Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

 

Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν ότι οι αξίες των ακινήτων στη Νοτιοανατολική Κρήτη, έπεσαν πάρα πολύ χαμηλά τα τελευταία δέκα χρόνια, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ζητούν να αγοράσουν παλαιά σπίτια, οικόπεδα  και μικρά ξενοδοχεία, στην παραθαλάσσια ζώνη από τη Βιάννο μέχρι την Ιεράπετρα και τον Μακρύ Γιαλό, εάν και εφόσον οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν προς πώληση την περιουσία τους, σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές.

Τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν εκτάσεις  ορεινές η ημιορεινές ακαλλιέργητες η εγκαταλελειμμένες, για πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας γύρω στα 1000 ευρώ το στρέμμα, όπου σχεδιάζουν να αναπτύξουν καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία ευδοκιμούν στην ορεινή Κρήτη.

«Είναι αλήθεια , ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την έξοδο μας από τα μνημόνια και τη σταθεροποίηση της οικονομίας , υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, καθώς  οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει στα χαμηλά, από τις αρχές της Ελληνικής Οικονομικής κρίσης.

Ζητούν παλιά σπίτια η βίλες, μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία , οικόπεδα προνομιούχα, αλλά και μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις , τις οποίες θέλουν να φυτέψουν με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Οι επενδυτές αυτοί ψάχνουν στην περιοχή της Βιάννου στην Ιεράπετρα στο Μακρύ Γιαλό και στη Σητεία. Ακίνητα για πώληση υπάρχουν διαθέσιμα  και είναι ακόμη σε χαμηλές τιμές», μας λέει ο κτηματομεσίτης κ Μανόλης Προϊστάκης.

Οι ξένοι επενδυτές που έχουν ολοκληρώσει τις αγορές ακινήτων τα τελευταία χρόνια, προχωρούν γρήγορα  τα σχέδια τους , είτε αυτά έχουν σχέση με νέες κατασκευές , είτε έχουν σχέση με ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις , είτε αυτά αφορούν σε καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Πριν δυο χρόνια  Κινέζοι επενδυτές είχαν αναζητήσει στα χωριά της Σητείας και της Ιεράπετρας μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες από 200 μέχρι 500 στρέμματα, για να ασχοληθούν με την καθετοποίηση της παραγωγής, φτιάχνοντας εργοστάσιο άλεσης και τυποποίησης λαδιού. Δεν βρήκαν διαθέσιμες  τόσο μεγάλες εκτάσεις και το ενδιαφέρον τους  στράφηκε προς την Πελοπόννησο», προσθέτει ο κ Μανόλης Προϊστάκης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Οι ιδιοκτήτες των προς πώληση ακινήτων, αν και διαμαρτύρονται στην αρχή για την υποτίμηση της αξίας των ακινήτων τους , υποκύπτουν κάτω από την πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων που τους δυσκολεύουν τη ζωή και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς , ξεπουλά τη γη των προγόνων μας για «ένα κομμάτι ψωμί».

Οι ξένοι επενδυτές έχουν πέσει σαν τα «κοράκια» στη φθηνή κρητική γη, γιατί όπως λένε έγκυροι παρατηρητές της αγοράς, διαβλέπουν μελλοντική άνοδο στις αξίες των ακινήτων, όταν τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Οικονομία αποκτήσει ξανά μια σταθερή δυναμική.

«Πολλοί είναι οι παράγοντας που ανεβάζουν η κατεβάζουν τις αξίες των ακινήτων. Οι ξένοι δείχνουν ότι  ξέρουν πως κάτι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και βιάζονται να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε καλά ακίνητα, τώρα που είναι ακόμα φθηνά», πιστεύει ο κ Μανόλης Προϊστάκης.

«Στις παραθαλάσσιες περιοχές από όπου πέρασε πέρυσι η ανεμοθύελλα και ο ανεμοστρόβιλος στα  ανατολικά  χωριά της Ιεράπετρας , υπάρχουν ακόμα υπολείμματα κατεστραμμένων θερμοκηπίων που δεν έχουν απομακρυνθεί  ακόμα και αν αυτά βρίσκονται μέσα στο αστικό περιβάλλον. Σε ορεινά και ημιορεινά χωριά υπάρχουν  επίσης δεκάδες γκρεμισμένα ερειπωμένα σπίτια   που έχουν υποχωρήσει από τις πολλές βροχές πέρυσι και εφέτος και οι εικόνες που αντικρύζουν οι ξένοι όταν πάμε να τους δείξουμε κάποια ακίνητα , είναι εικόνες εγκατάλειψης , που θυμίζουν μικρές χωματερές. Αν καθαριστούν αυτά τα ακίνητα και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα πουλήσουν, σίγουρα η αξία τους θα αυξηθεί  γιατί η εικόνα τους θα είναι διαφορετική», εκτιμά ο κ Μανόλης Προϊστάκης.

«Από το Δήμο Ιεράπετρας ενημερώνουμε πάντα τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων και τους ζητούμε να απομακρύνουν  τα ερείπια που έχουν καταρρεύσει μέσα στα χωριά, αλλά και τα θερμοκήπια που έχουν καταστραφεί από τους ανέμους, και δημιουργούν μια κακή εικόνα μέσα στο δομημένο περιβάλλον», μας είπε  τέλος η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑ COVID 19 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Έχουμε φωτιά στον περιφερειακό του Μακρύ Γιαλου

admin

Ξεκινά την άνοιξη τη λειτουργία του το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ιεράπετρα

admin

Leave a Comment