Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΗΤΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΗΤΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες…

Μετά από μια μέτρια χειμερινή περίοδο με τους περισσότερους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας, να καταγράφουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος, ήρθε το δίμηνο της υγειονομικής κρίσης  και   του  lockdown, που ισοπέδωσε τις τιμές  παραγωγού και υποχρέωσε τους αγρότες να δοκιμάσουν την τύχη τους στις  καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου, για να προσθέσουν κι άλλες μεγαλύτερες  ζημιές στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι τιμές παραγωγού από την αρχή του καλοκαιριού δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής , ενώ όσοι αγρότες δεν εγκαταλείπουν και δεν ξεριζώνουν τις καλλιέργειες τους , περιμένουν μάταια να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς εάν και εφόσον ανέβει λιγάκι η τουριστική κίνηση, που μέχρι στιγμής δεν πάει καθόλου καλά.

Την ίδια ώρα,  ο κλάδος των κηπευτικών, περιμένει τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μάκη Βορίδη, ο οποίος στην πρόσφατη  αγροτική τηλεδιάσκεψη από την Ιεράπετρα, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στρεμματικές αποζημιώσεις και στον κλάδο των κηπευτικών υπό κάλυψη.

«Μετά από μια  χειμερινή καταστροφική σαιζόν για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες  λόγω κορονοϊού,  το σκηνικό συνεχίζει να είναι το ίδιο και για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες σε ότι αφορά τις πωλήσεις.

Η απορρόφηση των πιστοποιημένων υγιεινών καλοκαιρινών μας  προϊόντων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ολιγωρία της κυβέρνησης , που παρά τις υποσχέσεις του κ Βορίδη στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε κάνει προ καιρού από την Ιεράπετρα, δεν κινείται τίποτα. Μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας δώσει αποζημιώσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απόφαση και δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία, που να αφορά στα κηπευτικά όπως έχει κάνει για άλλα αγροτικά προϊόντα.

Τέλη Αυγούστου θα πρέπει να  ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Πως να ξεκινήσει όμως όταν ο παραγωγός οφείλει στο γεωπόνο του τα γεωργικά εφόδια της προηγούμενης χρονιάς, που είχε κακές τιμές και δεν είχε έσοδα για να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας  ελπίζει και προσδοκά ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις που μας υποσχέθηκε ο κ Βορίδης. Δυστυχώς όμως ο χρόνος περνά και στα προϊόντα που είχε κάνει ανακοινώσεις, μεταθέτει την πληρωμή των αποζημιώσεων για τον επόμενο Οκτώβρη.

Τότε για εμάς θα είναι πάρα πολύ αργά.

Τώρα τα καλοκαιρινά  προϊόντα δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε και τα πετάμε. Ο τουρισμός είναι λίγος, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και  ο επισιτισμός υπολειτουργεί.

Το κόστος καλλιέργειας των κηπευτικών  έχει φτάσει να είναι διπλάσιο από την τιμή πώλησης τους», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

«Μετά τον κορονοϊό οι τιμές παραγωγού σε όλα τα κηπευτικά έχουν καταρρεύσει. Για πρώτη φορά στα 35 χρόνια που καλλιεργώ, φτάσαμε πριν τη Πρωτομαγιά να κόβουμε ντομάτες και αγγούρια και να τα πετάμε. Αυτό για μένα ήταν πρωτόγνωρο. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Από ανάγκη οι παραγωγοί αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο της καλοκαιρινής καλλιέργειας αγγουριού και λιγότερο ντομάτες. Εχθές οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα ήταν εξευτελιστικές . Πετάξαμε πολλά απούλητα προϊόντα.

Δεν πιστεύω ότι θα μας δώσουν αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχουμε υποστεί. Δε μας λογαριάζουν. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση και για το λόγο αυτό δεν μας λένε κάτι συγκεκριμένο εδώ και τόσους μήνες . Μόνο αοριστίες και λόγια παρηγοριάς ακούμε από τον κ. Βορίδη», μας λέει ο παραγωγός κ  Άρης Γουργιώτης.

«Φωνάζαμε όλο το χειμώνα και στέλναμε έγγραφα ότι τα προϊόντα μας δεν πάνε καλά. Από το ΥΠΑΑΤ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Νομίζουν ότι  εδώ τα έχουμε οικονομήσει. Αναγκάστηκαν πολλοί παραγωγοί αφού δεν έβγαλαν τα χρέη τους από τις χειμωνικές καλλιέργειες να ξανα καλλιεργήσουν το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας πολύ μεγάλο ρίσκο το οποίο το γνώριζαν. Δε μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά . Δεν είχαν χρήματα για να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες της επόμενης σαιζόν που αρχίζει στα τέλη Αυγούστου.

Τα καλοκαιρινά κηπευτικά δεν πωλούνται μένουν στα αζήτητα και πετιούνται στις χωματερές.

Καλούμε την κυβέρνηση να ιδεί από κοντά το θέμα των αποζημιώσεων για τον κλάδο των κηπευτικών. Οι παραγωγοί μας πρέπει να αποζημιωθούν. Πρέπει να ενισχυθούν. Δεν μας έχουν πάρει σοβαρά. Δείχνουν πλήρη αδιαφορία. Ανακοινώνουν όμως αποζημιώσεις για όλους τους άλλους κλάδους , εκτός από τον κλάδο των  ευπαθών κηπευτικών.

Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φυτέψουν καλοκαιρινά κηπευτικά γιατί δεν είχαν χρήματα να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο την καινούργια σαιζόν.

Στην αποψινή μας συνεδρίαση στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, έχουμε το θέμα των αποζημιώσεων. Δεν θέλουμε να στείλουμε στο Υπουργείο άλλα έγγραφα.

Τους έχουμε ήδη στείλει αρκετά . Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες με τον ίδιο τον κ Βορίδη για να πάρουμε άμεσες απαντήσεις από τον ίδιο», πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΝΕΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Κορονοενισχύσεις έχει 290.000 ευρώ σε μεμονωμένους αγρότες και επιχειρήσεις

admin

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ Κ.Δ.Α.Π Μ.Ε.Α ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment