Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ –ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Καραλακης Γιωργος

 Πιτροπακης Γιωργος

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ –ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Η έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών, ανέβασε το κόστος εργασίας, όπως έχουν αυξηθεί στις τιμές των αγροεφοδίων , των λιπασμάτων , της ηλεκτρικής ενέργειας , και των καυσίμων, με αποτέλεσμα να ανεβούν και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων  στη λαϊκή κατανάλωση.

Το Υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής   και ασύλου κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες που ρυθμίζουν τα θέματα της εισόδου μεταναστών εργατών γής από τρίτες χώρες , χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη του , ότι υπάρχουν αρκετοί μετανάστες εργάτες γής που παραμένουν και εργάζονται  σε όλη την Ελλάδα και την Ιεράπετρα, έχουν γίνει  πλέον απαραίτητοι στους αγρότες και έχουν μάθει τα μυστικά των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Οι αρμόδιοι υπουργοί  δεν δείχνουν πρόθυμοι να τους νομιμοποιήσουν και να τους δώσουν άδειες εργασίας, πράγμα που αναγκάζει τους αγρότες να τους παίρνουν στις δουλειές τους , χωρίς να μπορούν να τους πληρώσουν με εργόσημα, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα έξοδα τους.

Επιφυλάξεις για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτών των ρυθμίσεων εξέφρασε με ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

«Καταρχάς θεωρούμε θετικό βήμα την πλειοψηφία των διατάξεων που ρυθμίζουν την είσοδο νέων πολιτών τρίτων χωρών που θα ενισχύσουν κατά πολύ το εργατικό δυναμικό στην αγροτική παραγωγική διαδικασία.

Με την κατάργηση όμως του ισχύοντος άρθρου  για τους παράτυπα διαμένοντες στην χώρα μας, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Είναι πολύ βασικό για εμάς τους αγρότες να κατανοήσουν  ότι, το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην αγροτική εργασία δεν περιορίζεται απλά σε ποσοτικό έλλειμμα αλλά κυρίως σε έλλειμμα ποιοτικού εργατικού δυναμικού.

Η παραγωγική δραστηριότητα απαιτεί υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, ιδιαίτερα όταν ο τελικός μας στόχος είναι η αύξηση της απόδοσης εργασίας και κατά επέκταση την μείωση του εργασιακού κόστους.

Αυτό σήμερα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ήδη απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα έχουν αποκτήσει αυτή την εξειδίκευση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η χρονοβόρα διαδικασία για την εν μέρη νομιμοποίηση αυτής της μερίδας εργατών γης, αναγκάζει πολλούς εξ αυτών σε φυγή προς άλλες χώρες της ΕΕ για να αποκτήσουν αυτά τα έγραφα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εργάζονται στην Ελλάδα για μερικά χρόνια, αποκτούν την απαιτούμενη εξειδίκευση και τελικά καταφεύγουν σε άλλη χώρα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης για την Ελλάδα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Τεράστιο ζήτημα θεωρούν και οι Συνεταιριστές τη μη νομιμοποίηση των ήδη εργαζομένων στις αγροτικές επιχειρήσεις ως εργάτες γης.

«Το κράτος δεν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρεί μια λύση,  ώστε να νομιμοποιήσει τους ανθρώπους που μένουν εδώ και εργάζονται στις δουλειές μας, ώστε να  μείνουμε κι εμείς ήσυχοι ότι αυτοί που απασχολούμε , είναι νόμιμοι.

Παρατηρούμε επίσης ότι πολλοί εργάτες γής έρχονται εδώ , μαθαίνουν  από εμάς τις αγροτικές εργασίες και μετά φεύγουν για να πάνε σε μια άλλη χώρα να δουλέψουν  , όπως Ιρλανδία και Ολλανδία , όπου θα  εργαστούν  νόμιμα και με μεγαλύτερα μεροκάματα.

Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να κατανοήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση , ότι έχουμε έλλειψη  νόμιμων εργατικών  χεριών  και ότι πρέπει να βρεί τον τρόπο να μας βοηθήσει. Όσο μειώνονται τα εργατικά χέρια , ανεβαίνει το κόστος εργασίας και το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή» μας είπε μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών  «Ανατολή» Ιεράπετρας κ Γιώργος Καραλάκης.

Η ευρύτερη περιοχή της αγροτικής και τουριστικής Ιεράπετρας,  έχει ανάγκη πολλά περισσότερα εργατικά χέρια από αυτά που υπάρχουν σήμερα.

«Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έρχονται να δουλέψουν στις βαριές αγροτικές δουλειές γιατί θεωρούν ότι τα μεροκάματα δεν είναι καλά. Οι ξένοι εργάτες,  νόμιμοι και παράνομοι , φεύγουν κατά κύματα για άλλες χώρες εκεί ‘όπου τα μεροκάματα σίγουρα είναι καλύτερα .

Κάθε χρόνο ο επιχειρηματίας αγρότης , ψάχνει να βρεί καινούργιους εργάτες γής. Μέχρι να τους μάθει τη δουλειά , έχουν βρεί καλύτερο μεροκάματο σε μια άλλη χώρα και φεύγουν ομαδικά . Ψάχνοντας για καινούργιους εργάτες, ανεβαίνει το κόστος εργασίας και παραγωγής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων κάπως. Επειδή όμως τα προϊόντα  δεν απορροφούνται όταν οι τιμές τους ανέβουν  πάρα πολύ , οι παραγωγοί αναγκάζονται να τις συμπιέσουν , και τελικά να μη μπορέσουν να βγάλουν ούτε  ένα πολύ μικρό κέρδος.

Ο ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Τις διατάξεις, αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αφορούν τους εργάτες γης, παρουσίασε ο Νότης Μηταράκης.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με τις προωθούμενες διατάξεις:

 Επανέρχεται η έκτακτη διαδικασία έκδοσης, θεώρησης και άδειας παραμονής για εποχικούς εργάτες γης, που «με επιτυχία και με χρήση ψηφιακής πλατφόρμας εφαρμόστηκε το 2021, για να καλυφθούν ανάγκες εργατικού δυναμικού, που παρατηρούνται λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών».

 Εισάγονται ρυθμίσεις για το πλαίσιο της εποχικής εργασίας, με την τροποποίηση του άρθρου 13 του Κώδικα Μετανάστευσης, καθώς και με βελτιώσεις στην εισαγωγή του νέου τύπου άδειας παραμονής πολιτών τρίτων χωρών, για την παροχή εποχικής εργασίας σε συνέχεια ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν με το ν.4825/2021.

«Η νέα αυτή άδεια παραμονής εποχικής εργασίας, έχει δυνατότητα ισχύος από 1 έως 5 έτη, αλλά επιτρέπει μέχρι 9 μήνες παραμονής ανά 12μηνο, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να εκδίδεται κάθε χρόνο νέα εθνική θεώρηση για την είσοδο στη χώρα, κάτι που στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσέλκυση εποχικών εργαζομένων», είπε  σχετικά ο κ. Μηταράκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 26.8.2022                     

admin

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (OPEN MALL), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 927.237,45€

admin

Leave a Comment