Οι ιδιαίτερα ζεστές ημέρες του φετινού Φθινοπώρου με τη θερμοκρασία πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές, στην Κεντρική Ευρώπη , στην Ανατολική Ευρώπη , στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα, στην παραγωγή και στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, που προσφέρονται σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Η καλοκαιρία με τη ζέστη και την υγρασία σε υψηλά επίπεδα, προκάλεσαν στην Κρήτη μεγάλες δακοπροσβολές και συνεπώς χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο που δε μπορεί να πουληθεί σε τιμές που να εξασφαλίζουν έστω το κόστος παραγωγής.
Στον δε περίπλοκο κλάδο των κηπευτικών, τίποτα δεν έχει πάει μέχρι τώρα καλά, αν και η σαιζόν ξεκίνησε από τις αρχές του Αυγούστου με τις υπερπρώϊμες φυτεύσεις ντομάτας.
«Η κακή πορεία των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης μέχρι τώρα, οφείλεται στον πολύ καλό καιρό που επικρατεί ακόμα στην Κεντροανατολική Ευρώπη , στα Βαλκάνια στην Ελλάδα και στην Κρήτη ασφαλώς.
Η αγορά των κηπευτικών ρυθμίζεται ανάλογα με το πώς πάει η δική μας παραγωγή, αλλά και πως είναι η παραγωγή των άλλων . Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Από τη στιγμή που παραμένει ζεστός ο καιρός παντού και υπάρχει ακόμα παραγωγή κηπευτικών σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες όπου κάνουμε τις εξαγωγές μας, είναι λογικό να μη μπορούμε να διαθέσουμε την παραγωγή μας , την ώρα που παρατηρείται και μια πρωιμότητα στις φετινές φυτεύσεις κατά 20 μέρες περίπου», μας εξηγεί ο κ Φώντας Δουλούμης , πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Ανατολή».
«Οι απρόβλεπτα ζεστές καιρικές συνθήκες, ανέπτυξαν ταχύτερα τα φυτά μας, που δεν πρόλαβαν να καρποδέσουν και άρα χάσαμε μέρος της παραγωγής και τα κηπευτικά προϊόντα που συγκεντρώθηκαν για πώληση δεν κατάφεραν να αποροφηθούν από τις αγορές που συνέχισαν να τροφοδοτούνται από τις καλοκαιρινές καλλιέργειες άλλων περιοχών. Έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αγορά. Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακαλούμε αλυσίδες του εξωτερικού, να μας πάρουν κάποιες παρτίδες πιπεριάς ΄΄ντολμά΄΄ για παράδειγμα, σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, για να μη μας μείνουν στις αποθήκες. Αν δεν αλλάξει σύντομα ο καιρός και αν δεν πέσουν οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη στην ώρα τους , δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση», καταλήγει ο κ Δουλούμης.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου να ζητούν κρητικά κηπευτικά , τώρα μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, εξυπηρετούνται ακόμη από άλλες περιοχές.
«Τα προϊόντα που παράγουμε ήδη στην Ιεράπετρα είναι πάρα πολλά και η ζήτηση πάρα πολύ μικρή. Οι έμποροι βρίσκουν από όλη την άλλη Ελλάδα κηπευτικά, πολλά εκ των οποίων είναι υπαίθρια καθώς και πράσινα σαλατικά που είναι πιο φθηνά για τη λαϊκή κατανάλωση.
Περιμένουμε να αγριέψει ο χειμώνας σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη, να τελειώσουν οι καλοκαιρινές καλλιέργειες, για να αποκτήσουμε εμείς ξανά, το πλεονέκτημα της παραγωγής των εκτός εποχής κηπευτικών», μας είπε ο Νεκτάριος Παπαδάκης , πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Ιεράπετρας «Κρητικό Περβόλι»
Οι υψηλές θερμοκρασίες του Σεπτέμβρη, του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, δεν βοήθησαν τις πρώιμες καλλιέργειες των κηπευτικών της Ιεράπετρας , να αναπτυχθούν σωστά .
«Φτάνουμε στα μέσα του Νοέμβρη και η νυχτερινή θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο είναι ακόμα πάνω από του 19 βαθμούς Κελσίου. Δεν είχαμε ποτέ μήνα Νοέμβρη τόσο υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα . Αυτός είναι και ο λόγος, που ούτε οι καλλιέργειες πάνε καλά , αλλά ούτε και οι τιμές τους. Οι παραγωγοί της Ιεράπετρας έχουν φυτέψει νωρίτερα φέτος και οι πολύ ζεστές καιρικές συνθήκες τους έδωσαν νωρίτερα την παραγωγή, πριν τελειώσουν οι καλλιέργειες της άλλης Ελλάδας και της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τώρα να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές τιμές. Ελπίζω η κακοκαιρία ΄΄Βικτώρια΄΄ να είναι ο προπομπός της έλευσης του χειμώνα , διαφορετικά δεν θα πάμε καθόλου καλά τούτη τη δύσκολη χρονιά», συμπλήρωσε , ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Ιεράπετρας « ο Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης.