Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΒΑΘΥ «ΚΩΜΑ» Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Σε βαθύ «κώμα» παραμένει η αγορά της Ιεράπετρας λίγο πριν το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων που λήγουν κανονικά στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά οι έμποροι ζητούν την παράταση τους μέχρι τις 31 Μαρτίου, με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει επιτέλους να αυξάνεται η κίνηση όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Το άνοιξε κλείσε των μαγαζιών λόγω της καραντίνας, για τον έλεγχο της πανδημίας, η αναταραχή στην αγορά  από τα διάφορα περιοριστικά μέτρα , το κλείσιμο των καταστημάτων του καφέ και της εστίασης , καθώς και  των κέντρων διασκέδασης και αναψυχής, η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9:00 το βράδυ, ο αριθμητικός περιορισμός των συμμετεχόντων σε κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, η κακή ψυχολογία και ο φόβος  που  ένοιωθε ο καθένας στην έκθεση του σε δημόσιους χώρους,  ήταν οι αρνητικοί παράγοντες , που  μείωναν σημαντικά τη διάθεση και την ανάγκη, να αναζητήσει κάποιος καινούργια ρούχα και παπούτσια η άλλα καταναλωτικά αγαθά, αφού ούτως η άλλως δεν θα έχει τη δυνατότητα , να τα φορέσει σε μια βραδινή έξοδο η σε κάποια  κοινωνική εκδήλωση.

«Το κλείσιμο της αγοράς από τα δυο lockdown  που αποφάσισε η κυβέρνηση, στέρησαν από τα εμπορικά καταστήματα  όλης της χώρας , σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, 42 εκατομμύρια ευρώ.

Αν κάνουμε την αναγωγή , θα βρούμε πόσο κόστισαν  μέχρι τώρα στην τοπική αγορά της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης.

Φοβούμαι όμως ότι, τα χειρότερα έρχονται τους επόμενους μήνες. Λόγω έλλειψης ρευστότητας όλοι οι έμποροι, έχουμε μεταφέρει όλες τις τρέχουσες οικονομικές μας υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές μας, στους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.

Αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση, θα βρεθούμε το επόμενο δίμηνο σε ένα πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, ενώ ταυτόχρονο θα ζούμε με την αβεβαιότητα πως δεν θα έχουμε τουρισμό τους δυο πρώτους μήνες της κανονικής τουριστικής περιόδου», μας εκμυστηρεύεται  ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Απόστολος Παπαϊωάννου.

Στην τοπική αγορά της Ιεράπετρας είναι αυτήν την περίοδο ορατή η έλλειψη ρευστότητας , όχι μόνο στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κάθε άλλη οινομική δραστηριότητα.

Η πώληση του ελαιόλαδου που παρήχθη εφέτος με μέση τιμή τα 2,5 ευρώ δεν έχει καταφέρει να καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής των ελαιοπαραγωγών.

Οι παραγωγοί κηπευτικών συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά τη μάχη, να πουλήσουν τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά τους σε ικανοποιητικές τιμές, χωρίς να μπορούν να το πετύχουν πάντα, ενώ οι αντιξοότητες(απεργίες, θεομηνίες,  υποκατανάλωση , εισαγωγές από τρίτες χώρες) δεν τους αφήνουν να ορθοποδήσουν  και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, για να κινήσει εκείνο την τοπική αγορά.

«Ο κόσμος πλέον ζεί με ελάχιστα χρήματα και προσπαθεί πρώτα από όλα να εξασφαλίσει την τροφή του και να κάνει οικονομία για να πληρώσει τις μηνιαίες ανελαστικές δαπάνες  του σπιτιού του, που δεν μπορούν να μετακυλιστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όσο ζούμε , ελπίζουμε στην αλλαγή αυτού του δυσάρεστου σκηνικού τους επόμενους μήνες, μήπως και καταφέρει να ξεκολλήσει η αγορά από το ναδίρ όπου βρίσκεται τους τελευταίους 11  μήνες.

Ζητήσαμε ήδη παράταση των εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου, ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουμε μια σχετική ρευστότητα, γιατί εμείς που διατηρούμε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, θα πρέπει  με την αλλαγή της εποχής, να κάνουμε την ανανέωση των εμπορευμάτων μας και να κάνουμε νέες προμήθειες σε καινούργια καλοκαιρινά ήδη. Χωρίς χρήματα στα ταμεία μας δεν θα μπορέσουμε  , να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας», καταλήγει ο κ Απόστολος Παπαϊωάννου.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση της 29χρονης Γαλλίδας Βιολέτ Γκιγκανό

admin

Νέα παράταση για τη διαδικασία των αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη

admin

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

admin

Leave a Comment