Image default
ΑΡΧΙΚΗ

“ΚΑΝΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ”, ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 4 ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με επιστολή τους προς  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου  και Σελίνου (Χανίων), ζητούν την αυστηροποίηση των ελέγχων, σε όλα τα εισαγόμενα φορτία οπωροκηπευτικών, καθώς τα τελευταία κρούσματα  στη λαχαναγορά Αθηνών, δείχνουν ότι, προκαλούνται παρενέργειες δυσάρεστες στο καταναλωτικό κοινό,  που καταλήγουν παράλληλα  και  στη δυσφήμιση των αποδεδειγμένα καθαρών και υγιεινών  κρητικών κηπευτικών.

                                                                                                                                                                                                                                       «Πολλή συζήτηση γίνεται κ. υπουργέ, στα ΜΜΕ για  τους ελέγχους στην λαχαναγορά  των Αθηνών που έχουν  σαν αποτέλεσμα  τη δέσμευση φορτίων κηπευτικών αμφιβόλου ταυτότητας και με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δυσφημίζοντας  συνειρμικά άδικα και  τα κρητικά προϊόντα.

Παράλληλα η Ε.Ε. απαγορεύει κάποιες  δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή  κηπευτικών από τρίτες χώρες στις οποίες οι ίδιες δραστικές ουσίες επιτρέπονται. Υπενθυμίζουμε ότι τα κρητικά κηπευτικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα σχεδόν στο σύνολο τους. Τα φυτοφάρμακα χορηγούνται από τους γεωπόνους, με συνταγογράφηση και χρησιμοποιούνται ωφέλημα έντομα  για την επικονίαση και την καταπολέμηση ασθενειών, ώστε τα προϊόντα  μας να είναι υγιεινά  και  ασφαλή στο πιάτου του καταναλωτή. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος παραγωγής», αναφέρουν στην επιστολή τους οι τέσσερις Αγροτικοί Σύλλογοι.

«Για τους λόγους αυτούς» προσθέτουν  οι 4  Αγροτικοί Σύλλογοι,  «ζητάμε, να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι  στην αγορά,  αλλά κυρίως  έλεγχοι στα φορτία κηπευτικών που εισέρχονται στην Ελλάδα από μόνιμα κλιμάκια ελεγκτών  στα τελωνεία, με στόχο τον έλεγχο  για εύρεση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων  και την  χώρα προέλευσης τους . Επιπλέον ζητάμε να ενημερωθούμε αν υπάρχουν έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα που έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα και επίσης  ζητάμε να ανακοινώνονται  πάντα τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται. Εν κατακλείδι , ζητάμε άλλη μια φορά από το κράτος,  να προστατέψει τα κρητικά  αγροτικά προϊόντα. Η προσφορά τους είναι τεράστια, όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας μας » καταλήγει η  επιστολή που συνέταξε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και συνυπέγραψαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυμπακίου, Σητείας και Σελίνου.

ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΠΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο διεθνές  σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές RASFF, ανακοινώνονται καθημερινά από όλες τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου,   τα επικίνδυνα ευρήματα για την υγεία των καταναλωτών, στα οποία πρωταγωνίστρια στην παραβατικότητα είναι η Τουρκία.  Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αφορά στην καταστροφή ενός φορτίου με τουρκικές πιπεριές λόγω ευρημάτων μεγάλων συγκεντρώσεων του εντομοκτόνουFormetanate, ως  και μια προειδοποίηση σχετικά με υπολείμματα  του εντομοκτόνου chlorpyrifos σε ντομάτες από την Αλβανία. Οι Τουρκικές πιπεριές καταστράφηκαν κατά την είσοδο τους  στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα σύνορα Τουρκίας και Βουλγαρίας, με τις βουλγαρικές αρχές να έχουν ανιχνεύσει υπολείμματα της δραστικής φορμετανάτης σε αναλογία 0’086 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, όταν το μέγιστο όριο (MRL) ορίζεται σε 0,01 mg / kg.

Από την πλευρά τους , οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για ένα φορτίο με ντομάτες από την Αλβανία, που σε αναλύσεις βρέθηκαν υπολείμματα του εντομοκτόνου chlorpyrifos, ήτοι 0,12 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό, όταν το μέγιστο όριο (MRL) είναι 0,01 mg / kg.

 Επίσης οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, προχώρησαν στην κατάσχεση και καταστροφή  φορτίου ντομάτας Πολωνίας συνολικού βάρους 966 κιλών. Συγκεκριμένα, μετά από δειγματοληπτικό  έλεγχο σε 161 χαρτοκιβώτια με ντομάτες Πολωνίας συνολικού βάρους 966 κιλών και μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων,  σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.  Το συγκεκριμένο προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Related posts

Ιεράπετρα: Κανένα ίχνος από την 80χρονη αγνοούμενη που εξαφανίστηκε – Συνεχίζονται οι έρευνες

admin

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές

admin

Ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Ευρώ οι χρηματοδοτήσεις του ΥΝΑΝΠ για την ύδρευση του Δήμου Σητείας.

admin

Leave a Comment