Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΟΥΡΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Εδώ οι αγρότες ενώ περίμεναν την πολυπόθητη βροχή για να ξεδιψάσει  ο τόπος τους, η φύση δημιούργησε έναν τεραστίων διαστάσεων υδροστρόβιλο που εξελίχτηκε σε ανεμοστρόβιλο περνώντας απο τη θάλασσα στην στεριά  και κατά τις 4.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ξήλωσε και εξαφάνισε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με τις καλλιέργειες τους,  αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί επίσης οι ελαιώνες του Γούδουρα Σητείας, σε ακτίνα 500 μέτρων απο την ακτή. Από την απίστευτη δύναμη των στοιχείων της φύσης καταστράφηκαν και εξαφανίστηκαν απο τον αγρό όπου είχαν στηθεί πολλά ξύλινα θερμοκήπια , ενώ ορισμένα μεταλλικά έγιναν μια άμορφη μάζα σιδερικών, ξύλων και πλαστικών κάλυψης. Ο ανεμοστρόβιλος, μετακίνησε βάρκες και τις έριξε στα θερμοκήπια,  ξερίζωσε χαρουπιές και φορτωμένες  με ελαιόκαρπο ελιές , που βρίσκονταν λίγο  πριν απο τη συγκομιδή.
Κινδύνεψε επίσης μια 93χρονη γυναίκα, όταν ένας τεράστιος όγκος σπασμένων κλώνων ελιάς έφτασε μέχρι την πόρτα του σπιτιού της, την οποία έσπασε χωρίς ευτυχώς εκείνη να τραυματιστεί, καθώς αδυνατούσε να σηκωθεί παραμένοντας σοκαρισμένη και πάρα πολύ τρομαγμένη στο κρεβάτι της.
ˊΌ  ανεμοστρόβιλος ξεπάτωσε τις ελιές, έσπασε τα κλωνάρια τους και εκείνα έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της μητέρας μου, εγκλωβίζοντας την στο κρεββάτι της,  χωρίς ευτυχώς να την τραυματίσουν. Μας κάλεσαν οι συγχωριανοί και σπεύσαμε απο τη Σητεία να απομακρύνουμε τα κλαδιά απο το σπίτι της,   για να μπορέσουμε να τη βγάλουμε έξω . Φοβήθηκε πάρα πολύ. Τώρα είναι καθισμένη σε μια καρέκλα και τρέμει. Δε μπορεί ακόμα να συνέλθει, ˊˊ μας είπε ο  Γιάννης Κουφάκης, γιός της 93χρονης.
Νέος αγρότης ο Στέφανος Τζανάκης, μπήκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα και πήρε την επιχορήγηση που δικαιούνταν , επενδύοντας τα χρήματα του προγράμματος στο θερμοκήπιο του.
ˊˊΣήμερα το πρωί φθάνοντας στο χωράφι μου,  δε βρήκα το θερμοκήπιο μου στη θέση του. Το έχει σηκώσει ολόκληρο ο ανεμοστρόβιλος και  δε μου έχει αφήσει τίποτα. Είχα φυτέψει πιπεριές Φλωρίνης και τώρα θα άρχιζα να παίρνω την παραγωγή μου αλλά την πρόλαβε η θεομηνία.Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν πληρώνω ΕΛΓΑ και δεν έχω 20.000 ευρώ να το ξαναφτιάξωˊˊ, μας είπε ο νεαρός αγρότης Στέφανος Τζανάκης.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας Γιάννης Δρακάκης, που ζεί στον Γούδουρα, έζησε τη θεομηνία απο το ξεκίνημα της.
ˊˊΉμουν μαζί με τους αγρότες απο την πρώτη στιγμή. Είδα τη δύναμη του πρωτόγνωρου για εμάς αυτού φαινομένου και την τεράστια καταστροφή που έγινε μέσα σε λίγα λεπτά. Περίπου 40 στρέμματα θερμοκηπίων και ελαιώνων έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Η πολιτεία θα πρέπει να βρεί τον τρόπο να αποζημιώσει αυτούς τους βιοπαλαιστές αγρότεςˊˊ, μας είπε ο Γιάννης Δρακάκης.
ˊΌι αποζημιώσεις για την ηρττημένη παραγωγή και τις πάγιες εγκαταστάσεις, είναι θέμα ΕΛΓΑ και ΚΟΕ.  Ο Δήμος Σητείας θα διευκολύνει όπως μπορεί τους πληγέντες αγρότες, αναφορικά με τις οφειλές που έχουν προς το Δήμο, και θα ζητήσει απο τον ΕΛΓΑ να δεί το θέμα των αποζημιώσεων με κοινωνική ευαισθησία και έξω απο την αυστηρή τήρηση του κανονισμού τουˊˊ, μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σητείας Νίκος Λαντζανάκης.
Ο Γιώργος Τσιφετάκης είναι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και μένει στον Γούδουρα όπου καλλιεργεί κηπευτικά σε θερμοκήπιο.
ˊˊΜετά την καταστροφή τον περασμένο Γενάρη, έρχεται τώρα αυτός ο ανεμοστρόβιλος και μας δίνει τη χαριστική βολή. Περιμέναμε ποτιστική βροχή και πέσαμε για ύπνο ευχαριστημένοι που άρχισε να βρέχει απο τις 7.00  το βράδυ. Ξυπνήσαμε αναστατωμένοι απο το θόρυβο που έκανε ο ανεμοστρόβιλος ξηλώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Πολλοί συνάδελφοι αγρότες έχουν μείνει στο δρόμο. Απο το πρωί είμαστε όλοι σε απόγνωση, γιατί οι κόποι μιας ζωής των πληγέντων… καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Έχω μιλήσει ήδη με τον κ Περιφερειάρχη και τους βουλευτές του Ν. Λασιθίου και περιμένω να κάνουν ότι περνά απο το χέρι τους, για να μπορέσουν οι πληγέντες  να ξανασταθούν στα πόδια τουςˊˊ, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.
Τη μεγαλύτερη σε έκταση ζημιά την έχει υποστεί ο παραγωγός Νίκος Παπαθανασάκης.
ˊˊΜού κατέστρεψε ο ανεμοστρόβιλος ένα μεταλλικό θερμοκήπιο έκτασης 3 στρεμμάτων φυτεμένο με πιπεριές Φλωρίνης, απο όπου  θα έκανα σήμερα την πρώτη συγκομιδή. Δίπλα ακριβώς μου κατεδάφισε κι ένα δεύτερο θερμοκήπιο δυο  στρεμμάτων, φυτεμένο με αγγούρι από όπου είχα προλάβει να κόψω μόνο δυο φορές.
Έχω καταστραφεί ολοσχερώς! Οι ζημιές στις πάγιες εγκαταστάσεις και στις  καλλιέργειες ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.Αν υπάρχει πολιτεία, ας έρθει τώρα  να μας υποστηρίξειˊˊ, μας είπε ο άτυχος αγρότης Νίκος Παπαθανασάκης.
ˊΌι συγχωριανοί μας πήγαν το πρωί στα θερμοκήπια τους και δε μπορούσαν να τα βρούν γιατί τα είχε εξαφανίσει ο ανεμοστρόβιλος σε μια ακτίνα 500 μέτρων με  ένα   μέτωπο πλάτους 100 μέτρων. Ευτυχώς που δεν τους βρήκε αυτή η πρωτόγνωρη για τον Γούδουρα θεομηνία,  μέσα στα θερμοκήπια τους εν ώρα εργασίας, γιατί τότε,  θα θρηνούσαμε  πάρα πολλά αθώα θύματαˊˊ, πρόσθεσε ο τέως λιμενάρχης Ιεράπετρας Μανόλης Ρασούλης.

Related posts

Επιτάφιοι Ιεράπετρας.

admin

admin

ΓΙΩΡΓΟΣ  Μ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ: AΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΑΙΖΟΝ

admin

Leave a Comment