Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Από το δημαρχείο Ιεράπετρας όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Δημοτική Αρχή και τοπικούς φορείς  για θέματα που απασχολούν το μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Λασιθίου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 7 μέτρων  στήριξης των αγροκτηνοτρόφων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον πρωτογενή τομέα κόστους 170 εκατ. ευρώ  που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιος Λιβανός, είναι και το μέτρο της ένταξης στο μεταφορικό ισοδύναμο, της μεταφοράς των ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.

  «Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ διασφαλίσαμε ειδική χρηματοδότηση για την προμήθεια και μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη κατά το 2022 εντάσσοντας  τη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Είναι ένα μέτρο στήριξης των κτηνοτρόφων ύψους  8  εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα  το εξειδικεύσουμε  με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, αυτή η ενίσχυση να πηγαίνει απευθείας στους κτηνοτρόφους», μας είπε ο κ Πλακιωτάκης.

Τα υπόλοιπα 6 μέτρα  από το σύνολο των  7 μέτρων   στήριξης, ύψους 170 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:

H κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες   θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ  ουδεμία διακοπή ρεύματος  δεν θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα καλυφτεί  το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, η κυβέρνηση ενισχύει  περαιτέρω τους κτηνοτρόφους  με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

 Μειώνεται  μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα, από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή  κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

 Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ,  θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

                                   ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΟΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Ο  υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε από την Ιεράπετρα και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τουρισμού με θέμα την κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρεί στην εφαρμογή μιας ειδικής  ηλεκτρονικής πλατφόρμας για καλύτερη διαχείριση των ροών της κρουαζιέρας. Αυτό θα βοηθήσει να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας και θα γίνεται ένας καλύτερος προγραμματισμός της τροφοδοσίας στα κρουαζιερόπλοια ώστε σε συνδυασμό με τις ασφαλείς  λιμενικές εγκαταστάσεις που προωθεί το υπουργείο, να επιτευχθεί η γενικότερη αναβάθμιση αυτού του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος», μας είπε ο κ Πλακιωτάκης.

                                       ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης συζήτησε με τους αντιδημάρχους και τον δήμαρχο Ιεράπετρας όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν στα σοβαρότερα δημοτικά έργα οι μελέτες των οποίων και η υλοποίηση τους απαιτούν  υποστήριξη με χρηματοδοτήσεις.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας με απτά   και σημαντικά αποτελέσματα.  Έχουμε δρομολογήσει έργα που αφορούν την υδροδότηση της περιοχής της Ιεράπετρας και τις  λιμενικές υποδομές ενταγμένες στο ταμείο ανάκαμψης. Έχουμε χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και  αυτό που συζητάμε τώρα είναι η χρηματοδότηση της υλοποίησης αυτού του έργου, που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της Ιεράπετρας με το έργο της κατασκευής του ύφαλου κυματοθραύστη στην πάνω παραλία.

Το θέμα που έχει προκύψει τελευταία αφορά στην προστασία της νήσου Χρυσής.

Η προστασία  της Χρυσής θα πρέπει να γίνει με την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και φύλαξης του νησιού έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η ίδια μορφή εκμετάλλευσης που υπάρχει στο νησί χωρίς να διαταράσσεται  το περιβάλλον του. Η κάθε απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και γι΄ αυτό θα αναλάβω πρωτοβουλία τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο  αρμόδιο Υπουργείο παρουσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , του δημάρχου Ιεράπετρας και των τοπικών φορέων, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό.

Θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο δράσης της Χρυσής, χωρίς να διαταράξουμε  την  ήπια εκμετάλλευση  του νησιού , διασφαλίζοντας βεβαίως τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος» ,  κατέληξε ο κ Πλακιωτάκης.

        Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ

 Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης του κ Πλακιωτάκη στο Δημοτικό μέγαρο το μεσημέρι της Παρασκευής λέγοντας ότι, «συζητήσαμε τις προτάσεις για χρηματοδότηση έργων που έχει καταθέσει ο Δήμος Ιεράπετρας σε όλα τα υπουργεία και για την υλοποίηση των έργων που έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επικεντρωθήκαμε και στο θέμα που έχει προκύψει μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για το σχέδιο διαχείρισης της νήσου Χρυσής. Θα κάνουμε μια συνάντηση σχετικα με το θέμα αυτό στο αρμόδιο υπουργείο  Περιβάλλοντος,  ώστε να ενημερωθεί δια ζώσης ο υπουργός , αφού έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και  έχουν προηγηθεί συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς ενώ έχει παρθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό μας συμβούλιο.

Πιστεύω ότι για τη Χρυσή θα βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να προστατευτεί το δάσος και να μην κλείσει το νησί γιατί θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ιεράπετρας», μας είπε μεταξύ  άλλων κ  ο κ Καλαντζάκης.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

admin

«Τι ήταν αυτό που πάθαμε» – Σε σοκ η οικογένεια του 16χρονου που πνίγηκε στη λίμνη Αώου

admin

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΌΣ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ

admin

Leave a Comment