Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Από την 1η Μαίου τέθηκαν σε ισχύ όλοι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που διέπουν την αντιπυρική περίοδο , έπειτα από έναν εξαιρετικά βροχερό χειμώνα , με την βλάστηση να οργιάζει σε κάθε γωνιά της υπαίθρου, στα χωριά και στην περίμετρο του νέου σχεδίου πόλης της Ιεράπετρας.

Το τμήμα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας, της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας με επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι, «με στόχο την προστασία των οικισμών από τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες , νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεως , και οικισμών , και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους ,να προβούν στον  καθαρισμό τους από την  βλάστηση , αλλά και  να φροντίσουν για την διατήρηση  της καθαριότητας τους. Συμβάλλουμε όλοι στην πρόληψη των πυρκαγιών . Προστατεύουμε την ζωή και την περιουσία μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας κλήθηκε πάρα πολλές φορές τον Μάρτη και τον Απρίλη , να αντιμετωπίσει  στο ξεκίνημα τους , περιπτώσεις μικρών πυρκαγιών που είχαν προκληθεί από αμέλεια κατά τη διάρκεια καύσης αγροτικών φυτικών υπολειμμάτων  κυρίως σε κλαδεμένος ελαιώνες.

«Τώρα που έχουμε μπεί στην αντιπυρική περίοδο, καλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ιεράπετρας να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς απαγορεύεται αυστηρά κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Θα πρέπει όσοι έχουν αφήσει ακαθάριστα τα αστικά τους ακίνητα, τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους,  να τα καθαρίσουν άμεσα , για να μη μετατραπούν σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αγρότες παραγωγοί ελαιολάδου οφείλουν να οργώσουν η να αποψιλώσουν με χορτοκοπτικό τα λιόφυτα τους, για να μην κινδυνέψουν να καταστραφούν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.  Οι δε παραγωγοί κηπευτικών δεν πρέπει να αφήνουν έξω από τα θερμοκήπια τους η στα παρακείμενα ρέματα τα φυτικά  τους υπολείμματα ,  η τα πλαστικά  κάλυψης , γιατί συνήθως είναι αυτά τα οποία ευθύνονται για την έναρξη μιας πυρκαγιάς   και συνεπακόλουθα την καταστροφή των πανάκριβων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Επιπρόσθετα , θα πρέπει να αποφεύγεται στην ύπαιθρο η χρήση μηχανημάτων, όπως τροχοί κοπής σιδηρικών, που βγάζουν σπινθήρα, και προκαλούν ανάφλεξη σε ξερόχορτα», μας είπε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας, επιπυραγός Μανόλης Ροβιθάκης.

Καλό θα ήταν επίσης όταν διαπιστώνεται κάποια κακή λειτουργία των αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είτε σε δημόσιο , είτε σε ιδιωτικό χώρο, να ειδοποιείται η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ για να παρεμβαίνει και  να αποκαθιστά τη βλάβη, όπου δε χρειάζεται να  αποψιλώνει τα δέντρα, οι κορυφές των οποίων αγγίζουν, τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας,  επιπυραγός Δημήτρης Καλλιοτζής, μας ενημέρωσε ότι , « βγήκε η προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία θα προσληφθούν  962  ιδιώτες εποχικοί πυροσβέστες. Στην Ιεράπετρα από τους 962 θα έρθουν  8 και στη Σητεία 2 εποχικοί πυροσβέστες. Όσοι   συντοπίτες ενδιαφέρονται να προσληφθούν ως εποχικοί πυροσβέστες, θα πρέπει να διαβάσουν την προκήρυξη που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται».

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ο Δήμος Ιεράπετρας, ο Δήμος Σητείας(τμήματα πολιτικής προστασίας) και η Περιφέρεια Κρήτης, οργανώνουν το Σάββατο 11 Μαίου στις 20.00 στη «Μελίνα Μερκούρη» και την Κυριακή 12 Μαίου στις 1100 π.μ. στο Σητεία Μπήτς, μια  ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητή τον  Dr Σεισμολογίας κ Γεράσιμο Παπαδόπουλο , που θα έχει θέμα «Σεισμοί-Τσουνάμι-Μέτρα προστασίας- Η περίπτωση της Κρήτης».

Related posts

Ξεκινάει το έργο συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιεραπετρας

admin

Ρωσία: Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

admin

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

admin

Leave a Comment