Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Είμαστε κοντά στους μαθητές μας και αγωνιζόμαστε για ανοικτά σχολεία» λένε οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της Ιεράπετρας , αντιδρώντας στην απόφαση για  αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» δεν συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, θεωρώντας ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι μοναδική και αναντικατάστατη.

«Ως εκπαιδευτική κοινότητα επιθυμούμε  τα σχολεία μας να παραμείνουν ανοιχτά, γιατί αποτελούν  τον  φυσικό  μας  χώρο και  μέσα  σε  αυτά  προσφέρουμε  γνώσεις,  στάσεις  και κουλτούρα ζωής, καθώς και βασικά στοιχεία κοινωνικοποίησης και ψυχοσυναισθηματικής  στήριξης   στους   μαθητές   μας.  Η   δια   ζώσης   διδασκαλία,   για   λόγους   που   έχουν   αναλυθεί επαρκώς, είναι μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τραγικά μεγάλες και χάθηκαν 8 μήνες που θα μπορούσε να γίνει προετοιμασία και στήριξη των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας και της εκπαίδευσης.  Δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση αν η κυβέρνηση υλοποιούσε:  την μείωση στους 15 του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα αντί για την αύξηση από  22 σε 25 που ψήφισε τον Ιούνιο, με τον Ν.4692/20.   την   εξασφάλιση   καθαριότητας   και   απολύμανσης  των   σχολείων,   σύμφωνα   με   τις κατευθύνσεις   του   ΕΟΔΥ   και   με   την   ανάλογη   πρόσληψη   προσωπικού   καθαριότητας   και προμήθειας   υγειονομικού   υλικού   και  την   χορήγηση   μασκών  και  σε   μαθητές   και εκπαιδευτικούς», αναφέρει ο Σύλλογος των δασκάλων της Ιεράπετρας προτείνοντας, «την  πρόσληψη  πρόσθετου  αριθμού  εκπαιδευτικών στη  διάθεση  των  Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  για   άμεση   κάλυψη   βραχυχρόνιων   αδειών,   τόσο   λόγω   covid-19   όσο   και   για αναπλήρωση άλλων αναγκών.   Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.   Υγειονομικό   έλεγχο   στις   πύλες   εισόδου   της   χώρα  μας,   ιδιαίτερα   την   τουριστική περίοδο».

Ο σύλλογος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη», θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση.

«Αν   η   κυβέρνηση   είχε   τελικά   την   πολιτική   βούληση   για   ενίσχυση   της   δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας με τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων, η πανδημία δε θα  οδηγούνταν σε έξαρση και  το όποιο δεύτερο  κύμα θα αντιμετωπιζόταν  χωρίς το κλείσιμο των σχολείων που ανακοινώθηκε.

Αν   η   κυβέρνηση   είχε   προχωρήσει   στην   ιχνηλάτηση   με   τη   διεξαγωγή   τεστ,   τα   οποία ζητούσαμε  τόσον  καιρό και   μας  τα   παρουσίαζαν  ως  πολυτέλεια,  θα  είχε  ίσως  ανακοπεί  η εξάπλωση του ιού και δε θα βρισκόμαστε σε αυτήν τη θέση τώρα.

Δεν έχει σημασία ποια μορφή κλεισίματος θα επιβληθεί στα σχολεία ή πόσο θα μείνουν κλειστά, 15 μέρες ή 1 μήνα. Αυτό που έχει σημασία είναι, έστω και τώρα, να αξιοποιηθεί ο χρόνος   αυτός   ως   χρόνος   προετοιμασίας   για   να   ξανανοίξουν   με   ασφάλεια.   Και   αυτό σημαίνει:  Μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα, εύρεση  κτιρίων για   στέγαση  σχολικών  τάξεων  εάν  χρειαστεί  και με   τις  αναγκαίες προσλήψεις,  διαγνωστικά τεστ δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς,  πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους απασχόλησης», επισημαίνει.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας   με   τη   χρήση   εκπαιδευτικής   τηλεόρασης   και   εξ   αποστάσεως   διδασκαλίας οι δάσκαλοι της Ιεράπετρας επισημαίνουν ότι:   

«Ποτέ το ΥΠΑΙΘ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του,  δεν  εξασφάλισε  την παροχή δωρεάν μέσων (Η/Υ και δωρεάν συνδέσεις στο διαδίκτυο κ.λπ.) για την εφαρμογή με στοιχειώδεις όρους ισονομίας  της  κάθε είδους μορφής  εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να αποκλείονται από αυτήν.  Το   ΥΠΑΙΘ   δεν   έχει   ακόμη   ακολουθήσει   τις   συστάσεις   της   Αρχής   Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,  που έχει από τον Σεπτέμβριο του 2020 δώσει τρίμηνη προθεσμία  προκειμένου  να συμμορφωθεί αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» ως εργαλείο διδασκαλίας.

Η   εξ   αποστάσεως   εκπαίδευση   δεν  ενδείκνυται   για   μαθητές και   μαθήτριες   Δημοτικού Σχολείου   και   Νηπιαγωγείου  αλλά  και   η  μέχρι   πρόσφατα  αποδεδειγμένη   επιστημονικά παραδοχή της όσο το δυνατό λιγότερης χρήσης (χρονικά) των Η/Υ και του διαδικτύου από μαθητές ηλικίας έως 12 ετών,  δεν μπορεί να αγνοείται».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καλεί τη ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις που θα:  

«Καλύπτουν τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν μέσα σε κλίμα παιδαγωγικής ελευθερίας για  τον τρόπο  που   πρέπει  να διαμορφώσουν το ωρολόγιο  πρόγραμμα  και  τον τρόπο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και την υλικοτεχνική υποδομή κάθε σχολείου και κάθε νοικοκυριού.  

 Που θα καλύπτουν  συνδικαλιστικά τους συναδέλφους ώστε η όποια υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να μην αποτελεί φραγμό και άνοιγμα της ψαλίδας των μορφωτικών και κοινωνικών ανισοτήτων των μαθητών μας .

 Που θα καλύπτουν   τους   συναδέλφους   να   μην   καταχωρούν   απουσίες   σε   μαθητές   που   δεν μπορούν να παρακολουθήσουν για οικονομικούς και άλλους λόγους.  Που θα ορίζουν   τη     μεταφορά   μαθημάτων   από   το   μεσημέρι   στην   πρωινή   ζώνη,   κάτι   που ανταποκρίνεται στον χρόνο που συγκεντρώνονται πνευματικά και συναισθηματικά στο πλαίσιο του σχολικού χρόνου οι μαθητές της πρωτοβάθμιας.

Που θα καλούν   τους   Συλλόγους   Εκπαιδευτικών,   ανά   σχολική   μονάδα,   να   ξεκινήσουν   την καταγραφή των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών».

 Για να παραμείνουν «ζωντανά» τα σχολεία για όλα τα παιδιά  και χωρίς αποκλεισμούς, μέσα   σε   αυτές   τις   συνθήκες,   φαίνεται ότι , εκτός   από   το   φιλότιμο   των   εκπαιδευτικών,  απαιτείται   το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να πάρει ΑΜΕΣΑ μέτρα.

«Οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε κοντά στα παιδιά και στις οικογένειές τους και σε αυτή την περίοδο που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ταυτόχρονα όμως, δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη των ανοιχτών σχολείων, των προϋποθέσεων για ομαλή δια ζώσης λειτουργία, τον αγώνα για το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, για την εκπαιδευτική και κοινωνική στήριξη των μαθητών μας», καταλήγει  στην αναφορά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» που υπογράφεται από τον κ Γιάννη Πασπαράκη(πρόεδρο) και Σταυρούλα Δατσέρη(γραμματέα).

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ:ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΠΟΣΟ ΥΨΟΥΣ 233.000 ΕΥΡΩ

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 30.7.2021

admin

ΤΟ 70%ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΙΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΕΤΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

admin

Leave a Comment