Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: ΜΕ ΓΕΡΑΝΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Πριν από δύο χρόνια  ξεκίνησε ο εντοπισμός και  η καταγραφή όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε κεντρικές και δευτερεύουσες  αρτηρίες της πόλης  και δρόμους των δημοτικών κοινοτήτων της Ιεράπετρας, ώστε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν μόνοι τους πριν τα σηκώσει ο γερανός.

Ορισμένοι προκειμένου να μη χάσουν το όχημα που είχαν εγκαταλείψει εδώ και μήνες σε δημόσιους χώρους και μάλιστα  χωρίς πινακίδες , αναγκάστηκαν να τα απομακρύνουν και να τα φυλάξουν σε ιδιωτικούς χώρους.

Επειδή όμως πέρασε πολύς καιρός από τότε και  οι προθεσμίες που  είχαν δοθεί  στους αδιάφορους είχαν εκπνεύσει, η Δημοτική Αρχή με ευθύνη της αντιδημάρχου καθαριότητας και περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, ξεκίνησαν να ενεργοποιούν την εργολαβία της απομάκρυνσης 160 οχημάτων που παρέμεναν στους δημόσιους χώρους χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν ενδιαφερθεί για την τύχη το
«Ξεκινήσαμε από την περασμένη Πέμπτη να απομακρύνουμε με τους γερανούς της εταιρείας που έχει αναλάβει τη σχετική εργολαβία τα αυτοκίνητα που έχουν χαρακτηριστεί εγκαταλελειμμένα και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ενδιαφερθεί για την τύχη τους . Είναι 160 συνολικά και σε πρώτη φάση θα απομακρύνουμε 48 ξεκινώντας από την τουριστική Δημοτική κοινότητα του Αγίου Ιωάννου, το Δημοτικό Διαμέρισμα Μακρύ Γιαλού , τη Γρα Λυγιά και  την πόλη της Ιεράπετρας. Απομακρύναμε ήδη τα πρώτα 32 οχήματα και συνεχίζουμε. Όσοι δημότες έχουν  στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητα που στο παρελθόν τους είχε επικολληθεί το ειδικό αυτοκόλλητο, παρακαλούμε να τα  απομακρύνουν άμεσα  σε ιδιωτικό χώρο.

Η απόσυρση θα  γίνεται σταδιακά από όλα τα διαμερίσματα του Δήμου Ιεράπετρας, με τις υποδείξεις του ενός και  μοναδικού Δημοτικού μας Αστυνομικού, ο οποίος τα  έχει εντοπίσει, τα  έχει καταγράψει και έχει ενημερώσει τους κατόχους τους επικολλώντας τα ειδικά αυτοκόλλητα πάνω στα εγκαταλελειμμένα οχήματα , ώστε να μεριμνήσουν οι ιδιοκτήτες τους να τα βάλουν σε ιδιωτικούς χώρους αν θέλουν να τα κρατήσουν.

Αν και ο Δημοτικός Αστυνομικός  έχει στις αρμοδιότητες του εκτός από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα ετοιμόρροπα κτήρια, τα αδέσποτα ζώα, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και τη νήσο Χρυσή, έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει και να εντοπίσει όλα εκείνα τα  παρατημένα οχήματα που δημιουργούν πρόβλημα περιβαλλοντικό, καθώς έχουν αφεθεί ακίνητα εδώ και μήνες να σκουριάζουν σε δημόσιους χώρους .

Τα 50% των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που έχει καταγράψει η Δημοτική αστυνομία βρίσκονται στην πόλη της Ιεράπετρας και τα υπόλοιπα σε όλες τις μικρές και τις μεγάλες δημοτικές κοινότητες του Δήμου. Έχουμε αποφασίσει τώρα που έχουμε ενεργοποιήσει τη σχετική εργολαβία, να τα απομακρύνουμε από τους δρόμους είτε με τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών τους, είτε με  απομάκρυνση από τον γερανό του εργολάβου», μας είπε μεταξύ άλλων η κ Μαρία Ρουμελιωτάκη , αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος.

     ΠΟΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ. 116/5-3-2004):

α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.

γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του.

δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Μετά τον εντοπισμό του εγκαταλειμμένου οχήματος, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο σε εμφανές σημείο του, προς ειδοποίηση του κατόχου του, ώστε αυτός να το απομακρύνει σε διάστημα 45 ημερών. Μετά την παρέλευση της  ανωτέρω προθεσμίας  κινείται η διαδικασία απομάκρυνσης.

            ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΚΟΥΛΑ . Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ …ΤΕΛΟΥΣ

Στο μεταξύ τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην μικρή αίθουσα συνεδριάσεων, δίπλα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», μία ενημέρωση- παρουσίαση στους μαθητές του τμήματος Α4 του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, με θέμα  «Πλαστική Σακούλα. Η αρχή του… τέλους».

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης αυτής ήταν η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος, κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη. Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Προїστάκης.

Έγινε αναφορά στην εμφάνιση της πλαστικής σακούλας στη ζωή μας, στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, αλλά και την κατάληξή τους μετά τη χρήση τους.

Επιπλέον, δηλώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες κατανάλωσης πλαστικών τσαντών παγκοσμίως και στην Ε.Ε. ξεχωριστά, καθώς και το ποσοστό ανακύκλωσής τους.

Τέλος, έγινε λόγος για τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια από την Ε.Ε και την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια μείωσης ή και κατάργησης των πλαστικών τσαντών μελλοντικά, που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Απο τον ΕΣΔΑΚ είχε σταλεί  ενημερωτικό και οπτικό υλικό , και  επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες που μοιράστηκαν  στο τέλος στους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς.

Related posts

Ο “Ιανός” σαρρώνει τη Λευκάδα – Δύο αμμουδερές παραλίες εξαφανίστηκαν

admin

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ 351 ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟΑ

admin

Ευχαριστήριο για δωρεάν συντήρηση φίλτρου νερού 7ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας

admin

Leave a Comment