Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Από τις αρχές του χρόνου, οι πλούσιες σε όγκο και διάρκεια βροχοπτώσεις που έχουν πέσει στην ευρύτερη Ιεράπετρα , έχουν δημιουργήσει τους γνωστούς από τα παλιά, αλλά στεγνούς τα χρόνια της ανομβρίας καταρράκτες, οι οποίοι τώρα είναι στα καλύτερα τους , και γίνονται πόλος έλξης για εκατοντάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες.

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας οι κάτοικοι της Δημοτικής κοινότητας Παχιάς Άμμου , υποστηρίζουν ότι ο πανέμορφος καταρράκτης του  Μάστορα μέσα στο επιβλητικό φαράγγι του Χα τρέχει τόσο νερό , που δεν το έχουν  ξανα ιδεί ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια.

Το φαράγγι  του Χα βρίσκεται κοντά στην στο όρος Θρυπτή της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στο Μοναστηράκι της Δημοτικής ενότητας Παχιάς Άμμου και θεωρείται από τα πιο όμορφα φυσικά μνημεία της Ελλάδας. Το  εντυπωσιακό σε άγρια ομορφιά  φαράγγι  του Χα  προσελκύει  κάθε χρόνο περίπου εκατοντάδες λάτρεις του canyoning.  Η εξωτερική του όψη προκαλεί δέος καθώς σχηματίζει ένα χαρακτηριστικό V με τοιχώματα ύψους έως και 300 μέτρων. Το πανέμορφο αυτό μηνημείο της φύσης έχει δημιουργηθεί πάνω σε ενεργό ρήγμα πολύ μεγάλο σύμφωνα με  τους γεωλόγους. Έχει περίπου 33 διαμερίσματα με  το μεγαλύτερο να  έχει ύψος 35 μέτρα. Σε κάποια σημεία του είναι ιδιαίτερα στενό κάτι που το κάνει ιδιαίτερο. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού χύνεται ένας καταρράκτης ύψους 215 μέτρων, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του νερού του φαραγγιού αρκετά. Ο καταρράκτης του Μάστορα  είναι ο μεγαλύτερος της Κρήτης . Ασφαλίστηκε στις 03.02.2008 από τους Γιάννη Μπρομοιράκη, Σάββα Παραγκαμιάν, Κατερίνα Χατζηδημητρίου και Μάγια Χριστοδουλάκη.

Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ

Εντυπωσιακός είναι αυτήν την εποχή και ο καταρράκτης του Ρίχτη που δεν απέχει πάρα πολύ από την Παχιά Άμμο. Βρίσκεται στα Μουλιανά του Δήμου Σητείας και είναι ανάμεσα σε ένα τοπίο που θυμίζει τροπική ζούγκλα. Το μονοπάτι   που ακολουθούν οι περιπατητές για να φτάσουν στον Ρίχτη έχει μήκος περίπου 4 χλμ., μέτριας  δυσκολίας.

  Η ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Το φαράγγι της Σαρακήνας με τους μικρούς του καταρράκτες βρίσκεται λίγα μέτρα έξω  από τους Μύθους Ιεράπετρας και σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό  Μύρτο. Θεωρείται από πολλούς σαν το ομορφότερο περιπατητικό φαράγγι της Κρήτης και μάλλον δεν έχουν άδικο. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το φαράγγι κατεβάζει πάρα πολύ νερό στον ποταμό του Μύρτου και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από τους επισκέπτες του. Το εντυπωσιακό στη Σαρακήνα είναι ότι  έχει το φαράγγι νερό σχεδόν όλο το χρόνο, δημιουργώντας καταρράκτες μοναδικής ομορφιάς και πολλές λιμνούλες για μπάνιο ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

   Ο ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟ ΜΥΛΩΝΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου κάνουν συχνά πεζοπορίες μέσα στα πανέμορφα φαράγγια του τόπου μας με τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες, κάτω από τη σκιά που προσφέρουν τα βράχια ή τα ψηλά δένδρα. Συνήθως ξεκινούν τις Ανοιξιάτικες εξορμήσεις τους από το φαράγγι και τον καταρράκτη του Μυλωνά στο Κουτσουνάρι Αγίου Ιωάννου Ιεράπετρας,

Το όμορφο μικρό αυτό φαράγγι ξεκινά την πορεία του από τη νότια πλευρά του ορεινού όγκου της Θρυπτής, κοντά στο χωριό του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, και βγάζει στην παραλία λίγο πριν τα Φέρμα. «Το φαράγγι κινείται μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά που τη χαρακτηρίζουν τα πεύκα τα πλατάνια και τα ψηλά βράχια με εντυπωσιακούς σχηματισμούς αλλά και ο καταρράκτης ένας από τους μεγαλύτερους στην Κρήτη που ρίχνει το νερό του από ύψος περίπου σαράντα μέτρων», γράφει ο κ Ανδρέας Λουκάκης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου..

 

ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ

Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε  άνοιξη αναζητούν τις  κόκκινες πεταλούδες στο ομώνυμο φαράγγι των πεταλούδων , απολαμβάνοντας και το μπάνιο τους στα νερά του καταρράκτη που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό του Ορεινού.

Πριν από πολλά χρόνια ένας επαγγελματίας που αγαπούσε τη φύση και είχε ενοικιάσει το αναψυκτήριο στο δασάκι του Κουτσουρά, είχε διαπιστώσει ότι ανεβαίνοντας προς τους καταρράκτες του Ορεινού, ο ορειβάτης ή ο πεζοπόρος, συναντούσε πολλές πανέμορφες κόκκινες πεταλούδες.

Από τότε και με δική του πρωτοβουλία, καταχωρήθηκε σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς το φαράγγι του Ορεινού, ως το φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων, που τα τελευταία χρόνια πολλοί τις αναζητούν, αλλά λίγοι καταφέρνουν να τις εντοπίσουν κοντά στους καταρράκτες του χωριού, ανάμεσα στην άγρια ομορφιά της τοπικής χλωρίδας του Λασιθιώτικου Νότου.

Το φαράγγι του Ορεινού, βρίσκεται βόρεια του Κουτσουρά, πολύ κοντά στον Μακρύ Γιαλό. Οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες, το διασχίζουν σε 4 ώρες περίπου, ξεκινώντας είτε από το δασάκι του Κουτσουρά προς το Ορεινό, είτε ξεκινώντας ανάποδα, κατηφορίζοντας από το χωριό και καταλήγοντας λίγο πριν το δασάκι του Κουτσουρά πολύ κοντά στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας.

Οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία, δεν σου επιτρέπουν αν το διασχίζεις πρώτη φορά, να χαθείς.

«Κοντά στο  Ορεινό, συναντάς τις πηγές και τους διάσπαρτους μικρούς καταρράκτες από τους οποίους ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος και ο πιο εντυπωσιακός. Για να δεις τις κόκκινες πεταλούδες πρέπει να διασχίσεις το φαράγγι την Άνοιξη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά του 1993 οι πεταλούδες έχουν λιγοστέψει. Αν κάνουμε τη διαδρομή ξεκινώντας από το δασάκι του Κουτσουρά, μπαίνουμε αρχικά στο πιο πράσινο κομμάτι του φαραγγιού, με πολλά πεύκα και αρκετά εντυπωσιακά βράχια. Έπειτα ακολουθεί η καλλιεργημένη ορεινή περιοχή, που δεν δίνει την εικόνα φαραγγιού και μετά  αρχίζουν πάλι τα βράχια να υψώνονται γύρω. Όσο πλησιάζουμε προς το Ορεινό το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά. Στο τέλος του φαραγγιού κοντά στο χωριό βρίσκεται ο μεγάλος καταρράκτης, ο οποίος μαγεύει τους φυσιολάτρες, τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες», μας λέει ο κ. Γιώργος Προϊστάκης με καταγωγή από το Ορεινό.

Αποκαλυπτικά του φυσικού κάλλους είναι τα σχόλια που κάνουν εκείνοι που έχουν την υπομονή να περπατήσουν όλη τη διαδρομή μέχρι το Ορεινό.

 «Δεν μπορούσα να πιστέψω, πριν πάω στους καταρράκτες του Ορεινού, ότι υπάρχει τόση φυσική ομορφιά, τόσο κοντά στην πόλη που ζώ. Στο μυαλό μου έμειναν χαραγμένες οι απίστευτης ομορφιάς εικόνες που είδα και ας μην κατάφερα να εντοπίσω τις περίφημες κόκκινες πεταλούδες του Ορεινού. Το δέος που ένιωσα, καθώς πλησίαζα τον μεγάλο καταρράκτη, ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση και τα πλατάνια, δεν μπορώ να βρω λόγια να το περιγράψω, χωρίς να αδικήσω την πραγματικότητα», μας είπε ο μαραθωνοδρόμος  κ. Γιάννης Σταυρακάκης που είχε περπατήσει σε όλη τη  φυσιολατρική διαδρομή .

Εντυπωσιακοί αλλά λίγο μικρότεροι καταρράκτες αυτήν την περίοδο έχουν δημιουργήσει τα νερά της βροχής στον άγιο Κωνσταντίνο Σταυροχωρίου, στο Καβούσι , στην Καλαμαύκα και στις Μάλλες Ιεράπετρας.

Related posts

Σας καλούμε ξανά μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι!

admin

Η Λευκορωσία επεκτείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση μέχρι το τέλος του έτους

admin

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, η Αθήνα εξέδωσε δική της Navtex στο Καστελόριζο

admin

Leave a Comment