Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Οι εργάτες γης που με τον ιδρώτα τους έγιναν αφεντικά στην Ιεράπετρα

Αυτό που κάνουν σήμερα οι οικονομικοί μετανάστες στην Ιεράπετρα, ανοίγοντας τα φτερά τους στην επιχειρηματικότητα, το έκαναν πολλά χρόνια πιο πριν οι Έλληνες μετανάστες που πήγαιναν αρχικά να δουλέψουν γκαρσόνια η λαντζέρηδες στην Αυστραλία

Η περίοδος που οι οικονομικοί μετανάστες έφταναν στην Κρήτη για ένα μεροκάματο στην αγροτική παραγωγή έχει περάσει. Όσοι  μετανάστες είχαν την τόλμη να δοκιμάσουν την τύχη τους σαν επιχειρηματίες έχουν ξεχωρίσει, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον κατασκευαστικό κλάδο, είτε στον τουριστικό τομέα.

Οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες που ξεκίνησαν μετά  το 1991 να φτάνουν από τις Βαλκανικές χώρες για να εργαστούν κυρίως στην περιοχή της Ιεράπετρας, είχαν έρθει με ένα όνειρο… Να βρουν εύκολα δουλειά, να παίρνουν ένα καλό μεροκάματο, να έχουν ένα σπίτι να στεγάζουν την οικογένεια τους και να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια στέλνοντας το περίσσευμα τους στους γονείς τους που είχαν αφήσει  πίσω στην πατρίδα τους.

Τα πρώτα χρόνια πέρασαν με την αγωνία της καθημερινής αναζήτησης δουλειάς στα θερμοκήπια και στους ελαιώνες τον χειμώνα, στην οικοδομή και αλλού. Αφού πέρασαν το στάδιο της προσαρμογής, κυρίως οι Αλβανοί υπήκοοι, πριν το 2000 άρχισαν δειλά δειλά να ενοικιάζουν θερμοκήπια για να καλλιεργήσουν οι ίδιοι κηπευτικά, αφού είχαν μάθει καλά τη δουλειά από  τους πρώτους εργοδότες τους. Όσοι έμεναν σε χωριά αναλάμβαναν να καλλιεργήσουν «σιμισακά» όλα τα παρατημένα στην τύχη τους λιόφυτα του χωριού  και χρόνο με το χρόνο ξεκίνησαν  τις πρώτες αγορές είτε έτοιμων θερμοκηπίων , είτε ελαιώνων, είτε χέρσων εκτάσεων που αργότερα τις αξιοποιούσαν κατασκευάζοντας καινούργια θερμοκήπια.

Σήμερα μέσα από πρόχειρους υπολογισμούς ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή της Ιεράπετρας, εκτιμάται  ότι η αγροτική γη που καλλιεργείται από οικονομικούς μετανάστες , κυρίως Αλβανούς , και  λίγους Βούλγαρους, Μολδαβούς η Πακιστανούς,  φτάνει το 40% των θερμοκηπίων . Δηλαδή γύρω στα 6.000 στρέμματα  περίπου,  εκ των οποίων  τα 110 στρέμματα έχουν ενοικιαστεί τα τελευταία χρόνια από Πακιστανούς υπηκόους.

Ο Μέντορ Μπερζέστα ήρθε από την Αλβανία στην Ιεράπετρα για να εργαστεί ως εργάτης γής στα θερμοκήπια,  όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες του.

«Στην Ιεράπετρα ήρθα το 2001 και δούλεψα τρία χρόνια σαν εργάτης. Μετά ενοικίασα δικά μου θερμοκήπια τα οποία καλλιεργώ μέχρι και σήμερα. Είμαι αφεντικό στο θερμοκήπιο μου εδώ και 18 χρόνια. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η δουλειά γιατί δουλεύουμε μόνοι μας με τη γυναίκα μου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θέλουμε να πάρουμε εργάτες αλλά εργάτες τώρα δε βρίσκουμε. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 6.000 στρέμματα θερμοκηπίων έχουν ενοικιαστεί από οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι λένε ότι είναι ευχαριστημένοι από τις καλλιέργειες τους. Τώρα με τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν μπει στα λιπάσματα και στα άλλα αγροτικά εφόδια η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολή αλλά θα τα καταφέρουμε αν ανέβουν λίγο οι τιμές παραγωγού», μας είπε ο Μέντορ Μπερζέστα .

Ένας  ντόπιος νέος αγρότης , ο κ Νίκος Γουργιώτης εκτιμά , πώς,  ότι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι μετανάστες το έχουν πετύχει με πάρα πολύ δουλειά.

«Πρώτοι έκαναν την αρχή οι Αλβανοί εργάτες γης  , που ήταν νοικοκύρηδες και μετρημένοι.  Άρχισαν να ενοικιάζουν θερμοκήπια  Ελλήνων αγροτών , που είτε έβγαιναν στη σύνταξη είτε για άλλους  λόγους δε μπορούσαν να εργαστούν. Σήμερα έχουν καταφέρει και είναι ισάξιοι των Ελλήνων παραγωγών και έχουν καταφέρει επίσης να αναπτύξουν πολύ περισσότερο τις καλλιέργειες τους.  Τώρα τελευταία έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο παιχνίδι της καλλιέργειας και ορισμένοι τολμηροί από την Πακιστανική κοινότητα  που αριθμεί γύρω στα χίλια άτομα σε όλη την Ιεράπετρα. Πάνω από 110 στρέμματα θερμοκηπίων καλλιεργούνται πλέον από επαγγελματίες Πακιστανούς αγρότες. Οι Αλβανοί παραγωγοί κηπευτικών είναι ισάξιοι με τους  Έλληνες , οι Πακιστανοί είναι ακόμη στο ξεκίνημα τους και είναι λίγο άπειροι , αλλά θα μάθουν», μας είπε ο νεαρός αγρότης κ Νίκος Γουργιώτης.

Οι Πακιστανού έγιναν επιχειρηματίες αγρότες

Γνωρίζαμε ότι οι Αλβανοί μετανάστες έχουν καταφέρει και έχουν κάνει οι περισσότεροι τα δικά τους θερμοκήπια μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς. Σήμερα μάθαμε ότι τους ακολουθούν και οι Πακιστανοί εργάτες γης, που τολμούν σταδιακά και ενοικιάζουν κι εκείνοι κάποια θερμοκήπια έχοντας φτάσει σε λίγα χρόνια τα 110 στρέμματα.

Ζητήσαμε από τον 33χρονο Χισφάκ  Χουσείν που εκτός από εμπορικές επιχειρήσεις έχει ενοικιάσει και 30 στρέμματα θερμοκηπίων όπου καλλιεργεί κηπευτικά στην Ιεράπετρα , να μας ξεναγήσει στις καλλιέργειες του και να μας μιλήσει για αυτές.

«Είμαι 15 χρόνια νόμιμα στην Κρήτη  από τα οποία τα 7 χρόνια στην Ιεράπετρα. Το 2015 ενοικίασα τα πρώτα 3 στρέμματα και τα καλλιέργησα με κηπευτικά . Πήγα καλά και μετά κάθε χρόνο ενοικίαζα και άλλα έχοντας φτάσει σήμερα να έχω συγκεντρώσει 30 στρέμματα. Καλλιεργώ τα πάντα και πάω πολύ καλά. Έχω φυτέψει τοματίνια, ντομάτες , αγγούρια, αγγουράκια Κνωσίτικα , πιπεριές Φλωρίνης και πιπεριές τύπου κέρατο. Οι πατριώτες μου ενοικιάζουν πλέον θερμοκήπια και καλλιεργούν γιατί πιστεύουν ότι με τη σκληρή δουλειά μπορούν να τα καταφέρουν . Η Ιεράπετρα μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις κι εμείς τολμούμε . Το πρόβλημα που έχουμε κι εμείς τώρα όπως οι Έλληνες είναι ότι δεν έχουμε πολλούς εργάτες. Από τα 30 στρέμματα  έχω  αφήσει αφύτευτα τα 8 στρέμματα γιατί έχω προσκαλέσει μετακλητούς εργάτες γής και περιμένω να έρθουν από το εξωτερικό. Το Ελληνικό κράτος πρέπει να κάνει κάτι  για να έρθουν εργάτες περισσότεροι και να γίνονται οι δουλειές μας πιο γρήγορα. Η έλλειψη εργατών έχει ανεβάσει πλέον το μεροκάματο στα 35 με 37,5  ευρώ», μας είπε ο Χισφάκ Χουσείν.

Ο Μπαμπάρ Ραφίκ από το Πακιστάν είναι στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και έχει δοκιμάσει την τύχη δουλεύοντας και στον πρωτογενή αγροτικό τομέα αλλά  και στον τουρισμό.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τα νέα παιδιά που έχουν έρθει από το Πακιστάν να εργαστούν εδώ γιατί τολμούν πλέον να κάνουν και  τις δικές τους καλλιέργειες. Αυτά τα παιδιά προσπαθούν μόνα τους να χτίσουν τη ζωή τους . Εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον τους.

Ο Σωκράτης είπε ότι πάντα η προσπάθεια μετράει. Όταν σταματά κανείς να προσπαθεί  τότε είναι που χάνει τα πάντα. Αυτοί που τώρα δοκιμάζουν την τύχη τους στις καλλιέργειες θα αποτελέσουν το καλό παράδειγμα και για τους επόμενους που θα έρθουν.

Εμείς πάντως που μένουμε τόσα χρόνια εδώ στην Ιεράπετρα δεν έχουμε νοιώσει ρατσισμό . Οι άνθρωποι εδώ είναι φοβεροί … είναι απίστευτοι.  Όπου και αν πάμε , σε όποια δημόσια υπηρεσία η στον ιδιωτικό τομέα και αν πάμε μας εξυπηρετούν  άψογα. Μας σέβονται  και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο γλωσσομαθής Μπαμπάρ Ραφίκ.

Αυτό που κάνουν σήμερα οι οικονομικοί  μετανάστες στην Ιεράπετρα,  ανοίγοντας τα φτερά τους στην  επιχειρηματικότητα, το έκαναν πολλά χρόνια  πιο πριν  οι Έλληνες μετανάστες που πήγαιναν αρχικά να δουλέψουν γκαρσόνια η λαντζέρηδες στην Αυστραλία και μετά απο λίγα χρόνια  κατάφερναν να φτιάξουν  τις δικές τους μεγάλες επιχειρήσεις  στέλνοντας η φέρνοντας συνάλλαγμα στη μαμά Ελλάδα.

www.neakriti.gr/editor/petasis-nikos/

Related posts

Μίνι «Τσουνάμι» σε Χρυσή και Άρβη μετά το σεισμό των 6 ρίχτερ

admin

Το καταφύγιο περιστεριών στην Ιεράπετρα και τα … απίθανα ονόματα των πτηνών

admin

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 14/11/2018 ΕΩΣ 19/11/2018

admin

Leave a Comment