Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας και των ημιορεινών δημοτικών κοινοτήτων της, ξεκίνησαν το λιομάζωμα εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά , προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την υποχρεωτική καραντίνα που τους επέβαλε το κλείσιμο της πλειονότητας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τους, η την αναστολή εργασίας τους εαν είναι μισθωτοί.
Οι περισσότεροι αποφάσισαν να γεμίσουν το χρόνο τους παραγωγικά , επιλέγοντας να ξεκινήσουν το λιομάζωμα μετά τις 10 Νοεμβρίου, για να ασχοληθούν με μια εποχική εργασία την οποία άφηναν τα προηγούμενα χρόνια για τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη.
«Όλοι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, έχουν ξεκινήσει νωρίτερα το λιομάζωμα εφέτος και οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Πρώτα από όλα οι ελαιοπαραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και βρέθηκαν χωρίς δουλειά τις μέρες της καραντίνας, είτε επειδή έκλεισαν το μαγαζί τους , είτε επειδή μπήκαν σε αναστολή εργασίας, σκέφτηκαν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο τους χρόνο, καθώς δεν ήταν και για εκείνους εύκολο να κλειστούν στα σπίτια τους.
Σκέφτηκαν όμως και το θέμα της απειλής του δάκου, που θα μπορούσε αν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, να κάνει περισσότερη ζημιά στον ελαιόκαρπο, τώρα που έχουν σταματήσει οι ψεκασμοί.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, ξεκινήσαμε την ελαιοκομική περίοδο πολύ καλά με καλές αποδώσεις στις ελιές της Ιεράπετρας και με οξύτητες στο παραγόμενο λάδι που κυμαίνονται από 0,3 έως 0,6 γραμμές, ενώ πέρυσι είχαμε το ακριβώς αντίθετο . Μικρές αποδώσεις του καρπού σε λάδι και πάρα πολύ μεγάλες οξύτητες λόγω των προσβολών του δάκου.
Αν ο καιρός βοηθήσει και συνεχιστεί χωρίς προβλήματα το λιομάζωμα, ο κάμπος της Ιεράπετρας και οι ημιορεινές κοινότητες της, θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή της ελιάς μέχρι την Πρωτοχρονιά, για να μείνουν μετά τις γιορτές οι πιο ορεινές περιοχές», μας είπε ο νεαρός ελαιουργός Μιχάλης Παπαδάκης από το Κεντρί Ιεράπετρας.
Τα περισσότερα ιδιωτικά και Συνεταιριστικά ελαιουργεία έχουν ανοίξει και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα στις πιο ορεινές περιοχές. Το ελαιουργείο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμαύκας θα ανοίξει στις 23 Νοεμβρίου.
«Όσο περνούν οι μέρες και βλέποντας τις αποδώσεις των λιόφυτων του κάμπου της Ιεράπετρας, επιβεβαιώνουμε την εκτίμηση που σας είχαμε κάνει προ καιρού, ότι είμαστε σε μια περίοδο μεσοβεντέμας, όπου δεν έχουμε ιδιαίτερη καρπόπτωση λόγω μικρής προσβολής της ελιάς από το δάκο και παράλληλα έχουμε μια σαιζόν που μας δίνει σε όλη την Κρήτη και στην Ιεράπετρα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, με πικρή πικάντικη φρουτώδη γεύση και πολύ χαμηλή οξύτητα.
Εφέτος βρίσκουμε πολλά λάδια γύρω στις 0,3 γραμμές , ποιότητα που δεν μπορούσαμε να βρούμε πέρυσι. Εκτιμώ ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας η παραγωγή θα πλησιάσει τους 8.000 τόνους, ενώ σε ολόκληρη την Κρήτη θα κυμανθεί η παραγωγή εφέτος γύρω στους 70.000 έως 80.000 τόνους. Η τιμή του λαδιού μέχρι εχθές για τον παραγωγό ήταν στα 2,50 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των 0,3 γραμμών ενώ από σήμερα η τιμή πέφτει 10 λεπτά χαμηλότερα στα 2,40 .
Πιστεύω ότι η πτώση της θερμοκρασίας που περιμένουμε τις επόμενες μέρες δεν θα επιτρέψει στο δάκο να κάνει περισσότερη ζημιά , πράγμα που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε ότι και οι πιο όψιμες ορεινές περιοχές, της Καλαμαύκας, της Ανατολής, των Μαλλών, του Ορεινού, του Σταυροχωρίου και των Σχινοκάψάλων, θα έχουν πάρα πολύ καλής ποιότητας παραγωγή λαδιού εφέτος», μας είπε ο έμπορος και τυποποιητής ελαιολάδου Γιώργος Νικολαράκης.
Εκτός από την εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου πού επέλεξαν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας για να ολοκληρώσουν νωρίτερα τις εργασίες της συγκομιδής της ελιάς, υπήρξαν και ορισμένοι που μας είπαν ότι, επέλεξαν τη χειρονακτική εργασία του λιομαζώματος για να αποφύγουν την ψυχολογική πίεση του δεύτερου lockdown θεωρώντας ότι η αγροτική δουλειά στην ύπαιθρο και στον καθαρό αέρα , αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ