Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δεν εξελίσσεται  ευνοϊκά η νέα ελαιοκομική περίοδος στο Ν Λασιθίου, όπου οι αντίξοες καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής , έχουν δημιουργήσει αρκετά σοβαρά προβλήματα στην γονιμοποίηση των ανθών της ελιάς, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών του Μαϊου. Εξ αυτού του λόγου  παρατηρείται  το πρόβλημα της ακαρπίας , της σχοινοκαρπίας η της ανθόπτωσης , που μοιραία οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή λαδιού τους ελαιοπαραγωγούς, ειδικά όσους  ζουν αποκλειστικά από το εθνικό μας προϊόν.

Στη συνέχεια  και ιδιαίτερα στο πρώτο 15θήμερο του Ιούνη,  ο δροσερός καιρός , με μέση μεσημεριανή θερμοκρασία του 26-27 βαθμούς Κελσίου και  με πολύ δροσιά τα πρωινά και τα απογεύματα , έχει  ευνοήσει τον πρώιμο πολλαπλασιασμό του δάκου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί από τα συνεργεία της δακοκτονίας.

Σε δακοπαγίδες που έχουν αναρτηθεί για παράδειγμα στην ευρύτερη Ιεράπετρα, πριν ακόμα προσληφθούν οι παγιδοθέτες,  τις τελευταίες μέρες καταγράφονται 40 δάκοι ανά παγίδα κατά μέσο όρο,  πράγμα που αναγκάζει τη ΔΑΟΚ Λασιθίου να ξεκινήσει άμεσα τον πρώτο ψεκασμό για να σώσει τη μικρή  φετινή παραγωγή.

Στην περιοχή της Σητείας και του Μεραμπέλλου παρατηρούνται μεγαλύτερα προβλήματα στην καρπόδεση της ελιάς , με την απώλεια των ανθών και τη σχοινοκαρπία,  να ξεπερνά  κατά τόπους το 60%, ενώ η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα δυτικά και βόρεια   ορεινά δημοτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας με την παραγωγή λαδιού να εκτιμάται ότι θα φτάσει το  50% μιας καλής λαδερής χρονιάς.

Πολύ καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην παραλιακή ζώνη και στον κάμπο της Ιεράπετρας, όπου έχει σωθεί η παραγωγή από τον καύσωνα του μήνα Μάη, γιατί οι παραγωγοί που έχουν ελαιώνες ποτιστικούς εντός ζώνης ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, φρόντισαν να ποτίσουν τα ελαιόδεντρα τους πριν χάσουν την ανθοφορία τους λόγω ζέστης.

«Για το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχοινοκαρπίας σε ολόκληρο σχεδόν το Ν Λασιθίου οι Αγροτικοί φορείς ζητούν από τον ΕΛΓΑ να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να καταγραφεί επίσημα το μέγεθος της καταστροφής των ελαιοπαραγωγών , και να βρεθεί το ανάλογο κονδύλι  που θα αποζημιώσει τους πληγέντες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης..  

                                  ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ

Η   Περιφέρεια  Κρήτης,   σε   συνεργασία   με   το   Ελληνικό   Μεσογειακό   Πανεπιστήμιο   (ΕΛΜΕΠΑ),   το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας (Ί.Τ.Ε)  και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενημερώνει τους   ενδιαφερόμενους παραγωγούς σχετικά με την ορθή εφαρμογή των ψεκασμών καλύψεως στην καλλιέργεια της ελιάς.

Διευκρινίζεται   ότι   οι   ψεκασμοί   καλύψεως   φυλλώματος,   είναι   μια   καθιερωμένη   καλλιεργητική τεχνική για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από εχθρούς και ασθένειες, η οποία όμως διέπεται από βασικούς κανόνες καθώς τόσο η υπερβολική, όσο και η λανθασμένη εφαρμογή της μπορεί να   έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς εχθρούς, να ενισχύει φαινόμενα ανθεκτικότητας

στα φυτοπροστατευτικά και να επιβαρύνει το παραγόμενο προϊόν με υπολείμματα.

Για  την καταπολέμηση του δάκου, που αποτελεί και το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς, εφαρμόζεται κρατικά     το   Πρόγραμμα   της   Συλλογικής   Καταπολέμησης   με   Δολωματικούς   Ψεκασμούς.     Σε εξαιρετικές   όμως   περιπτώσεις   και   όπου   δεν   είναι   εφικτή   η   πραγματοποίηση   δολωματικών ψεκασμών ή   όταν διαπιστωθεί έντονη προσβολή (ζωντανή προσβολή άνω του 5%)   συνίσταται η περιπτώσεις   αυτές ψεκάζεται ολόκληρη η κόμη των δέντρων με εγκεκριμένο εντομοκτόνο στοχεύοντας στη θανάτωση των ενήλικων και των προνυμφών εντός του καρπού. Πρέπει όμως να τηρούνται αυστηρά  οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και τα προκαθορισμένα ελάχιστα όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη  συγκομιδή των ελαιοδένδρων και επίσης οι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται σεελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή βρώσιμου ελαιόκαρπου.

Τονίζεται   ότι  προληπτικές   επεμβάσεις,   με   συνθετικά   εντομοκτόνα,   απουσία   προσβολής   δεν συμβάλουν στον έλεγχο του  εχθρού, αυξάνουν το  κόστος  καλλιέργειας και την επιβάρυνση του προϊόντος   με   δραστικές   ουσίες.   Για   το   λόγο   αυτό   η     ορθή   και   συστηματική  εκτίμηση   της δακοπροσβολής είναι κρίσιμης σημασίας.

                                         ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Στ. Αρναουτάκης: Το Chania Film Festival (CFF) ξεπερνά τα όρια της Κρήτης, της Ελλάδας και μπορεί το νησί μας να γίνει κέντρο διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών

admin

Κάτω η συμφωνία Τραπεζών-Κυβέρνησης-ΕΕ για αρπαγή της λαϊκής κατοικίας

admin

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙ

admin

Leave a Comment