Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Σύμφωνα με το νέο Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα ,τον 5037/2023 (Α΄ 78) άρθρο 205  ,  θεσπίζονται  μεγάλα διοικητικά  πρόστιμα  κατά όσων κυνηγών  παραβιάζουν τις διατάξεις περί θήρας.

Σύμφωνα με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσων , υπάρχουν πολλά  σημεία που θέλουν βελτίωση  και ακόμα περισσότερα που χρειάζονται  διευκρίνηση, καθώς έχουν διαπιστωθεί  πολλές  αντιφάσεις. Γίνονται επαφές με τους αρμόδιους, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες  διορθώσεις.

Η εφαρμογή των προστίμων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς οι δασικές υπηρεσίες αναμένουν τις σχετικές εγκυκλίους και επίσης θα πρέπει να ετοιμαστούν τα μπλοκ των προστίμων.

 Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις περί θήρας επέρχονται με το άρθρο 205 του ν. 5037/2023 (Α΄ 78). Ειδικότερα, με τον νέο νόμο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου κατά όσων παραβιάζουν τις διατάξεις περί θήρας.

Σε όποιον αρνείται ή παρακωλύει ή κωλυσιεργεί τη διενέργεια των ελέγχων από τα ελεγκτικά όργανα (δασικοί υπάλληλοι, θηροφύλακες, αστυνομικά όργανα) ή αρνείται την παροχή πληροφοριών ή παρέχει ψευδείς πληροφορίες, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ. Ο υπαίτιος των ανωτέρω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφεται το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται για παραβάσεις περί θήρας.

Για παράνομη μεταφορά κυνηγετικού όπλου , τετρακόσια (400) ευρώ και αφαίρεση της άδειας θήρας για δύο (2) μήνες.

Για χρήση ελαστικής σφενδόνης, κραχτών, ομοιωμάτων και μιμητικές φωνές των θηραμάτων, διακόσια (200) ευρώ και αφαίρεση της άδειας θήρας για δύο (2) μήνες

Για θήρα σε ενέδρα (καρτέρι, σε πηγές) και όταν απαγορεύεται  η θήρα λόγω χιονοπτώσεως μεγάλης διαρκείας και έντασης,  η για  μεταφορά ζωντανού θηράματος καθ’ όλον το έτος και για  διατήρηση σε αιχμαλωσία ωδικών πτηνών, η για μεταφορά κυνηγετικού  όπλου σε περίοδο απαγόρευσης θήρας άνευ άδειας δασικής ή αστυνομικής Αρχής, καθώς και για διάβαση με δεμένο όπλο από απαγορευμένες εκτάσεις, το πρόστιμο θα είναι τετρακόσια (400) ευρώ και αφαίρεση της άδειας θήρας για δύο (2) μήνες.

Για  θήρα από ομάδα πλέον των 6 κυνηγών (εξαιρείται η ομαδική θήρα υδροβίων, αγριόχοιρου, κλπ), το πρόστιμο θα είναι πενήντα (50) ευρώ στον καθένα.

Για χρήση μηχανοκίνητων πλωτών μέσων για θήρα κ.λπ. το πρόστιμο θα είναι 200 ευρώ.

Για θήρα εντός πόλεων η  κωμοπόλεων και σε ακτίνα 250 μ. από τις παρυφές ή σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες οικίες. Επίσης εντός αμπελώνων κ.λπ., πυρήνων εθνικών δρυμών, το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ.

Για θήρα σε εκτροφεία θηραμάτων και σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές χωρίς την απαιτούμενη ειδική άδεια θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

 Για θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου, και για θήρα χωρίς άδεια γενικώς,  θα πέφτει πρόστιμο 300 ευρώ.

Για  θήρα πλέον του ενός λαγού η για αγοραπωλησία θηραμάτων, κλπ. Το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ.

Για θήρα μισή ώρα μετά τη δύση και μισή ώρα προ της ανατολής του ήλιου θα πέφτει πρόστιμο 200 ευρώ.

Για θήρα με πυροβόλο πολεμικό όπλο ή αεροβόλο ή με άλλου είδους όπλο, μη σύνηθες κυνηγετικό θα πέφτει πρόστιμο 400 ευρώ.

Μετά από καταδίκη για τη θανάτωση ή σύλληψη ελαφιού  θα επιβάλλεται χρηματική αποζημίωση τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ

Μετά από καταδίκη για τη θανάτωση ή σύλληψη ζαρκαδιού, αγριόγιδου,  η  αίγαγρου Κρήτης , θα επιβάλλεται χρηματική αποζημίωση δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ

 Μετά από καταδίκη για τη θανάτωση ή σύλληψη για λοιπά είδη αιγάγρων , θα επιβάλλεται χρηματική αποζημίωση πεντακοσίων (500) ευρώ.

Για τοποθέτηση και  χρήση παγίδων(τέλια), δηλητηρίων, δικτύων, βρόχων, ιξού, ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων καθώς και για εμπορία, κατασκευή και η εισαγωγή των οργάνων αυτών το πρόστιμο θα είναι 1.000(χίλια) ευρώ.

Για την  παραβίαση των αστυνομικών διατάξεων  περί θήρας(ΔΑΔ) , θα επιβάλλεται πρόστιμο από εκατό (100) έως διακόσια (200) ευρώ και αφαίρεση της άδειας θήρας για χρονικό διάστημα από δέκα πέντε (15) ημερολογιακές ημέρες έως δύο (2) μήνες.

Για παραβάσεις εντός του πυρήνα εθνικών δρυμών και των διατηρητέων μνημείων της φύσης (παρ. 5 του άρθρου 80 ν.δ. 86/69) το πρόστιμο θα είναι 200 ευρώ.

Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων κατά την εφαρμογή του άρθρου 287 είναι οι δασικοί υπάλληλοι και  οι θηροφύλακες  των κυνηγετικών οργανώσεων.

Κατά τη διαπίστωση της παράβασης βεβαιώνεται, έντυπα ή ηλεκτρονικά, επί τόπου η παράβαση από το ελεγκτικό όργανο και συντάσσεται Πράξη Επιβολής Προστίμου και των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και χρηματικών αποζημιώσεων. Στην πράξη βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής διοικητικής κύρωσης, καταχωρίζονται:

1.    Τα στοιχεία του παραβάτη και υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ή ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου ή ο αριθμός της άδειας θήρας,

2.    η αρμόδια Δασική Αρχή και η προθεσμία προσφυγής σ’ αυτήν, η παράβαση και το άρθρο του νόμου στο οποίο αναφέρεται αυτή,

3.    το ύψος του προστίμου, και των λοιπών κυρώσεων.

Ένα (1) αντίτυπο της πράξης βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής της διοικητικής κύρωσης, επιδίδεται στον παραβάτη επιτόπου και ένα αντίτυπο, με συνημμένη την άδεια θήρας, στην περίπτωση που προβλέπεται κατάσχεση ή ανάκλησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα, διαβιβάζεται άμεσα στην αρμόδια αρχή.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΜΕ  ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΗΛΙΟ Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

admin

Πρόταση από τον Σωμαράκη Γεώργιο

admin

Γ. Πλακιωτάκης: Το φράγμα του Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας αποτελεί έργο – σταθμό για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

admin

Leave a Comment