Image default
TOPIKA NEA ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ  ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε την οδό Δημοκρατίας της Ιεράπετρας , για να τιμήσει την επέτειο του ΟΧΙ  χειροκροτώντας τους όμορφους σχηματισμών όλων όσοι συμμετείχαν στη μαθητική παρέλαση.

Είχε προηγηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Ηρώων και η δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου.

Στην Ιεράπετρα δεν παραβρέθηκε ούτε αυτή τη φορά εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ωστόσο από τον Άγιο Νικόλαο όπου παρακολούθησε τη μαθητική  παρέλαση,  ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ Γιάννης Πλακιωτάκης έστειλε το μήνυμα του για την εθνική μας επέτειο.

«Καλούμε σήμερα  στην μνήμη μας όσους αντιστάθηκαν απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού δίνοντας χωρίς κανένα δισταγμό ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια την ζωή τους.

Έχουν περάσει 79 χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα που μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα ακολούθησε τον μοναδικό δρόμο που ξέρει αιώνες τώρα. Να ορθώνει το ανάστημα της απέναντι σε όσους επιδιώκουν να της στερήσουν την ελευθερία.

Η προθυμία, η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση με την οποία ο Ελληνικός λαός έσπευσε να στηρίξει αυτό το «ΟΧΙ».

Από τους δρόμους της Αθήνας και το Αλβανικό Μέτωπο, στα βουνά της Ελλάδας, στην Κρήτη, στην Μέση Ανατολή, και στις θάλασσες όλου του κόσμου οι Έλληνες δεν απαρνήθηκαν ούτε για μια στιγμή την ιστορία τους.

Όρθωσαν το ανάστημα τους και πολέμησαν παντού, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο, αντιμετωπίζοντας υπέρτερους εχθρούς και αντιπάλους.

Γιατί ; Γιατί, όπως λέει ο Αισχύλος : «Επειδή μόνο εμείς, αντίθετα προς τους βαρβάρους, ποτέ δεν μετρήσαμε τον εχθρό στη μάχη».

Αυτό το μεγαλειώδες κατόρθωμα του ελληνικού λαού δεν ήταν ασφαλώς χωρίς το ανάλογο βαρύ τίμημα.

Οι νεκροί μας σε μάχες, εκτελέσεις και κακουχίες ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Το ελληνικό αίμα για μια ακόμα φορά πότισε το δέντρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Βαρύτατο ήταν και το τίμημα που πλήρωσε και η ναυτιλία μας.

Το Ελληνικό εμπορικό ναυτικό θρήνησε πάνω από 2.000 νεκρούς και άλλους τόσους ανθρώπους ψυχολογικά φαντάσματα του εαυτού τους από τις κακουχίες αυτής της άνισης μάχης στους ωκεανούς.

Το 60% των εμπορικών πλοίων των Ελλήνων που αντιστοιχούσε στο 14% σχεδόν του συμμαχικού εμπορικού στόλου, καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 4 μόλις χρόνια, από το 1941 μέχρι το 1945.

Το Λιμενικό Σώμα, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιστορίας του, θρήνησε και αυτό τους δικούς του νεκρούς στον βωμό της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας του τόπου σε μια ξεχωριστή μάχη καθώς τα στελέχη του, από τον πρώτο ως τον τελευταίο ανέλαβαν με θάρρος και χωρίς δεύτερη σκέψη την αποστολή να προστατεύσουν τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους, να εξασφαλίσουν τις θαλάσσιες στρατιωτικές μεταφορές, να προφυλάξουν και να φυγαδεύσουν στην Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο και Έλληνες και ξένους αγωνιστές.

 

Οι λαοί κρίνονται από τις επιλογές που κάνουν στα σταυροδρόμια της πορείας τους μέσα στον χρόνο. Κρίνονται από τα μεγάλα ΝΑΙ ή τα μεγάλα ΟΧΙ.

Επιλογές που δεν μας κάνουν μόνο περήφανους, αλλά μας ωθούν να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη.
Ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ελεύθερη και δυνατή, ικανή να στέκεται στα πόδια της, αντάξια των προσδοκιών τους.

Μια πατρίδα σύγχρονη, εξελιγμένη, ελεύθερη και δημοκρατική.

Μια πατρίδα με ένδοξο παρελθόν, αλλά και με ένα σπουδαίο μέλλον.

Μια πατρίδα στην οποία δεν θα περισσεύει κανείς και όλοι θα είναι χρήσιμοι, ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Μόνον τότε θα έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες των προγόνων μας», καταλήγει ο κ Πλακιωτάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα τιμής, ημέρα σταθμός για το ελληνικό έθνος. Αψηφώντας τον κίνδυνο, έχοντας ασπίδα τον άκρατο ηρωισμό και την αυταπάρνηση οι ήρωες του 1940 αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά.

Η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία. το σθένος, η αλληλεγγύη, αξίες διαχρονικές και υψηλές

αποτελούν για όλους τους Έλληνες ανεκτίμητη κληρονομιά.

Ο αγώνας των μαχητών του 1940 μας γεμίζει με υπερηφάνεια, γι’ αυτό ας αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα και ας αγωνιστούμε με το ίδιο πνεύμα ηρωισμού που υπέδειξαν οι πρόγονοί μας για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ιδανικό αύριο», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Κατέπλευσε σε ειδική προβλήτα στον Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

admin

Ιεράπετρα: Αβέβαιο το μέλλον χωρίς εργάτες γης – Τι ζητούν οι αγρότες

admin

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 30.9.2022   

admin

Leave a Comment