Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ-ΤΟΥΡΝΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο ΘΑΝ. ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΞΑΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Περιοδεία πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης , στις πληγείσες περιοχές της Σητείας- από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ-,  κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής κ  Γιάννη Πλακιωτάκη  ,  τον υφυπουργό  Πολιτικής Προστασίας κ  Ευάγγελο Τουρνά και υπηρεσιακούς παράγοντες ,  τους οποίους συνόδευε ο   δήμαρχος Σητείας  κ Γιώργος Ζερβάκης.  Στον Ξερόκαμπο έγινε επίσκεψη στον ολοσχερώς  κατεστραμμένο Ιερό Ναό του Aγίου Νικολάου, παρουσία του σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ κ Κυρίλλου.

Εντοπίστηκαν τα σημεία που θα πρέπει να ελεγχθούν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου απο δύο διαφορετικά  κλιμάκια μηχανικών  και αφορούν σχολεία και ιδιωτικά κτίρια. Στην πόλη της Σητείας έγινε αυτοψία στο πρώην κτήριο του ΚΕΓΕ και στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ όπου έχουν δημιουργηθεί ρωγμές μικρής έκτασης, ενώ στη Ζήρο η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου της περιοχής ξενάγησε το κυβερνητικό κλιμάκιο στα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί τα μεγαλύτερα προβλήματα από το σεισμό. Στη Ζήρο έχουν δημιουργηθεί ρωγμές σε πετρόκτιστο  κτήριο του ελαιουργείου όπου γίνεται η απόσταξη της ρακής, στον δε  παραλιακό Ξερόκαμπο έχει καταστραφεί ολοσχερώς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, έχουν δημιουργηθεί  μικρά ρήγματα πολύ κοντά στο εκκλησάκι,  ενώ σημαντικές  ρωγμές έχουν γίνει και στο ξενοδοχείο-ταβέρνα «Λιβυκόν» .  Μικρότερης έκτασης ζημιές  έχουν γίνει σε ορισμένες οικίες και καταστήματα καθώς και κατολισθήσεις μπάζων και βράχων στο παραλιακό μέτωπο κατά μήκος της ακτογραμμής  του παραθεριστικού οικισμού .

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ζήρου κ. Αλεξάνδρα  Παπαθανασάκη «ζημιές έχουν προκληθεί στην περιοχή σε τουριστικά καταλύματα και σπίτια στον Ξερόκαμπο και στη Ζήρο, εκτός από την κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Περιμένουμε τα κλιμάκια των ειδικών να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα των ζημιών  και χαιρόμαστε γιατί ακούσαμε ότι  με πρωτοβουλία του κ Γιάννη Πλακιωτάκη, βρέθηκε εφοπλιστής που θα αναλάβει να ξαναφτιάξει από την αρχή την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Η Κρήτη τις τελευταίες μέρες δοκιμάζεται από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στο Αρκαλοχώρι και στη Σητεία..

«Η πολιτεία η κυβέρνηση και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού είμαστε δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών από τις σεισμικές δονήσεις. Ευτυχώς εδώ  δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Η Σητεία άντεξε σε αυτήν την ισχυρή σεισμική δόνηση . Είμαστε εδώ για να δρομολογήσουμε λύσεις στα προβλήματα και να στηρίξουμε τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Η στήριξη μας θα είναι πλήρης και αποτελεσματική. Καλώ τους πολίτες να ακολουθούν πιστά  τις υποδείξεις της πολιτικής προστασίας που είναι παρούσα με τον υφυπουργό κ Τουρνά. Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τον εφοπλιστή κ Θανάση Μαρτίνο, τον οποίο και ευχαριστώ εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας,  ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση μου , και θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση του γκρεμισμένου απο  το σεισμό  Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

 Έτσι πιστεύω ότι θα κλείσουν οι πληγές που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος και τα εκκλησάκι θα ξαναφτιαχτεί πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν», μας είπε ο υπουργός Ναυτιλίας κ Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είμαστε από το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή της Σητείας . Έχουμε κάνει τις πρώτες μας συσκέψεις, έχουμε δρομολογήσει τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει ο κρατικός μηχανισμός και περιμένουμε αύριο Πέμπτη τα συνεργεία των μηχανικών να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια.

Εστιάζουμε αρχικά στα σχολεία,  στα Νοσοκομεία και σε όλα τα δημόσια κτήρια και στη συνέχεια βεβαίως και στα ιδιόκτητα, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες», μας είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Ευάγγελος Τουρνάς.

«Σήμερα μας διακατέχει τοι συναίσθημα της χαρμολύπης. Είμαστε λυπημένοι γιατί καταστράφηκε ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου , είμαστε όμως και χαρούμενοι για την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Ευχαριστούμε τον κ Πλακιωτάκη και τον κ Τουρνά για την άμεση ανταπόκριση τους,  αλλά και για τα χαρούμενα νέα που μας κόμισε ο κ Πλακιωτάκης ότι ο εφοπλιστής κ Αθανάσιος Μαρτίνος και άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοικητής του Αγίου όρους , άνθρωπος ευσεβής , ανέλαβε εξ ολοκλήρου την αναστήλωση του ιστορικού αυτού ναού. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ εκ μέρους όλου του πληρώματος της εκκλησίας μας», μας είπε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

«Παρότι η περιοχή της Σητείας δοκιμάστηκε από έναν τόσο μεγάλο σεισμό το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε κανέναν απολύτως τραυματισμό συνδημότη μας . Έχουμε κάποιες ζημιές σε κτήρια,  όπου έχει γίνει η πρώτη καταγραφή και περιμένουμε την κάθοδο των δυο κλιμακίων των μηχανικών που θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους αμέσως από αύριο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης προσθέτοντας τις ευχαριστίες τους σε όλους όσοι βοήθησαν .

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

1.265.000€ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Η Νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Κρητική Διατροφή

admin

Συγκέντρωση Τροφίμων

admin

Leave a Comment