ΣΕ 1.5 ΜΗΝΑ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΩΝ
Τέλος στην αγωνία των Ιεραπετριτών δίνουν οι διαβεβαιώσεις του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνη Κοτσώνη, ότι το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, θα ξεκινήσει σε 1,5 μήνα περίπου, καθώς ολοκληρώνεται ο έλεγχος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ανατεθεί η εργολαβία στην μειοδότρια κατασκευαστική εταιρεία Θεμέλη Α.Ε.
Μετά από μεγάλη καθυστέρηση που είναι λογικό να έχει δημιουργήσει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ιεράπετρας, επιβεβαιώθηκε και από την ίδια την εργολήπτρια εταιρεία, ότι είναι ο φάκελος του έργου για τον καθιερωμένο έλεγχο νομιμότητας στο ελεγκτικό συνέδριο και μετά από 1,5 μήνα περίπου όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
«Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε εμείς στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας από τα χείλη του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνη Κοτσώνη, είναι ότι μέσα στον Μάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες και θα έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο που το περιμένουμε τόσα χρόνια», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.
Επιχειρώντας να διασταυρώσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες επικοινωνήσαμε με τον μηχανικό της αναδόχου εταιρείας κ Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι, «είναι θέμα μερικών εβδομάδων για να ξεκινήσει μέσα στο Μάρτη, η κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου. Το ελεγκτικό συνέδριο θα ολοκληρώσει τον έλεγχο του σε ένα μήνα περίπου και σε 10 μέρες περίπου μετά από αυτόν, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του έργου. Δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις από άλλες εργολήπτριες εταιρείες και αυτό είναι θετικό. Εμείς είμαστε ήδη εγκαταστημένοι στην Κρήτη όπου κατασκευάζαμε ένα κομμάτι του ΒΟΑΚ στις Γούρνες και απο εκεί θα μεταφέρουμε το εργοτάξιο μας στην Ιεράπετρα», μας είπε ο κ Γιώργος Βασιλείου.
Ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού διαμέτρου ενός μέτρου, θα αποτελεί την κύρια πηγή εμπλουτισμού του ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας. Προβλέπεται ότι θα κατασκευαστεί και θα παραδοθεί σε διάστημα 2 χρόνων από την ανάδοχο εταιρεία που είναι η κατασκευαστική «Θεμέλη» Α. Ε. η οποία είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση(30%) στη δημοπρασία που έγινε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου του 2019.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17 εκατ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του αγωγού είναι τα δυο χρόνια
Η καθυστέρηση που έχει προκύψει στην προετοιμασία πριν την έναρξη των εργασιών οφείλεται στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείο Υποδομών.
«Στο μεταξύ μας ενημέρωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών , καθώς και τα περιβαλλοντικά , και τώρα ψάχνουν να βρούν τρόπο να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή των έργων, μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης
Στο μεταξύ σήμερα στον ταμιευτήρα του Φράγματος των Μπραμιανών, υπάρχουν και είναι αποθηκευμένα γύρω στα 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καλής ποιότητας, καθώς η αγωγιμότητα του είναι γύρω στα 900 mS/cm.
Μέχρι τις αρχές Αυγούστου στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών είχαμε 9.800.000 κυβικά μέτρα νερού.
Πέντε μήνες μετά, έχουμε μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις γύρω στα 13.000.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ καλή αγωγιμότητα(900) Αν οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος μας δώσουν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις και καλές χιονοπτώσεις στα ορεινά και συνεχίσουμε να παίρνουμε το νερό που παίρνουμε τώρα από τις πηγές της Μαλαύρας και από τις γεωτρήσεις των Μύθων, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Όταν μας παραδοθεί για χρήση και η νέα προσαγωγός των Μύθων , που θα φέρνει στον ταμιευτήρα το τριπλάσιο νερό από αυτό που μας φέρνει τώρα η παλιά, θα είμαστε πιο ασφαλείς σε ότι αφορά την επάρκεια του νερού», τόνισε ο κ Μανόλης Παπαδάκης.
Τη μεγαλύτερη επίπτωση της παρατεταμένης και έντονης ανομβρίας των ετών 2015-2018 που έπληξε όλη την Κρήτη, φαινόταν να έχει η Ιεράπετρα, κυρίως κατα την καλλιεργητική περίοδο του 2018, εξαιτίας της έλλειψης υδατικών πόρων.
«Το φράγμα Μπραμιανών διέθετε μόλις 1,2 εκατ. κ.μ. νερού όταν ο κάμπος απαιτούσε 12 εκατ.κ.μ. για την άρδευση 45.000 στρεμμάτων (Θερμοκήπια 15.000 στρ., Ελαιόδεντρα 450.000, Εσπεριδοειδή και διάφορα δένδρα 150.000). Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα ήταν και η ποιότητα του νερού, στο οποίο η αγωγιμότητα υπερέβαινε τα 2.000 mS/cm.
Οι ποσότητες νερού που έλλειπαν από τη περιοχή για την καλλιεργητική περίοδο 2018 ήταν της τάξης των έξι (6) εκατ. κ.μ., δηλαδή, δεν έπρεπε να φυτευτεί περίπου το 50% των υφιστάμενων καλλιεργειών ενώ οι υπόλοιπες καλλιέργειες έπρεπε να αρδευτούν με νερό υποβαθμισμένο, λόγω της αυξημένης αγωγιμότητας από την πηγή της Μαλαύρας που εμπλουτίζει με περίπου 5 εκατ. κ.μ. το φράγμα», ανέφερε σχετικά ο διευθυντής Υδάτων κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ
και σχεδόν γεμάτος σήμερα