Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, εκφράζοντας τις αγωνίες όλων των αγροτών της Νοτιοανατολικής Κρήτης , που βλέπουν τα προϊόντα τους να μην είναι πια τόσο ανταγωνιστικά λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, προς τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, ζητά με επιστολή που έχει συντάξει και θα αποστείλει στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, την άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, από το οποίο έχει εξαιρεθεί η Κρήτη.

«Την άμεση και πλήρη ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, για να μην χαθούν τα κονδύλια του 2019 που έχουν δεσμευτεί για τις επιχειρήσεις του αγροτικού μας κλάδου και των άλλων κρητικών επιχειρήσεων, όπως μας έχουν υποσχεθεί, ζητούμε να εφαρμόσουν προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και διακίνησης των αγροτικών μας προϊόντων, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και για να μη χάνουμε τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, λόγω των μεταφορικών εξόδων που ανεβάζουν την τελική αξία των προϊόντων», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Αγγελάκης.

Το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες αγροτικές επιχειρήσεις, οι οργανώσεις παραγωγών , οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και κατ΄ επέκταση όλοι οι αγρότες, δεν είναι απλώς ένα “φιλοδώρημα”, αλλά μια ουσιαστική ενίσχυση στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή μας οικονομία.

Ενδεικτικά στη μεταφορά των κηπευτικών της Ιεράπετρας από το Ηράκλειο προς τον Πειραιά το κόστος ανα κιλό κυμαίνεται από 0,6 έως και 0,25 λεπτά. Υπάρχουν περίοδοι που το κόστος μεταφοράς ανά κιλό, είναι μεγαλύτερο από την αξία του αγροτικού προϊόντος.

«Αν μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 568/2019 βάσει της οποίας θα επιτραπεί στις αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις της Κρήτης, να υποβάλλουν αιτήματα χρηματοδότησης, παρακαλούμε για την άμεση προώθηση του θέματος τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας . Προ τριμήνου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, είχε υποσχεθεί και γράφηκε στον Τύπο , ότι θα έλυνε το πρόβλημα σε 20 ημέρες.

Επειδή καταλαβαίνουμε ότι η υγειονομική κρίση πήγε πολλές υποθέσεις πίσω, ζητάμε τώρα, που έχει επιστρέψει σχετικά η ηρεμία, να προχωρήσει στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλη την Κρήτη», προσθέτει ο κ Γιάννης Αγγελάκης.

«Γνωρίζουμε πως έχουν δεσμευτεί 570 εκ. ευρώ για το έργο συνολικά και 156 εκ. ευρώ για το 2019, συνεπώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη.

Αν δεν εφαρμοστεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τα προϊόντα της Κρήτης φοβούμαστε ότι το νησί μας , και οι παραγωγικές του δυνάμεις, θα τεθούν στο περιθώριο», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

«Σε απαντήσεις που έχει δώσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη , έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου, για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να έχει εξηγήσει και να έχει δώσει λεπτομέρειες, ούτε για τις πηγές και το ύψος χρηματοδότησης, ούτε για τη φιλοσοφία του νέου αυτού εργαλείου.

Εμείς περιμένουμε να παρθούν άμεσα αποφάσεις που να μας καθιστούν ισότιμους και τόσο ανταγωνιστικούς, όσο είναι σήμερα οι περισσότεροι αγρότες της νησιωτικής Ελλάδας , γιατί και η Κρήτη νησί είναι και βρίσκεται μάλιστα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, πάρα πολύ μακριά από τις αγορές», καταλήγει ο κ Γιάννης Αγγελάκης.

Related posts

Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο

admin

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ COVID 19 ΜΑΓΑΖΙΑ

admin

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ

admin

Leave a Comment