Το όριο αυτό ίσχυε έως και τις 29 Ιουνίου 2016 αλλά έκτοτε αυξήθηκε στα 250.000 ευρώ για σύνολο ζημίας σε φυτική-ζωική παραγωγή ενός ασφαλισμένου.
Ειδικότερα, σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης την Τρίτη 1 Ιουλίου το σχέδιο νόμου με θέμα «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις.», το οποίο περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις, τις οποίες και είχε προαναγγείλει προκειμένου να μειωθούν τα κόστη του ΕΛΓΑ.
Μια από αυτές προβλέπει επαναφορά στα 70.000 ευρώ για το ανώτατο όριο αποζημιώσεων που μπορεί να λάβει ένας παραγωγός από τον ΕΛΓΑ, καθώς μέχρι τώρα το ποσό αυτό είναι στα 250.000 ευρώ.
Η προτεινόμενη διάταξη
Μετά λοιπόν την παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160) και πριν την παρ. 6 του ιδίου άρθρου, προστίθεται παρ. 5 ως εξής: «5. Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης το οποίο μπορεί να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάσει τους Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικού και Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α., οι οποίοι ισχύουν κάθε φορά, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο (2) περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του οριζομένου στο προηγούμενο εδάφιο ορίου των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και ως προς τις Δηλώσεις Καλλιέργειας – Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) του έτους 2020».
Την Πέλλα επισκέφτηκε την Τετάρτη (24/6), ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, κατά την συνάντηση ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος του ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ μελετά οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τους γεωπόνους εκτιμητές του Οργανισμού στο χωράφι. Ο αγρότης θα υπογράφει εκείνη την στιγμή και θα καταχωρούνται οι σχετικές φωτογραφίες των ζημιών, οι οποίες στη συνέχεια θα στέλνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και θα είναι πιο αντικειμενική».
Ακόμη ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε κατά την συνάντηση ότι ζητά την καταβολή του 20% από το κράτος στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.
Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με την συμμετοχή των Δημάρχων Χρήστου Μπάτση, Γρηγόρη Στάμκου, Δημήτρη Γιάννου και Κατερίνας Ιγνατιάδου αλλά και των Προέδρων των Αγροτικών Συλλογών και του ΣΕΑΣ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και της ΠΕ Πέλλας.
Κατά την εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τις ζημιές που υπέστησαν και στην ανάγκη στήριξης των αγροτών, αλλά και του Οργανισμού, υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και ζητώντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αναφερόμενος στα εξής:
Α) Στην έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ τονίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κινητικότητα στον φορέα, προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τις πληρωμές των αγροτών, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί το υποκατάστημα Πέλλας-Ημαθίας με προσωπικό. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα ενισχυθεί το Υποκατάστημα ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις διαδικασίες.
Β) Στην ανάγκη άμεσης καταβολής του 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στις απαντήσεις του, τόνισε ότι θα πληρωθεί το 35%, δηλαδή το σύνολο της οφειλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον Αύγουστο.
Γ) Ιδιαίτερα στάθηκε στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, στην εξαίρεση προιμανθών ποικιλιών κερασιών και ροδάκινων, ιδιαίτερα συμπύρηνων , από τις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε στις ζημιές που προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, από τις 16/3 έως τις 17/4, την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε ροδάκινα βερίκοκα δαμάσκηνα και κεράσια, καταθέτοντας για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επιστολές του και ημερομηνίες και θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς κλωβούς τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών γεωπόνων που αποδεικνύουν τον παγετό που έπληξε τα προϊόντα αυτά, ζητώντας να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες που επλήγησαν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Ανέφερε μάλιστα και τις εξαιρέσεις που έγιναν όπως την περίπτωση του Άνω και Κάτω Γραμματικού που ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, άλλες περιοχές εντάχτηκαν ενώ αυτές όχι.
Δ) Στις αλλαγές που επιβάλλετε να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
1) Στην ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων
2) Στην αλλαγή στην περίοδο πληρωμών. Αυτοί που πληρώνουν άμεσα, να αποζημιώνονται και γρήγορα
3) Στην αποζημίωση των μελισσοκόμων για την απώλεια μελισσοσμηνών από το κρύο τον χειμώνα και την νοζεμίαση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ζημιάς πρέπει να γίνονται λόγω του χειμώνα , όταν ο μελισσοκόμος ανακαλύψει την ζημία και όχι όταν αυτή συμβεί διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της απώλειας
4) Στην καταβολή του 20% που οφείλει βάσει νόμου, το κράτος, στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ
5) Στα 50 εκατ. του ΕΛΓΑ που είναι στην τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.
Ε) Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε:
1) στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ορισμούς των οριοδεικτών και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, κάτι που συμφώνησε αμέσως ο κ. Λυκουρέντζος
2) Στα προβλήματα με τις εκκρεμότητες χαμένων δηλώσεων αλλά και αδυναμίας κατάθεσης δήλωσης λόγω κορονοιού και ζήτησε από την παριστάμενη Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων 5 εργάσιμες μέρες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
ΣΤ) Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφερόμενος στην αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει την τοποθέτηση αντιχαλαζικών κανονιών στις οροσειρές Καιμάκτσαλαν και Τζένας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα χαλαζοφόρα νέφη (πρόβλημα χαλαζόπτωσης σε Αρχάγγελο, Περίκλεια Νότια Λαγκαδιά), καθώς και την τοποθέτηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα παγετού.
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις.
Ζ) Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ακόμη στις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τις οποίες επισκέφτηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, ζητώντας από την κ. Παππά να προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών.