Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΙΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Μετά την προ διετίας μεγάλη  παρέμβαση ενίσχυσης του λιμενοβραχίονα, στο αλιευτικό καταφύγιο Ιεράπετρας, με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των οποίων το έργο που εξυπηρετεί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς , διερχόμενα μικρά σκάφη καθώς και τα ημερόπλοια της γραμμής Ιεράπετρα -Χρυσή , απειλούνταν με κατάρρευση και ολική καταστροφή,  σήμερα διαπιστώνεται ότι  χρειάζεται η θωράκιση του επιπλέον ενίσχυση από τα νότια και τα νοτιοδυτικά , ώστε να παρέχει την ασφάλεια που απαιτείται σε όλα τα ελλιμενισμένα επαγγελματικά και μη  σκάφη.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας «Ποσειδών» με έγγραφο του προς το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, ζητούσε από τον προηγούμενο μήνα,  να ληφθούν μέτρα , ώστε να ενισχυθεί η θωράκιση του λιμανιού. Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας  έστειλε το έγγραφο με το αίτημα των αλιέων στο Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα και  προχώρησε τη διαδικασία ώστε να συνταχθεί η σχετική μελέτη  από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας.

«Στο έγγραφο αίτημα μας αναφέρουμε  ότι,  τα δυο τελευταία  χρόνια   παρατηρείται συνεχής μετακίνηση των ογκόλιθων που έχουν τοποθετηθεί στην νότια εξωτερική πλευρά του αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας, με συνέπεια την συνεχή αποδυνάμωσή του και την ανασφαλή χρήση του  νότιου χώρου της λιμενολεκάνης από αλιευτικά  σκάφη, αφού με νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους, ιδιαίτερα την χειμερινή  περίοδο, δημιουργούνται ισχυρά κύματα που εισέρχονται εντός του αλιευτικού καταφυγίου.

Η μετακίνηση των ογκολίθων έχει δημιουργηθεί πέραν των νότιων- νοτιοδυτικών ισχυρών ανέμων την χειμερινή  περίοδο, από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις αρχής γενομένης από  το  2021, με τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3  Ρίχτερ και στην συνέχεια άλλων σεισμών που μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ.

Μετά από όλα αυτά , εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την ασφάλεια και λειτουργία του  αλιευτικού καταφυγίου Ιεράπετρας και καταθέτοντας την εμπειρία ετών από τη θέση των επαγγελματιών αλιέων,  προτείνουμε την άμεση ενίσχυση της νότιας πλευράς του αλιευτικού καταφυγίου με τετράποδα μπλόκια και ότι  άλλο απαιτηθεί μετά από σχετική μελέτη.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα του αλιευτικού  καταφυγίου, η διευκόλυνση των ελλιμενιζόμενων σκαφών και κατ΄ επέκταση η συνέχιση του αλιευτικού  μας επαγγέλματός », μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.

Το Δημοτικό  Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας ψήφισε θετικά και  ομόφωνα την ικανοποίηση του αιτήματος των επαγγελματιών αλιέων και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα συντάξουν την τεχνική μελέτη του συμπληρωματικού έργου, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς ο υπουργός κ Γιάννης Πλακιωτάκης έχει λάβει τη σχετική ενημέρωση.

«Με το μεγάλο έργο της θωράκισης του αλιευτικού καταφυγίου της Ιεράπετρας πριν δυο χρόνια , αντιμετωπίσαμε τα πιο σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν τότε . Τώρα διαπιστώνουμε  ότι το αλιευτικό καταφύγιο χρειάζεται ακόμα  κάτι περισσότερα σε δυο-τρία σημεία  ώστε να ενισχυθεί η θωράκιση του και να παρέχει 100% ασφάλεια στα αλιευτικά και τα άλλα σκάφη που ελλιμενίζονται στη νότια και τη νοτιοδυτική  πλευρά του.

Το αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας, εξυπηρετεί τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη της Ιεράπετρας, τα διερχόμενα μικρά σκάφη και τα  μικρά κρουαζιερόπλοια που  δραστηριοποιούνται το καλοκαίρι στη γραμμή της Χρυσής.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει λάβει γνώση της υπάρχουσας κατάστασης και αναμένουμε να μας χρηματοδοτήσει αυτό το συμπληρωματικό αλλά απαραίτητο έργο,  τη μελέτη του οποίου  εκπονούν οι τεχνικές μας υπηρεσίες», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Οι επαγγελματίες αλιείς έγκαιρα διαπίστωσαν και αυτή τη φορά ότι έχουν μετακινηθεί τμήματα της θωράκισης του λιμενοβραχίονα από τη νότια και τη νοτιοδυτική πλευρά.

Αν δεν γίνει σύντομα η συμπλήρωση της θωράκισης στα σημεία όπου έχουν ανοίξει οι καινούργιες «πληγές» του λιμενοβραχίονα, η θαλασσοταραχή με το νοτιά και τον γαρμπή σε λίγους μήνες,  θα γιγαντώσει το πρόβλημα και τότε τα κονδύλια που θα χρειάζονται θα είναι πολλαπλάσια για την αποκατάσταση των ζημιών.

   ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αντιγριπικός εμβολιασμός στη Περιφέρεια Κρήτης

admin

Ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου για τα σχολεία

admin

Έρχεται 48ωρη απεργία στα πλοία – Τι αποφάσισαν οι ναυτεργάτες – Σύμφωνη η ΠΝΟ

admin

Leave a Comment