Ξεκινά άμεσα η συγκομιδή της ελιάς για ελαιοποίηση στις πιο πρώιμες περιοχές του Νομού Λασιθίου , όπου ολοκληρώθηκε νωρίτερα ο δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου, και συνεχίζεται το λιομάζωμα σταδιακά, στις υπόλοιπες πιο όψιμες περιοχές μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου.
Η παραγωγή του λαδιού εφέτος στο Ν. Λασιθίου είναι πολύ μικρή και αναμένεται να μην ξεπεράσει το 50% της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου.
«Στην Ιεράπετρα συγκεντρώσαμε πέρυσι 2.500 τόνους λάδι και ήταν μέτρια σε απόδοση η χρονιά ενώ εφέτος σε όλη την πρώην επαρχία Ιεράπετρας δεν θα ξεπεράσουμε τους 1200 τόνους. Επειδή οι περισσότεροι έχουμε εγκαταλείψει τους ελαιώνες μας στην τύχη τους και επειδή το καλοκαίρι ήταν πολύ παράξενο με τους παρατεταμένους καύσωνες , τα ελαιόδεντρα που είχαν ελιές έχουν ζοριστεί πάρα πολύ και ο ελαιόκαρπος τους μέχρι στιγμής με μόνο 37 χιλιοστά βροχής τον μήνα Οκτώβρη, δε βρίσκεται σε κατάσταση που να μας εμπνέει αισιοδοξία , ότι θα έχουμε καλές αποδόσεις και καλή ποιότητα λαδιού. Οι ελαιώνες διψούν πάρα πολύ και αυτή η τελευταία εβδομάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς. Επειδή θα αργήσει να βρέξει , πρέπει οι ελαιώνες που έχουν ελιές να ποτιστούν άμεσα και αν είναι βεντέμα να ψεκαστούν για το δάκο και να μείνουν μέχρι το Δεκέμβρη να φουσκώσουν λίγο ακόμη οι ελιές.
Πέρυσι που οι ελαιοπαραγωγοί βιάστηκαν να μαζέψουν από πολύ νωρίς τις ελιές τους χάσαμε τουλάχιστον 30% της παραγωγής μας στην Ιεράπετρα», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.
Από την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ελαιουργεία της Ιεράπετρας, ενώ σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έκαναν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Λασιθίου την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου διαπιστώθηκε ότι η δακοπροσβολή στον ελαιόκαρπο φτάνει το 3% στην περιφέρεια της Ιεράπετρας.
Στο μεταξύ από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Νομού Λασιθίου ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάς, για την τρέχουσα περίοδο.
Σε σχέση με την έναρξη των ψεκασμών και λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες που πρέπει υποχρεωτικά να μεσολαβήσουν από τον ψεκασμό μέχρι τη συγκομιδή ( με βάση τις εγκρίσεις κυκλοφορίας κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος), προκειμένου να μην υπάρχουν υπολείμματα εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, ανακοινώθηκαν οι επιτρεπόμενες ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ/ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
A) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3/11/21 ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΟΥΝΤΑΣ, ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΠΡΙΝΑΣ, ΚΡΟΥΣΤΑ, ΤΑΠΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
04/11/2021 ΒΡΟΥΧΑ, ΛΟΥΜΑ, ΣΚΙΝΙΑ, ΛΑΤΣΙΔΑΣ
05/11/2021 ΜΙΛΑΤΟΥ
06/11/2021 ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΜΕΤΟΧΙΩΝ, ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗΣ, ΚΡΙΤΣΑΣ, ΦΟΥΡΝΗΣ-ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ-ΚΑΡΥΔΙΟΥ, ΒΡΥΣΩΝ, ΖΕΝΙΩΝ, ΣΙΣΙΟΥ.
07/11/2021 ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ, ΜΕΣΑ & ΕΞΩ ΛΑΚΩΝΙΩΝ
10/11/2021 ΛΙΜΝΩΝ-ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΥ-ΝΙΚΗΘΙΑΝΟΥ
Β) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ:
3/11/21 ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΥΡΤΟΥΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΓΔΟΧΙΩΝ, ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ, ΠΑΧΕΙΑΣ ΑΜΜΟΥ, ΜΥΘΩΝ, ΟΡΕΙΝΟΥ, ΣΧΙΝΟΚΑΨΑΛΩΝ, ΜΑΚΡΥΛΙΑΣ, ΜΕΣΕΛΕΡΩΝ, ΜΟΥΡΝΙΩΝ, ΚΑΛΑΜΑΥΚΑΣ.
4/11/2021 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΡΙΖΑΣ.
15/11/2021 ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΥ, ΚΑΤΩ ΧΩΡΙΟΥ.
17/11/2021 ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, ΝΕΩΝ ΜΑΛΛΩΝ
Γ) ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ:
3/11/21 ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΧΛΑΔΙΩΝ, ΚΡΥΩΝ, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΩΝ, ΠΕΥΚΩΝ, ΠΡΑΙΣΟΥ, ΣΗΤΕΙΑΣ & ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΡΟΥΣΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ & ΑΓ. ΦΩΤΙΑΣ, ΣΚΟΡΔΥΛΟΥ, ΣΦΑΚΑΣ, ΔΑΦΝΗΣ, ΚΑΡΥΔΙΟΥ, ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, ΖΗΡΟΥ, ΣΚΟΠΗΣ, ΖΑΚΡΟΥ & ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ
9/11/2021 ΑΡΜΕΝΩΝ
10/11/2021 ΧΑΝΔΡΑ
11/11/2021 ΑΠΙΔΙΩΝ, ΚΑΤΣΙΔΩΝΙΟΥ, ΛΙΘΙΝΩΝ, ΜΕΣΑ &ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΩΝ, ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ, ΧΑΜΕΖΙΟΥ
12/11/2021 ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
16/11/2021 ΜΑΡΩΝΙΑΣ
Στις Τοπικές Κοινότητες Μυρσίνης, Τουρλωτής και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας από την ΔΑΟΚ Λασιθίου , οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την συγκομιδή, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό που έχουν χρησιμοποιήσει. Για τον ελαιόκαρπο που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.
Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από τις αγορές, παρακαλούνται: Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή και εφόσον έχουν διενεργήσει παράλληλα ψεκασμούς κάλυψης, να εφαρμόσουν το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα, από τον ψεκασμό ως τη συγκομιδή.
Οι ελαιοτριβείς: α) να μη δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες, εκτός από τους βιοκαλλιεργητές. (β) Στους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι έχουν συγκομίσει πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες να ζητούν βεβαίωση από τον εργολάβο της περιοχής προέλευσης του ελαιόκαρπου, ότι δεν ψεκάστηκε το κτήμα του στον ή στους τελευταίους ψεκασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δειγματοληψίες ελαιόλαδου τόσο από την ΔΑΟΚ Λασιθίου, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από την εργαστηριακή εξέταση αποδειχτεί η ύπαρξή τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.
Ειδικά στις παραλιακές περιοχές, εφόσον συνεχίσει να επικρατεί καλός καιρός και η συγκομιδή καθυστερεί, πιθανόν να προκληθούν ζημιές από το δάκο μετά το τέλος του προγράμματος. Για την αποτροπή του παραπάνω γεγονότος και με δεδομένο ότι τη φετινή περίοδο οι ζημιές ήταν ελάχιστες, θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν ώστε:
1) Να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συγκομιδές, όπου αυτό είναι εφικτό.
2) Εάν καθυστερήσουν οι συγκομιδές, οι παραγωγοί θα πρέπει μόλις διαπιστώσουν πρόβλημα να φροντίσουν μόνοι τους για την προστασία της παραγωγής τους από τώρα και στο εξής, πάντα εφαρμόζοντας την ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούν, ώστε αυτό να είναι εγκεκριμένο για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε τηρώντας τη δοσολογία και το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.
Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές που παράγεται ελαιόλαδο ΠΟΠ, δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται λιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ