Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ)

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όπου και συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή και του Ειδικού Συμβούλου του Περιφερειάρχη Δημήτρη Μιχελογιάννη. Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε αναλυτικά για την εξέλιξη των υποέργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης στο νέο Μουσείο, προϋπολογισμού 3 εκ. Ευρώ.
Το Μουσείο αναμένεται να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του 2021.
Σε ότι αφορά τα εργα, έχει ήδη παραδοθεί και λειτουργεί το υποέργο «Εξοπλισμός αποθηκών με σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης» συνολικού προϋπολογισμού 502.067,99 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης και είναι το πρώτο έργο στον τομέα πολιτισμού που εντάχθηκε και υλοποιήθηκε στην Κρήτη στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, καθιστώντας, με τα σημερινά δεδομένα, το νέο Μουσείο Χανίων το πλέον σύγχρονο της χώρας, σε συστήματα αποθήκευσης αρχαιοτήτων.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το υποέργο της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης του νέου Μουσείου, με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει τις προθήκες, τις κατασκευές και αναπαραστάσεις, καθώς και τα εποπτικά και ψηφιακά μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Επίσης, προετοιμάζεται το τελευταίο υποέργο της μεταφοράς των εκθεμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 115.927,24 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, που θα ξεκινήσει, μετά το πέρας της λειτουργίας του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου, στις 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι το έργο του εξοπλισμού του υπερσύγχρονου αμφιθεάτρου του Μουσείου, της αίθουσας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του χώρου εξυπηρέτησης επισκεπτών (εκδοτήριο, ιματιοθήκη, πωλητήριο) ύψους 214.400,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Συγχρόνως, με πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώνεται και ο περιβάλλων χώρος του νέου Μουσείου ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 262.880,00 ευρώ οι «Ψηφιακές εφαρμογές προβολής στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων».
Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία του νέου Μουσείου για τον πολιτισμό, καθώς και για τη νέα ταυτότητα και δυναμική του τουρισμού στα Χανιά και την Κρήτη, ενώ επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στη σχεδιαζόμενη πρώτη περιοδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2021 στο νέο Μουσείο, μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.
Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα υπόλοιπα έργα ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στα Χανιά από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους της Περιφέρειας Κρήτης, στις ενετικές οχυρώσεις της Παλιάς Πόλης (Δυτική Τάφρος, Cortina), στο φρούριο Φραγκοκάστελλο, στην αρχαία Άπτερα και αρχαία Λισό, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται και η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη πέντε εκκλησιών στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς». Τέλος αυτήν την περίοδο σχηματοποιούνται και οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

ΒΙΝΤΕΟ

https://youtu.be/3N7QoDNOokY

Related posts

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου με τον Δήμαρχο Σητείας.

admin

Κακοκαιρία Barbara

admin

Aναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου Μάρκος Φωνιαδάκης

admin

Leave a Comment