Image default
ΑΡΧΙΚΗ

 ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΩΝ ΜΑΛΛΩΝ

Μετά από τέσσερις ζημιογόνες  ελαιοκομικές περιόδους, η περιοχή της δημοτικής Κοινότητας Μαλλών μαζί με το Χριστό και το  Μεταξοχώρι, περίμεναν ότι,  εφέτος που ήταν χρονιά βεντέμας χωρίς δάκο και γλοιοσπόριο, αλλά και με την τιμή του λαδιού γύρω από τα 3,50 ευρώ, θα επέστρεφαν στις καλές χρονιές που η καλλιέργεια της ελιάς άφηνε στον παραγωγό κάποιο κέρδος.

Οι ελαιοπαραγωγοί δυστυχώς λογάριαζαν χωρίς την ανεμοθύελλα της 4ης Φεβρουαρίου που «ράβδισε» το 20% του ελαιόκαρπου πριν καν ξεκινήσει το λιομάζωμα στην  πιο όψιμη ορεινή περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς και της θεομηνίας  της  9ης και 10ης Φεβρουαρίου, όπου οι θυελλώδεις βορριάδες, ήρθαν να αποτελειώσουν ότι είχε απομείνει πάνω στα ελαιόδεντρα.

Οι κάτοικοι των Μαλλών,  του Χριστού και του Μεταξοχωρίου , που ζούν από την παραγωγή λαδιού, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν χάσει οι περισσότεροι,  τη μισή από τη φετινή τους σοδειά, έχοντας αντέξει στην οικονομική πίεση από τις 4 προηγούμενες ζημιογόνες περιόδους .   

«Ο αγροτικός πληθυσμός εδώ στις Μάλλες, βρίσκεται σε απελπισία.  Η ανεμοθύελλα που μας χτύπησε δυο φορές μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, ράβδισε τις μισές ελιές πάνω από τα δέντρα, ξεπάτωσε πολλά  φορτωμένα ελαιόδεντρα και έσπασε ολόκληρους κλώνους από κάποια άλλα. Ένας -ένας  οι παραγωγοί μας  που πηγαίνουν στα χωράφια τους, επιστρέφουν λυπημένοι και απελπισμένοι για την εικόνα που αντικρύζουν. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν και εφέτος χωρίς εισόδημα  να αγοράσουν λιπάσματα, να οργώσουν τα λιόφυτα τους , να πληρώσουν τους εργάτες,  και να ποτίσουν τους ελαιώνες τους το καλοκαίρι;

Είναι πολλές οι χρονιές πια , που η ελαιοκαλλιέργεια τους βάζει μέσα για μέσα. Μια ο καύσωνας. Μια η  εξευτελιστική τιμή του λαδιού…  Μια ο δάκος και το γλοιοσπόριο… και τώρα,  αυτή η απίστευτη σε διάρκεια και ένταση ανεμοθύελλα…

  Έχουμε κάνει δύο αναγγελίες ανεμοθύελλας και περιμένουμε την αυτοψία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ελαιοπαραγωγοί να καταθέτουν αιτήσεις αποζημίωσης αφού κατά γενική ομολογία η ζημιά τους κυμαίνεται από 40-60% ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το λιόφυτο τους. Μικρότερες ζημιές έχουμε σε λιόφυτα που βρίσκονται σε χαμηλές περιοχές και πολύ μεγάλες ζημιές έχουμε στις πιο ψηλές περιοχές , που τις χτυπά πιο εύκολα ο δυνατός αέρας. Οι παραγωγοί είναι στα όρια της απελπισίας και επειδή πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως και υποχρεωτικά την ασφάλεια των ελαιώνων τους στον ΕΛΓΑ, απαιτούν  οι εκτιμητές γεωπόνοι που θα έρθουν,  να κάνουν γρήγορα τις αυτοψίες τους και να στείλουν τις εκθέσεις τους στην υπηρεσία τους άμεσα , ώστε τους επόμενους μήνες να πληρωθούν  οι δικαιούχοι αποζημίωσης, για να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς τους», μας είπε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μαλλών κ Μαρία Βολυράκη.

Οι ελαιοπαραγωγοί των Μαλλών , του Χριστού και του Μεταξοχωρίου, στάθηκαν κι εφέτος άτυχοι γιατί δεν τους βοήθησε ο καιρός να ξεκινήσουν νωρίτερα  το λιομάζωμα .

«Οι δυο συνεχόμενοι χιονιάδες και οι βροχοπτώσεις που επικρατούσαν για πολλές μέρες τις προηγούμενες εβδομάδες στην ορεινή Δυτική Ιεράπετρα, δεν μας άφησαν να δουλέψουμε , και  μας ανάγκασαν να πάμε το λιομάζωμα πιο πίσω χρονικά , καθώς βρισκόμασταν στην χρονιά της βεντέμας , όπου υπολογίζαμε μόνο στις Μάλλες,  να ξεπεράσουμε τους 500 τόνους  έξτρα παρθένου ελαιολάδου  οξύτητας 3 γραμμών. Μετά την ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας , και έχοντας αντικρύσει  το μέγεθος της καταστροφής , εκτιμώ ότι θα είμαστε τελικά τυχεροί αν πιάσουμε τους 350 τόνους. Το εισόδημα που έχει χαθεί λόγω της ανεμοθύελλας από τα ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ λιόφυτα,  θα πρέπει να αναπληρωθεί από τον ασφαλιστικό  φορέα των αγροτών,  σωστά και όχι υποτιμημένα , διαφορετικά ο κόσμος θα εξεγερθεί και δεν θα ξανα πληρώσει  χωρίς λόγο μια ασφάλεια που δεν αποζημιώνει δίκαια  ζημιές που προκύπτουν από καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια όπως είναι το χαλάζι και η ανεμοθύελλα», προσθέτει ο  ελαιοπαραγωγός και τέως πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μαλλών κ Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

Μικρότερης έκτασης ζημιές σε ελαιώνες υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Ιεράπετρας, εκεί όμως οι παραγωγοί είχαν προλάβει να μαζέψουν το 90% των λιόφυτων τους και η ζημιά τους περιορίστηκε στο ελάχιστο.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ανοίγει αυλαία το 10 ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας!

admin

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού σε Βρυξέλλες και Βελιγράδι

admin

Άρση του απαγορευτικού για τα πλοία

admin

Leave a Comment