Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΝΘΙΜΑ ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ- ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: «ΟΛΟΙ ΠΕΝΘΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ»

ΠΕΝΘΙΜΑ ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ: «ΟΛΟΙ ΠΕΝΘΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ»

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών της Ιεράπετρας την  Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι λόγω της  βίαιης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την απόφαση αυτή είχε λάβει έπειτα από  τη συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας, βρέθηκε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο οποίος έψαλε «Τη   Υπερμάχω…» μαζί με τον εφημέριο του Άη Γιώργη,  πατέρα  Αθανάσιο.

Συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, μας μίλησε για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος  της Εκκλησίας της Κρήτης με αυτήν της την απόφαση.

«Σήμερα είναι ημέρα πένθους. Μια δεύτερη Μεγάλη Παρασκευή για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης έλαβε την απόφαση να κρούσουν πένθιμα οι καμπάνες στις 12:00 το μεσημέρι  για 10 λεπτά σε όλους τους ενοριακούς Ναούς , ενώ  στα μοναστήρια και στα ησυχαστήρια να τελεσθεί  ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία μας , σε ένδειξη πένθους για την πρόσφατη απόφαση της γειτονικής χώρας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά , το αρχιτεκτόνημα αυτό, που αποτελεί πολύτιμο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί.

Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης μας της Ιεράπετρας και των περιχώρων , χτυπούν πένθιμα , για να μας  δώσουν αυτό το μήνυμα. Οτι ένα μνημείο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα μνημείο που ήταν για πολλούς αιώνες , ένα μνημείο σύμβολο καταλαγής, συνύπαρξης, και αλληλεγγύης των λαών και των πολιτισμών, σήμερα βίαια , μετατρέπεται σε τζαμί.

Όσο και αν προσπαθούν  να κρύψουν και να καλύψουν  τα στοιχεία αυτού του Ναού, δηλαδή τα περίφημα ψηφιδωτά, τις εικόνες , και τα περίτεχνα δάπεδα , το μνημείο αυτό θα χτυπά πάντα στην καρδιά κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού  και θα στέλνει μήνυμα αγάπης , μήνυμα αλληλεγγύης, μήνυμα ενότητας.

Εμείς πενθούμε σήμερα όπως πενθεί και ολόκληρος ο  Χριστιανικός κόσμος, γιατί ένα τέτοιο μνημείο μετατρέπεται βίαια σε τζαμί, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μουσείο και μνημείο Πολιτισμού που ανήκε στην Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά, και το επισκέπτονταν , όχι μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί , αλλά και κάθε άνθρωπος καλής θελήσεως και θαύμαζε στο μνημείο αυτό, τη δογματική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Το μοναδικό αυτό οικοδόμημα και αρχιτεκτόνημα του Βυζαντινού Πολιτισμού, μας ερμηνεύει και την Ορθόδοξη διδασκαλία. Πως έχουν χτιστεί, ο τρούλος , η πλατυτέρα, , τα δάπεδα, η αρχιτεκτονική του  θα λέγαμε ότι,  εφαρμόζει την Ορθόδοξη διδασκαλία.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσευχηθούμε στον Πανάγαθο Θεό, στην Παναγία μας, αυτές τις δύσκολες ημέρες και ώρες , να στηρίζει πρωτίστως τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, γιατί η σκέψη και η καρδιά όλων μας βρίσκεται  στην Κωνσταντινούπολη.

Να τον στηρίζει για να κρατάει τις επάλξεις  και όπως μετά την άλωση της Πόλης μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στις επάλξεις, κρατά  το καντήλι της Ορθοδοξίας αναμμένο και το Φανάρι φέγγει και λάμπει σε ολόκληρη την Οικουμένη, έτσι οι προσευχές όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών ενώνονται σήμερα, για να στηρίξουν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ώστε  να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην ακοίμητη καντήλα του Φαναρίου», κατέληξε φανερά συγκινημένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Θέσεις για τη μορφωτική, εκπαιδευτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

admin

Επίσημη η παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, μέχρι τις 14 Ιουλίου δεν υπάρχει ποινή

admin

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

admin

Leave a Comment