Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Κορονοενισχύσεις έχει 290.000 ευρώ σε μεμονωμένους αγρότες και επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση, σχετικά  με τη χορήγηση ενισχύσεων στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία σε όλη την Επικράτεια, στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης C(2020) 1863/19.3.2020.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση, σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία σε όλη την Επικράτεια, στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης C(2020) 1863/19.3.2020.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το γεγονός ότι η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας διαμόρφωσε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας συνολικά στον πρωτογενή τομέα και προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των μεμονωμένων αγροτών, προτείνεται μέτρο στοχευμένης δημόσιας στήριξης, ώστε να διατηρηθεί η συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας, τόσο κατά την διάρκεια της, όσο και μετά το κρίσιμο διάστημα μετά από αυτήν.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην απόφαση:

Άρθρο 1

Θέσπιση καθεστώτος ενισχύσεων σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο με την υπό στοιχεία SA.102304 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με την παρούσα θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων στον τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων/πρωτογενή τομέα, κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία SA.102304 (2022/N)- Greece/C(2022)2165 final απόφασης της ΕΕ.

Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα όλης της επικράτειας, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και περιλαμβάνονται στον κατάλογο του εγγράφου του σημείου 15 του προοιμίου. (15. Το υπ’ αρ. 262/120579/9.05.2022 έγγραφο του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.)

Άρθρο 2

Ορισμοί – Για τους σκοπούς της παρούσας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Προβληματική επιχείρηση: η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE L 193 της 1-7-2014) και του άρθρου 2 σημείο 18 και του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE L 187 της 26-6-2014).

Ενιαία επιχείρηση: νοείται ότι συνιστούν οι συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, ήτοι οι επιχειρήσεις που διατηρούν μεταξύ τους μία από τις ακόλουθες σχέσεις:

α) μια επιχείρηση κατέχει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων άλλης επιχείρησης,

β) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού, διαχειριστικού ή εποπτικού οργάνου άλλης επιχείρησης,

γ) μια επιχείρηση έχει το δικαίωμα να ασκεί κυριαρχική επιρροή σε άλλη επιχείρηση βάσει σύμβασης που έχει συνάψει με αυτήν ή δυνάμει ρήτρας του καταστατικού της τελευταίας,

δ) μια επιχείρηση που είναι μέτοχος ή εταίρος άλλης επιχείρησης ελέγχει μόνη της, βάσει συμφωνίας που έχει συνάψει με άλλους μετόχους ή εταίρους της εν λόγω επιχείρησης, την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων ή των εταίρων αυτής της επιχείρησης.

Ως ενιαία επιχείρηση θεωρούνται επίσης οι επιχειρήσεις που διατηρούν μια από τις ως άνω σχέσεις μέσω μιας ή περισσότερων άλλων επιχειρήσεων, ή μέσω φυσικού προσώπου ή ομάδας φυσικών προσώπων που ενεργούν από κοινού.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ): οι επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα I των Κανονισμών 702/2014 και 651/2014.

α) Μεσαίες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από διακόσιους πενήντα (250) εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα πενήντα (50) εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα σαράντα τρία (43) εκατ. ευρώ.

β) Μικρές επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από πενήντα (50) εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) εκατ. Ευρώ.

γ) Πολύ μικρές επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από δέκα (10) εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα δύο (2) εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 702/2014, θεωρούνται μεγάλες.

Άρθρο 3

Ύψος και Μορφή ενίσχυσης – Έλεγχος Σώρευσης

Το ποσό ενίσχυσης που χορηγείται στον καθένα από τους δυνητικούς δικαιούχους ισούται με το ποσό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παρ. 2 του άρθρου 1, με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ορίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης, ορίζεται στο ποσό των διακοσίων ενενήντα χιλιάδων Ευρώ (290.000 €), συμπεριλαμβανόμενων τυχόν άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει ο δικαιούχος δυνάμει του Τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου. Σε περίπτωση υπέρβασης το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται αναλόγως. Όλα τα ποσά είναι μικτά προ αφαίρεσης φόρων ή άλλων χρεώσεων. Οι ενισχύσεις της παρούσας καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω συμψηφισμού με τις βεβαιωμένες οφειλές των υπόχρεων της υπ’ αρ. 931/174208/22.6.2022 κοινής υπουργικής απόφασης.

Άρθρο 4

Προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης στους δικαιούχους του άρθρου 1, είναι οι ακόλουθες:

α) οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις να μην ήταν προβληματικές κατά την έννοια των Κανονισμών 702/2014 και 651/2014 στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και του Κανονισμού ΕΚ 1388/2014, και

β) οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και αν ήταν προβληματικές την 31.12.2019, κατά τη στιγμή χορήγηση της ενίσχυσης:

βα) να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή άλλη διαδικασία αφερεγγυότητας και

ββ) να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης και να μην έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η ενίσχυση δεν καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Σε περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά ανώτατα όρια σύμφωνα με τις παρ. 22α και 23α του Προσωρινού Πλαισίου, οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν με τήρηση χωριστών λογαριασμών την τήρηση των σχετικών ορίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 26 της με αριθ, C(2022) 2165 final απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ). Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην ως άνω απόφαση της ΕΕ, ιδίως παρ. 22 – 26 ως προς τη σώρευση ενισχύσεων.

Άρθρο 5

Έλεγχοι

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης του άρθρου 4, πραγματοποιείται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα σε αυτές στοιχεία.

Άρθρο 6

Υποχρέωση διαφάνειας και άλλες υποχρεώσεις

Οι ενισχύσεις της παρούσας που χορηγούνται δυνάμει του Προσωρινού Πλαισίου αναρτώνται από την Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ) του ΥπΑΑΤ, στην εφαρμογή της ΕΕ για την διαφάνεια με τίτλο «Transparency Award Module» (ΤΑΜ), εντός ενός έτους από τη χορήγησή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σημείο 103 του Προσωρινού Πλαισίου και στην υποπαρ. Β11 της παρ. Β’ του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α’ 107).

Με τη λήψη της ενίσχυσης τεκμαίρεται η συναίνεση του δικαιούχου – λήπτη της ενίσχυσης για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ενίσχυση που έλαβε.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία που θα τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης.

Εάν κατά τον έλεγχο της επιχείρησης, από τη διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε στην διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μπίκας Αλέξανδρος

Related posts

Στο αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

admin

Κίνδυνος Πυρκαγιάς πολύς υψηλόςαύριο Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 για όλη την Κρήτη

admin

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

admin

Leave a Comment