Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Οι μπλέ κάδοι ανακύκλωσης που έχει μοιράσει σε κάθε σημείο της πόλης και των χωριών  ο Δήμος Ιεράπετρας, για την διαλογή και τη συγκέντρωση του χαρτιού και του πλαστικού κυρίως, είναι σχεδόν πάντα γεμάτοι και αυτό δείχνει ότι, οι δημότες της Ιεράπετρας, έχουν πλέον αποκτήσει την απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία, ξεχωρίζοντας τα απορρίμματα τους πριν τα τοποθετήσουν μέσα στους μπλέ η τους πράσινους κάδους.

Παρόλα αυτά, τον τελευταίο καιρό, η ανακύκλωση στην Ιεράπετρα γίνεται μετ΄ εμποδίων, καθώς κάποιες μέρες το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών(ΚΔΑΥ) Ηρακλείου είναι κλειστό, γιατί οι εργαζόμενοι του βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις .

«Εμείς από την  Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας, βγάζουμε καθημερινά το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης και κάνει κανονικά την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους  μπλέ κάδους.

Όταν όμως το ΚΔΑΥ Ηρακλείου όπου μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα είναι κλειστό, αναγκαζόμαστε να τα στέλνουμε μαζί με τα αστικά οργανικά απορρίμματα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ)  Αγίου Νικολάου, γιατί δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση πάνω στην Κρήτη», μας εξηγεί ο διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

Τα παράπονα των μυημένων στο σύστημα «διαλογή στην πηγή» δημοτών της Ιεράπετρας, για την αδυναμία εύρεσης μιας σοβαρής λύσης στην επεξεργασία των απορριμμάτων, που προορίζονται για την ανακύκλωση, είναι πιο συχνά τον τελευταίο καιρό.

«Αισθάνομαι σαν νέος άνθρωπος που ονειρεύεται ένα πιο καθαρό περιβάλλον, ότι τίποτα δε γίνεται έτσι όπως πρέπει, σε αυτόν τον τόπο…

Κάθομαι στο σπίτι μου και ξεχωρίζω το χαρτί και το πλαστικό, από τα αστικά απορρίμματα , πλένω κάποια κουτάκια και κάποια υλικά που δεν είναι καθαρά , για να τα μεταφέρω όπως χρειάζεται στο μπλέ κάδο της ανακύκλωσης και μετά μαθαίνω ότι, όλα αυτά που προορίζονται για επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση , μεταφέρονται για ταφή στο ΧΥΤΑ  Αγίου Νικολάου.

Άρα ότι έκανα εγώ και οι συνδημότες μου, θεωρείται πλέον ως μη γενόμενο», μας λέει με παράπονο ο νεαρός Ιεραπετρίτης  Γιώργος Ν. Μπαλοθιάρης.

«Συχνά μας συμβαίνει, να βρίσκουμε κλειστό στο Ηράκλειο το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και να μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΑ του Αγίου Νικολάου. Το ΚΔΑΥ θα είναι κλειστό για παράδειγμα και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στην αποκομιδή των  ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Στο μεταξύ η αποκομιδή των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλέ κώδωνες, όπου μπαίνει μόνο γυαλί, γίνεται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν το ΚΔΑΥ  Ηρακλείου ήταν ανοικτό καθημερινά,  και αν μας βοηθούσαν λίγο οι επιχειρήσεις που βγάζουν πάρα πολλά χάρτινα η πλαστικά απορρίμματα , αναλαμβάνοντας οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να τα μεταφέρουν στον ιδιωτικό χώρο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που  υπάρχει στο Καπίστρι, η εικόνα του Δήμου Ιεράπετρας θα ήταν ακόμα καλύτερη. Τώρα βλέπουμε μέσα στην πόλη αλλά και στην περίμετρο της, να πετιούνται έξω από τους μπλέ κάδους, μεγάλα κιβώτια χάρτινα η πλαστικά  η ολόκληρα δέματα , που δεν χωρούν μέσα στους κάδους. Αυτή η εικόνα δεν μας τιμά καθόλου.

Ευτυχώς που τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν κάνει συμφωνίες με τον ιδιώτη που έχει φτιάξει το χώρο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στο Καπίστρι και παραλαμβάνει ο ίδιος  να παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα τους μέσα από τα ξενοδοχεία, διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν χειρότερη», προσθέτει ο διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

 

Related posts

Με επίκεντρο, τον πολίτη.

admin

Eπίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο

admin

Αγωνιστική Κίνηση Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων

admin

Leave a Comment