Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε ο Δήμαρχος   Ιεράπετρας,   κ.   Θεοδόσης   Καλαντζάκης,   όπου   συναντήθηκε   με   τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην υπουργική απόφαση με αρ. 2243/333582 του Δεκεμβρίου που καθορίζει νέες απαιτήσεις και διαδικασίες για τη λειτουργία των θερμοκηπίων   και   για   την   αδειοδότηση   και   κατασκευή   νέων   θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

 Τέθηκε επίσης το θέμα της ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Συζητήθηκε  και  το  θέμα  της  παραχώρησης  των  οικοπέδων   του  ΕΘΙΑΓΕ  στο  Δήμο Ιεράπετρας.

 «Είχαμε μια συζήτηση επί της ουσίας με τον κ. Στρατάκο για θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα του Δήμου Ιεράπετρας.  Υπήρξε   άμεση   η   αντίδρασή   μας   στη   νέα   υπουργική   απόφαση   με   την   οποία ανατρέπονται όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις κατασκευές των θερμοκηπίων και τον εξοπλισμό τους.

Με το  βλέμμα πάντα στραμμένο στις ανάγκες των παραγωγών μας ζήτησα  από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο να δοθεί παράταση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης και να γίνει επανεξέτασή της, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες που θέλουν να επενδύσουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.  Επιπλέον ενίσχυση με επιδοτήσεις αντίστοιχες με τη ζημιά που έχει υποστεί ο κάθε τομέας παραγωγής λόγω της πανδημίας. Ζήτησα επίσης να οριστεί συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό μαζί με τον πρόεδρο του ενιαίου   αγροτικού   συλλόγου   Ιεράπετρας   προκειμένου   να   συζητήσουμε   από κοινού   τα   θέματα   που   απασχολούν   τους   αγρότες   της   περιοχής   μας   και   να ζητήσουμε την ταχύτερη και επωφελή επίλυσή τους από την Κυβέρνηση», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας συναντήθηκε και με  τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στη συνάντηση αυτή  είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου και να τον  ενημερώσει για την ένσταση που έχει κατατεθεί τόσο από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας, όσο και από τους κατοίκους της Κοινότητας Καβουσίου, για την προσβολή της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τη χάραξη του τμήματος  Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς, διεκδικώντας τη συμβολή του Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα που επηρεάζουν την υλοποίηση του έργου.

Ο κ Κεφαλογιάννης εξέφρασε την απόλυτη κατανόησή του και με ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Λασιθίου σε πολύ καλό στάδιο ωρίμανσης είναι τα τμήματα της παράκαμψης της Παχιάς Άμμου και το τμήμα  Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή, όπου έχει ήδη προεγκριθεί η διάθεση πίστωσης για την ανάθεση εκπόνησης των οριστικών μελετών, ούτως ώστε μαζί με το τμήμα Καβούσι – Σητεία να ενταχθεί η υλοποίησή τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027»

Έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ Καλαντζάκης, ο κ. Κεφαλογιάννης αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την Ιεράπετρα για να ενημερώσει από κοντά τους δημότες για την πορεία και την εξέλιξη των έργων.

 Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη  Πλακιωτάκη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής  Πολιτικής, κας Χριστιάνας Καλογήρου και του ειδικού συμβούλου του ΥΝΑΝΠ,  κ. Μανώλη Κουτουλάκη, είχε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις για δυο σημαντικά έργα.

Μετά την επίσκεψη του κ Πλακιωτάκη στο Δήμο της Ιεράπετρας την προηγούμενη  εβδομάδα, ακολούθησε η άμεση επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα,  προκειμένου να καταθέσει προς χρηματοδότηση ολοκληρωμένες προτάσεις  (τεχνικά δελτία) για την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης του παραλιακού  μετώπου και την κατασκευή νέου φάρου στο αλιευτικό καταφύγιο της Ιεράπετρας.

 «Συζητώντας με τον Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου για την  αναγκαιότητα αυτών των δύο πολύ σημαντικών έργων, εξασφαλίσαμε την  χρηματοδότηση τόσο της μελέτης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, προϋπολογισμού 180.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της  Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, όσο και τη  Ιεράπετρας, ποσού 300.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της  Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ξεκινάμε δίχως να χάσουμε χρόνο την εκπόνηση της μελέτης, καθώς έχουμε ήδη εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης της παραλίας από το Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» του Υπουργείου Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης, προχωρούμε σε όλες τις ενέργειες που  απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει και η κατασκευή του νέου φάρου.

Είχαμε θετική ανταπόκριση από τον Υπουργό και για την χρηματοδότηση  της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου της ύδρευσης στην πόλη της Ιεράπετρας.

Ευχαριστώ τον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη  για την υλοποίηση  της δέσμευσής του ως προς τη χρηματοδότηση  αυτών των έργων και τη Γενική  Γραμματέα, κα Χριστιάνα Καλογήρου, για την άριστη συνεργασία», ανέφερε σχετικά ο κ Καλαντζάκης.

                                                                                      ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Σκληρό παζάρι για τις 120 δόσεις – Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

admin

ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης του Δήμου Ιεράπετρας των τελευταίων δεκαετιών – 3.720.000€

admin

Leave a Comment