ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΨΑΡΙΕΣ ΤΟΥΣ
Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και σήμερα, οι ψαράδες της Ιεράπετρας αδυνατούν να διαθέσουν τα αλιεύματα τους, με τα καταστήματα της εστίασης κλειστά έως τις 25 Μαϊου και με υποτονική την κατανάλωση μετά το άνοιγμα τους, καθώς οι τουρίστες δεν έφτασαν ακόμη και οι ντόπιοι καταναλωτές δεν βγαίνουν για φαγητό, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Οι 60 περίπου επαγγελματίες αλιείς, που έχουν δεμένα τα αλιευτικά τους στο γραφικό λιμάνι της Ιεράπετρας, δεν βγαίνουν κάθε μέρα για ψάρεμα, γιατί ξέρουν ότι τα ψάρια που θα πιάσουν, θα μείνουν απούλητα και σε εκείνους θα μείνουν μόνο τα έξοδα του πετρελαίου, των εργατικών των δολωμάτων αλλά και των ζημιών στα αλιευτικά τους εργαλεία που θα προκαλέσουν οι λαγοκέφαλοι με τα κοφτερά… σαν τανάλιες δόντια τους.
«Από την πρώτη ημέρα που έκλεισαν τα μαγαζιά και τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι επαγγελματίες αλιείς της Ιεράπετρας αλλά και όλοι οι αλιείς της χώρας μας , μείναμε χωρίς μεροκάματο. Τα καταστήματα της εστίασης και τα ξενοδοχεία κλειστά και οι καταναλωτές να μη κυκλοφορούν στην πόλη αν και τα ψαρομανάβικα παρέμεναν ανοικτά, πουλώντας ελάχιστα από τα αλιεύματα μας. Υποχρεωθήκαμε να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στο ψάρεμα κάθε μέρα . Το κάθε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος πήγαινε για ψάρεμα μια η δυο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μόνο τα μισά αλιευτικά εργαλεία.
Για να μπορέσουμε να πουλήσουμε τα λίγα ψάρια που πιάναμε κάθε εβδομάδα, κατεβάσαμε τις τιμές χονδρικής πάνω από 30%. Τώρα που άνοιξαν με το καλό οι ταβέρνες και τα εστιατόρια και οι καταναλωτές άρχισαν δειλά -δειλά να βγαίνουν, έχουν μείνει όλοι χωρίς λεφτά.
Τα μαγαζιά της εστίασης δεν έχουν δουλειά ακόμη. Οι τουρίστες θα έρθουν μετά τα μέσα Ιουλίου και η κίνηση μέχρι τότε θα παραμένει υποτονική με τα πάγια έξοδα να τρέχουν», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.
«Είναι αλήθεια ότι στα καταστήματα της εστίασης που άνοιξαν στις 25 Μαϊου, η κίνηση είναι ακόμη πάρα πολύ μικρή και ο προβληματισμός μας πάρα πολύ μεγάλος.
Στις πρώτες μέρες του Ιούνη που τα προηγούμενα χρόνια τα μαγαζιά μας ήταν κάθε βράδυ γεμάτα, τώρα καταγράφουμε απώλειες στο τζίρο μας , πάνω από το 70%. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και τα μέτρα της πολιτείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ζημιές μας, για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τις εστίασης ανοικτές και βιώσιμες. Φοβάμαι ότι οι παρενέργειες του κορονοϊού θα βάλουν πολλά λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις και όχι μόνο στην εστίαση, αν η στήριξη της πολιτείας δεν είναι στοχευμένη και ουσιαστική, από τώρα και μετά», μας είπε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας κ Αντώνης Βασιλάκης.
Κάποιοι επαγγελματίες πίστεψαν αρχικά ότι, θα κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους με τα 800 ευρώ που πήραν από την πολιτεία, αλλά διαψεύστηκαν γρήγορα, γιατί οι πληγές των επιχειρήσεων τους παραμένουν ανοικτές και συνεχίζουν να αιμορραγούν.
«Και από εμάς τους επαγγελματίες αλιείς, όσοι είχαν τις προϋποθέσεις, πήραν το βοήθημα των 800 ευρώ. Αλλά όταν κλείνουμε σε λίγες μέρες ένα τρίμηνο, χωρίς ουσιαστικά να έχουμε βγάλει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, τα 800 ευρώ που πήραμε , δεν έχουν φτάσει ούτε για το πετρέλαιο των αλιευτικών. Μπορεί να έχει εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Απρίλιο την οικονομική στήριξη του κλάδου μας, κάνοντας γενικόλογες ανακοινώσεις , αλλά πέρα από τα 800 ευρώ που μας έδωσαν, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα άλλο για τους παράκτιους επαγγελματίες αλιείς, που είτε διέκοψαν την αλιεία , είτε είδαν αυτούς τους μήνες το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και να εκμηδενίζεται.
Τώρα που αρχίσαμε να βγαίνουμε πάλι για ψάρεμα , εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που έχουμε , αντιμετωπίζουμε καθημερινά τους απίστευτα μεγάλους πληθυσμούς των λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων, που μπήκαν πριν μερικά χρόνια από τη διώρυγα του Σουέζ και έχουν καταστρέψει τα ιχθυοαποθέματα της λεκάνης της Μεσογείου», προσθέτει ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ