Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΓΑΤΕΣ …ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Με ταχείς  ρυθμούς πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες οι πληθυσμοί των ποντικιών στην πόλη της Ιεράπετρας και στους αγροτικούς οικισμούς της , προξενώντας τεράστιες ζημιές στη φυτική παραγωγή κυρίως και στα δίκτυα άρδευσης .

Σε κάποιες γειτονιές αλλά και σε   δημοτικά διαμερίσματα όπου υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια  από τα οποία απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες τους για πολύ καιρό, έχουν αναπτυχθεί απίστευτα μεγάλοι  πληθυσμοί τρωκτικών που μπαίνουν στα σπίτια των μόνιμων κατοίκων οι οποίοι  βρίσκονται σε μια συνεχή, αδιάκοπη  αλλά άνιση μάχη,  για να τα απομακρύνουν η να μειώσουν τον πληθυσμό τους με παγίδες η ποντικοφάρμακα.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στην περιοχή όπου μένω εγώ στην Αλυκή της Ιεράπετρας. Τα ποντίκια κάνουν παρέλαση κάθε βράδυ στα μπαλκόνια μας. Όσα και αν έχουμε θανατώσει δεν μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους . Εδώ στην Αλυκή στην οδό Αναγνωστάκη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική υγειονομική βόμβα με κάποια  κλειστά ρημαγμένα σπίτια που έχουν μετατραπεί από αγνώστους σε σκουπιδότοπους και μέσα σε αυτά έχουν βρεί καταφύγιο για τις εξορμήσεις τους οι χιλιάδες των τρωκτικών. Ζητούμε από τους ιδιοκτήτες των κλειστών αυτών  σπιτιών, από το Δήμο , τη Δημοτική Αστυνομία και τις υγειονομικές Αρχές να κάνουν ότι προβλέπεται από το Νόμο , για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε επιτέλους μέσα στα σπίτια μας χωρίς ποντίκια», μας είπε ο κ Μιχάλης Τζεβελεκάκης.

Στις αγροτικές περιοχές και στα χωριά της Ιεράπετρας το πρόβλημα με τα τρωκτικά είναι πολύ μεγαλύτερο.

«Καλλιεργώ κολοκύθια και  διάφορα άλλα  κηπευτικά  σε θερμοκήπιο στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας. Αυτό που συμβαίνει εφέτος  με τα ποντίκια δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου. Μπαίνουν στα θερμοκήπια μας μέσα και τρώνε πάνω από τα φυτά τα λαχανικά πριν ακόμα μεγαλώσουν , ενώ έχουν ακόμα τον ανθό πάνω τους . Σε πολλές περιπτώσεις τρώνε ακόμα και τα κοτσάνια με τα φύλλα της κολοκυθιάς.

Εκτός από τα κηπευτικά και τα φρούτα, που τα έχουν εξολοθρεύσει, έχουν τρυπήσει και όλα τα  αρδευτικά μας δίκτυα, ψάχνοντας μάλλον για λίγο νερό», μας λέει ο αγρότης κ  Κωστής Δερμιτζάκης και μας δείχνει πως έχουν κάνει τα ποντίκια τα φυτά του.

Στο ερώτημα που θέσαμε στον κτηνίατρο κ Μιχάλη Σπυριδάκη , για να μάθουμε τι φταίει και έχουν αυξηθεί τόσο πολύ εφέτος τα ποντίκια πήραμε σαφείς απαντήσεις.

«Τα τρωκτικά πολλαπλασιάστηκαν γιατί έχουν μειωθεί δραματικά οι πληθυσμοί των αδέσποτων γατιών και οι δεσποζόμενες γάτες  δεν έχουν μάθει να κυνηγάνε για την τροφή τους αφού τη βρίσκουν καθημερινά έτοιμη στο πιάτο τους.

Αν θέλουμε να μειώσουμε τα τρωκτικά θα πρέπει να αυξήσουμε τον πληθυσμό του θηρευτή τους που είναι οι γάτες και να κάνουμε πιο σωστά και οργανωμένα περισσότερες μυοκτονίες.

Εκτός από τη μείωση του πληθυσμού των γατιών , σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο περασμένος χειμώνας που με τις πολλές βροχές έχει γεμίσει η ύπαιθρος τροφές, όπως είναι τα κηπευτικά , τα καλαμπόκια τα φρούτα και οι σπόροι γενικότερα . Αυτά είναι τα καλούδια που κυνηγούν τα ποντίκια και έτσι καλοθρεμένα όπως είναι πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς. Επειδή ο κόσμος για να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των ποντικιών χρησιμοποιεί πολλά ποντικοφάρμακα και επειδή δεν τα χρησιμοποιεί σωστά , αυτή την περίοδο έχουμε και πολλές δηλητηριάσεις σκυλιών με ποντικοφάρμακα», μας πληροφορεί ο κτηνίατρος κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ποντίκι είναι το ζωάκι που κυρίως χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωο οι επιστήμονες, για να εφεύρουν για παράδειγμα χρήσιμα εμβόλια, τα οποία θα αποτελέσουν αργότερα , την άμυνα του ανθρώπινου είδους, ενάντια στις πανδημίες.

Το ποντίκι είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Έχει εξαιρετική όραση στο σκοτάδι και αυτό το βοηθά να εξασφαλίσει την τροφή του. Ζει σε μικρές “ανδροκρατούμενες” οικογενειακές ομάδες. Μερικές φορές τα αρσενικά δίνουν τρομερές μάχες για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην ιεραρχία της ομάδας. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμος: Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους. Bέβαια ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο άνθρωπος που εξοντώνει είτε άμεσα (ποντικοφάρμακα,) είτε έμμεσα (φυτοφάρμακα κ.ά.)

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ

admin

Επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου

admin

Άρση του απαγορευτικού για τα πλοία

admin

Leave a Comment