Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Πριν δυο χρόνια, όταν οι Ιεραπετρίτες ξεκινούσαν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών για να χτίσουν κάποια οικοδομή , είχαν προϋπολογίσει ότι το τετραγωνικό μέτρο, θα τους κόστιζε γύρω στα 1.300 ευρώ . Σήμερα , έπειτα από τις μεγάλες αυξήσεις που μπήκαν σε όλα τα δομικά υλικά , το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής έχει φτάσει μεταξύ 1.700-2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο , με αποτέλεσμα αρκετοί να αναθεωρήσουν και να αναστείλουν τις κατασκευές τους, ελπίζοντας ότι, κάποια στιγμή οι τιμές των δομικών υλικών θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020-2021.

Αυτοί που συνεχίζουν ωστόσο να επενδύουν σε κατασκευές η αναπαλαιώσεις τουριστικής εκμετάλλευσης , είναι οι ξένοι επενδυτές , που ξέρουν ότι αν έχτιζαν στην πατρίδα τους το κόστος μιας οικοδομής σήμερα , θα έφτανε τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,

«Τα δομικά υλικά έχουν αυξηθεί γύρω στο 40-50% με αποτέλεσμα να έχουν αποθαρρυνθεί οι Έλληνες που είχαν σχεδιάσει να χτίσουν στην περιοχή μας. Σε αυτήν την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας προφανώς έχουν παίξει ρόλο και αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούν την κατασκευή ενός κτηρίου.

Συνεχίζουμε όμως –και αυτό είναι το παρήγορο- να έχουμε εξαιρετικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς επενδυτές, Άγγλους , Γερμανούς , Αυστριακούς και Βέλγους που αγοράζουν οικόπεδα για να χτίσουν η παλιά σπίτια που τα ανακαινίζουν η τα αναπαλαιώνουν. Το νδιαφέρον τους στρέφεται στην κοινότητα του Μύρτου και στην Ανατολική παραθαλάσσια ζώνη από την Ιεράπετρα, τα Φέρμα , τον Κουτσουρά , τον Μακρύ Γιαλό μέχρι και τον Γούδουρα Σητείας.

Πάντως για εκείνους , τους Έλληνες η ξένους, που έχουν χρήματα και θέλουν να επενδύσουν στην οικοδομή, είναι πολύ εύκολο , αν φτιάξουν μεγάλα διαμερίσματα να τα ενοικιάσουν με ενοίκιο που ξεπερνά ανάλογα το εμβαδόν φυσικά τα 500 η και τα 600 ευρώ το μήνα. Στην Ιεράπετρα προσφέρονται πολλά δυαράκια η γκαρσονιέρες και ελάχιστα τριάρια η μεγαλύτερα διαμερίσματα για οικογένειες με δυο η περισσότερα παιδιά», μας είπε η αρχιτέκτονας μηχανικός κ Μυρτώ Μαρκοπούλου.

«Στην έκδοση των αδειών έχουμε ακόμη κάποια σχετικά ικανοποιητική κίνηση από Έλληνες και ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην ιδιοκατοίκηση αλλά και στην τουριστική εκμετάλλευση μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σίγουρα η αύξηση του κόστους κατασκευής προβληματίζει όλους τους ενδιαφερόμενους, αφού για παράδειγμα το οπλισμένο σκυρόδεμα που είχε πριν δυο χρόνια 250 ευρώ το κυβικό μέτρο, τώρα έχει φτάσει στα 350 ευρώ το κυβικό.

Η μικρή επενδυτική δραστηριότητα στην οικοδομή , έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα στα προς ενοικίαση καινούργια μεγάλα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν πάρει κι αυτά την ανηφόρα», πρόσθεσε ο νεαρός πολιτικός μηχανικός κ Γιώργος Μαμουνάκης.

ΓΙΑΤΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ;

Στο εύλογο ερώτημα , γιατί μπορούν και χτίζουν οι ξένοι ενώ οι Έλληνες έχουν κάνει πίσω μετά τις τελευταίες αυξήσεις , εξηγήσεις μας έδωσε ο τοπογράφος μηχανικός και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ Τάκης Πατεράκης.

«Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών από το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Αυστρία κυρίως, συνεχίζει να είναι ζωηρό, παρά τις αυξήσεις στα δομικά υλικά . Τους συμφέρει να χτίσουν εδώ, γιατί αν έχτιζαν στην πατρίδα τους, έπρεπε να πληρώσουν τα διπλάσια χρήματα για ένα σπίτι η μια οικοδομή με το ίδιο εμβαδόν. Αυτοί λοιπόν χτίζουν και χρησιμοποιούν το καινούργιο τους σπίτι πρώτα για να κάνουν οι ίδιοι τις διακοπές τους , αλλά και για να το ενοικιάζουν σε συμπατριώτες τους που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους μήνες που οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στην πατρίδα τους . Έτσι σιγά-σιγά κάνουν απόσβεση του κόστους της κατασκευής του σπιτιού τους», μας είπε ο κ Τάκης Πατεράκης.

Η ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗ

Ο νέος Νόμος που απαγορεύει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των 4 στρεμμάτων , δεν ισχύει για τον Καλλικρατικό Δήμο Ιεράπετρας και δεν ισχύει γενικότερα για περιοχές που έχουν καθορισμένες χρήσεις, όπως πολεοδόμηση Α΄Βαθμού, Γ.Π.Σ., ΣΧΟΟΑΠ κλπ.

«Όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός Α΄ επιπέδου, Γ.Π.Σ. η ΣΧΟΟΑΠ δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις στα κατά παρέκκλιση . Κατά συνέπεια επειδή η Ιεράπετρα έχει Γ.Π.Σ. και ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού ΣΧΟΟΑΠ, δεν κόβονται οι κατά παρέκκλιση άδειες οικοδομής, στα εκτός σχεδίου μικρά οικόπεδα υπο προϋποθέσεις», μας είπε ο κ Τάκης Πατεράκης.

Related posts

Να αποσυρθεί άμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος

admin

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

admin

ΕΚΑΜΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΛΙΟΦΥΤΟ 38ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΜΑΝΤΡΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

admin

Leave a Comment