Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΤΗΣ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ

Η απένταξη των αντιπλημμυρικών έργων προστασίας του οικισμού της Γρα Λυγιάς και των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών  Ιεράπετρας από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου είχαν ενταχθεί με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις , αποτελεί αιτία  ξεσηκωμού των Ιεραπετριτών, που αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να συγκροτήσουν Επιτροπή που θα επισκεφθεί τους συναρμόδιους Υπουργούς ,εάν δε μπορέσουν οι ίδιοι να κατέβουν στην Ιεράπετρα, για να συζητηθεί το θέμα και για να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της απένταξης.

Την περαμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έγινε σύσκεψη των φορέων της περιοχής , όπου ακούστηκαν πολλές προτάσεις  και δόθηκαν οι εξηγήσεις που έπρεπε ώστε να αντιληφθούν όλοι πως από τη δημοπράτηση των έργων πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, φτάσαμε μέχρι την απένταξη των έργων λίγο μετά από τις δημοτικές εκλογές.

«Για τον θέμα της απένταξης των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας και των αντιπλημμυρικών  της Γρα Λυγιάς πραγματοποιήσαμε  έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας , όπου  ήταν παρόντες όλοι οι φορείς αλλά και απλοί πολίτες που αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα των έργων, τα οποία  είναι ζωτικής σημασίας, για την ύδρευση, για την άρδευση αλλά και για την ασφάλεια του οικισμού της Γρα Λυγιάς, που κινδυνεύει σε περίπτωση  πλημμύρας , όπως συνέβη πρόσφατα στον Θεσσαλικό κάμπο.

Αναλύσαμε την υπάρχουσα κατάσταση και τα γεγονότα που έφεραν την περιοχή της Ιεράπετρας προ τετελεσμένων , αποφασίστηκε η σύσταση ολιγομελούς επιτροπής με στόχο την πραγματοποίηση επαφών αλλά και την οργάνωση  δυναμικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν φέρουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις.

Η επιτροπή  μας θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας(νυν και επόμενο) τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ και τον πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου.

Ενημερώσαμε επίσης ότι έχει ήδη ζητηθεί ψήφισμα υποστήριξης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αλλά και το Δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας. Επιπλέον έχει σταλεί ενημέρωση σε όλους τους βουλευτές της Κρήτης και αναμένουμε να πράξουν ανάλογα», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

«Επισημαίνουμε  ότι ακόμα  μέχρι και σήμερα, η Κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επίσημα τους τοπικούς φορείς για αυτή την εξέλιξη η οποία όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία αποτελεί ένα προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος της  περιοχής της Ιεράπετρας.

Και επειδή στο σύνολο του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ  εντάσσονται και αντιπλημμυρικά έργα υψίστης σημασίας για την  την ασφάλεια της περιοχής της Γρα Λυγιάς, προειδοποιούμε ότι σαφώς εγείρονται νομικά ζητήματα,  για την ασφάλεια των πολιτών καθώς τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Αναμένουμε άμεσα εξελίξεις και καλούμε τους πολίτες της περιοχής να είναι σε εγρήγορση», μας τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

Κι ενώ το φράγμα Μπραμιανών Ιεράπετρας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εξοικονόμησης  και αποθήκευσης νερού, όπως και η χρηστή διαχείριση και λειτουργία των δικτύων διανομής από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, από το 1982 μέχρι σήμερα  το φράγμα παραμένει ημιτελές, ενώ το Υπουργείο Υποδομών που το κατασκεύασε τότε , δεν έχει καταφέρει 41 χρόνια μετά να το τελειώσει και να το παραδώσει όπως οφείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου υπάγονται τα αρδευτικά έργα.

«Από το 1981-1982 που κατασκευάστηκε ο ταμιευτήρας και τα δίκτυα διανομής περιμέναμε τη β΄ φάση  αυτού του μεγάλου εγγειοβελτιωτικού έργου, ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Μόλις το 2013 καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 3 εκατομμύρια  ευρώ για τις μελέτες  των συμπληρωματικών έργων και των αντιπλημμυρικών έργων της Γρα Λυγιάς .

 Πριν λίγους μήνες και λίγο πριν το δυστύχημα των Τεμπών έγινε η δημοπράτηση των έργων και μειοδότρια αναδείχτηκε η κατασκευαστική εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στο έργο της νέας προσαγωγού  διώρυγας του Μύρτου. Ο πρώην υπουργός Υποδομών παραιτήθηκε χωρίς να υπογράψει φεύγοντας την ανάθεση του έργου στον μειοδότη κι έτσι μάθαμε πριν λίγες μέρες ότι το έργο έχει απενταχθεί μαζί με άλλα αντιπλημμυρικά έργα, με τη φτηνή δικαιολογία ότι δεν θα προλάβουν να τα ολοκληρώσουν μέχρι τα τέλη του 2025. Ο υφυπουργός Υποδομών  κ Νίκος  Ταχιάος, στις 3 Αυγούστου όταν μας επισκέφτηκε, μας είπε ότι τα έργα θα ανατεθούν , θα  ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν πριν λήξει το πρόγραμμα του ταμείου Ανάκαμψης», μας είπε  μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 73.990,57€

admin

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Καιρός: Η «Πηνελόπη» σκέπασε την Ελλάδα – Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και κρύο

admin

Leave a Comment