Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Σε περίπου 15 ημέρες πληρωμές των εν δυνάμει Νέων Γεωργών, δύσκολα για επιλαχόντες

Ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση με τις ενστάσεις και τις αξιολογήσεις για το τρέχον πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, 10.500 αγρότες έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα και έχουν πληρωθεί την πρώτη δόση από το συνολικό πριμ των 35.000 – 40.000 ευρώ και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταχτούν ακόμα 3.500 γεωργοί και να φθάσουν τους 14.000 δικαιούχους. Αφορούν όσους υπέβαλλαν ένσταση και τους εν δυνάμει από τους οποίους είχαν ζητηθεί συμπληρωματικά έγγραφα προκειμένου να κριθεί οριστικά το αίτημά τους στην τρέχουσα προκήρυξη. 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πληρωμές της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Για τους επιλαχόντες και την πιθανότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και αυτοί είναι πολύ δύσκολο με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Χρειάζονται επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για να εντάξουν τους επιλαχόντες σε όλη την χώρα. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση και μπορεί να ληφθεί μέσα στο 2023 λόγω εκλογών.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «με επιστολή μου έχω ζητήσει τη δέσμευση επιπλέον πόρων από το ΥπΑΑΤ για να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες του προγράμματος. Η περιφέρειά μου είναι από τις πλέον αδικημένες και έχουμε 500 – 600 επιλαχόντες στο πρόγραμμα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αιγοπροβατοτρόφοι και αν ενταχθούν θα μπορούσαν να φέρουν μια καινοτομία στον κλάδο και να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας. Βρίσκονται κυρίως σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Επίσης είναι γνωστό ότι η εκτατική κτηνοτροφία κατέχει σημαντική θέση στην προστασία της φύσης, ιδιαίτερα σε περιοχές δύσβατες για τον άνθρωπο και τις μηχανές. Είναι αυτοί που προστατεύουν τα δάση. Κάθε χρόνο η χώρα μας ξοδεύει μεγάλα κονδύλια για δασοπυρόσβεση θα μπορούσε να στηρίξει και αυτούς».

Παϊσιάδης Σταύρος

Related posts

Τιμές κηπευτικών Ιεράπετρας σήμερα 16-10-2020

admin

«Σε τραγικό αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό».

admin

Ακόμη περιμένουν αποζημίωση λόγω κορωνοϊού οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

admin

Leave a Comment