Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με σχετικά  καλό καιρό και κανονικές για την εποχή  θερμοκρασίες,   η Ιεράπετρα,  τίμησε τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Γεώργιο, με πάνδημη παρουσία των κατοίκων της περιοχής που κατέκλυσαν το εσωτερικό και τον εξωτερικό  χώρο του ιστορικού μητροπολιτικού ιερού ναού , που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής  άρχισαν να προσέρχονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στον εορτάζοντα καθεδρικό μητροπολιτικό  ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στη γραφική παλιά πόλη, προκειμένου να προσκυνήσουν και να συνοδέψουν τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου, στην  περιφορά και τη λιτάνευσή τους,  που φέτος έγινε κανονικά στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου και στην πλατεία Ηρώων.

Της Ιεράς Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυριλλος, με τη συμμετοχή του συνόλου των κληρικών της περιοχής. Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας κ Γιάννης Πλακιωτάκης , ο περιφερειάρχης Κρήτης κ Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, οι τοπικές Αρχές,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πολιτευτές από όλα τα κόμματα.

« Διπλή γιορτή σήμερα  για την εκκλησία μας, Κυριακή του Αντίπασχα, του Θωμά και του Αγίου Γεωργίου . Εμείς πανηγυρίσαμε τον πολιούχο  και προστάτη της Ιεράπετρας Άγιο Γεώργιο , στον Μητροπολιτικό μας Ναό , ο οποίος είναι ένα κόσμημα και αρχιτεκτονικής και ιστορίας , συνδεδεμένος με τη ζωή αυτού του τόπου, με τους ανθρώπους,  με τους κατοίκους όχι μόνο τους Χριστιανούς αλλά και τους Μουσουλμάνους. Είναι κτισμένος πάνω  σε ένα μικρότερο ναό Ενετικής περιόδου, ο οποίος κατεδαφίστηκε  και  στη θέση του κτίστηκε το 1856 από τον αρχιτέκτονα  Χατζή Μανώλη, όπως αναγράφεται στο μαρμάρινο υπέρθυρο της νότιας εισόδου. Ήταν ένας περικαλλής  ναός για τα δεδομένα της εποχής του  και είναι ένα μνημείο που συγκεντρώνει όλους τους Ιεραπετρίτες . Είναι ένα μνημείο ενότητας, ιστορίας και πίστεως , γιατί ακριβώς γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα και είναι συνδεδεμένος με την Ανάσταση του Χριστού.

Ο Άγιος Γεώργιος, το Τζαμί και το Φρούριο Καλές , αποτελούν τα κυριότερα μνημεία στην παλιά πόλη που επισκέπτονται  όλο τον χρόνο οι ξένοι επισκέπτες της Ιεράπετρας.

Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά. Η συμμετοχή του κόσμου σήμερα ήταν πάνδημη και αυτό δείχνει ότι οι Ιεραπετρίτες αγαπούν τον Άγιο Γεώργιο και τον θεωρούν προστάτη τους», μας είπε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιεράπετρας  κ Θεοδόσης Καλαντζάκης , μας είπε ότι , « σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή  για την  περιοχή μας , καθώς γιορτάζει ο πολιούχος και προστάτης της Ιεράπετρας. Θέλω να ευχηθώ σε όσες και όσους εορτάζουν σήμερα , χρόνια πολλά  με υγεία και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους.

Εύχομαι υγεία και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανά εορτάσουμε τον Άγιο Γεώργιο πολιούχο και προστάτη  της Ιεράπετρας».

                                     Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Ο καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου δικαιωματικά είναι ο πολιούχος της Ιεράπετρας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ρυθμός του είναι Βασιλική με τρούλο κεντρικό και μικρότερους τυφλούς τρούλους γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1856 η οροφή και οι τρούλοι τού τότε ιστορικού ναού κατασκευάστηκαν με κέδρους. Στους απογραφικούς πίνακες του 1645  αναφέρεται η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και η παμπάλαιη μικρή ομώνυμη εκκλησία  πάνω στην οποία χτίστηκε μετέπειτα μεγαλύτερος ναός με τις συνδρομές των πιστών. Οι Τούρκοι δεν πείραζαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου , δεδομένου ότι έτρεφαν σεβασμό και τιμούσαν τον καβαλάρη Αη Γιώργη. Οι προύχοντες  μάλιστα εκείνης της εποχής,  διέμεναν σε σπίτια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο για περισσότερη ασφάλεια.

Στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο σημερινός ναός χτίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1856. Πάνω από την επιγραφή, σε ημικυκλικό μετάλλιο , εικονίζεται ο Αϊ Γιώργης έφιππος να σκοτώνει το δράκοντα και στη στεφάνη αναγράφεται το όνομα του Συριανού αρχιτέκτονα Χατζή Μανόλη, ο οποίος έφτιαξε το ναό. Το 1938 ο ναός επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά και πριν μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε και αποκαλύφθηκε η πέτρα και η σπουδαία αρχιτεκτονική του, ενώ πριν 3 χρόνια κατασκευάστηκαν νέα γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πίσω από το ναό. Στο προαύλιό του υπάρχει ο τάφος του Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Κάτω από τη μαρμάρινη προτομή του υπάρχει επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση λέει «εδώ είναι θαμμένη η στάχτη του Ιεροσητείας Αμβροσίου, του σεπτού ιεράρχη, που πάνω από όλα τα αγαθά έβαζε την αρετή, πράττοντας σε όλο του το βίο έργα χρηστά για τη θρησκεία και την πατρική γη, φθείροντας και τη ζωή του. Γι` αυτό εσύ, ξένε, να προσεύχεσαι, όπως σαν τα έργα που έκανε, έτσι και το όνομα του να μείνει αθάνατο,  στη μνήμη των ανθρώπων».

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Εκδήλωση απολογισμού του έργου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ιεράπετρα

admin

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΦΕ-ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

admin

ΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

admin

Leave a Comment