Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΑ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Τα δυο τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου στην Ιεράπετρα, μετά από τα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια, όπου είχε «παγώσει» στην κυριολεξία, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για μικρές η μικρομεσαίες κατασκευές σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Ειδικά τους τελευταίες μήνες , μετά τα  αναπτυξιακά μέτρα  για την οικοδομή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον του κόσμου για κάθε λογής μικρές η μεγάλες κατασκευές έχει αναθερμανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Μέσα στο 2019 η αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών για σπίτια , τουριστικά καταλύματα  και πολυτελείς βίλες για τουριστική εκμετάλλευση, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20%. Η αναθέρμανση  όμως του ενδιαφέροντος των επενδυτών, είχε ξεκινήσει από το 2018. Η αύξηση που καταγράφεται φέτος σε σύγκριση με την οικοδομική δραστηριότητα πριν από δύο χρόνια παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό  πάνω από 60%. Οι  προοπτικές για να επιστρέψει ο κατασκευαστικός κλάδος σε επίπεδα προμνημονιακά είναι ευοίωνες», μας δηλώνει ο Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός  κ Χριστόφορος Κουγιουμουτζάκης.

Η επενδυτική ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει ήδη και αυτό φαίνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ιεράπετρας.

«Η οικονομική ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει και αυτό το βλέπουμε από πέρυσι. Βγήκαμε από τα μνημόνια , τελείωσε η περίοδος των capital controls, σταθεροποιήθηκε η οικονομία, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα  από την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν τον κλάδο των κατασκευών και το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ . Πέρυσι και φέτος η ανάκαμψη που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος της Ιεράπετρας παρουσιάζει αύξηση που είναι γύρω στο 50%. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι και κάποιες συστημικές Τράπεζας άρχισαν να  ξανά δίνουν στεγαστικά δάνεια.

Οι Ιεραπετρίτες που έχουν την οικονομική  δύναμη και πάρα πολλοί ξένοι επενδυτές που έρχονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί με τη μεγάλη πτώση των αξιών των ακινήτων, αγοράζουν τα πάντα και χτίζουν η ανακαινίζουν σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες η βίλες που σκοπεύουν να βάλουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ξένοι αγοράζουν παλιά σπίτια και παλιά αρχοντικά σε όλα τα χωριά της Ιεράπετρας και κυρίως στα παραλιακά μέρη, είτε για να μείνουν η ίδιοι είτε για να τα ενοικιάσουν και να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά.

Επειδή όμως τα 9 προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, η οικοδομική δραστηριότητα είχε ατονίσει πάρα πολύ και εκατοντάδες εργάτες και τεχνίτες της οικοδομής, είτε άλλαξαν επάγγελμα είτε έφυγαν σε άλλες χώρες, για να βρούν δουλειά, τώρα που εμείς οι εργολάβοι τους χρειαζόμαστε, δεν τους έχουμε. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών ανειδίκευτων και ειδικευμένων  οικοδόμων τούτη την περίοδο», μας καταθέτει ο έμπειρος εργολάβος κ Γιάννης Μιχαλάκης από την Ιεράπετρα.

 Η ανάπτυξη των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες αποτελούσαν παραδοσιακά σημαντική συνιστώσα του  Ελληνικού ΑΕΠ, καθώς και η ενίσχυση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου εν γένει, είναι σημαντική για την  επιστροφή στην ανάπτυξη της χώρας μας. Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Αναστέλλεται  για τρία χρόνια ο Φ.Π.Α. στην οικοδομή, καθώς και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων.

Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται από φέτος, μεσοσταθμικά κατά 22%. Συγκεκριμένα για τις μικρές ιδιοκτησίες (έως €60.000) η μείωση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για τις μεσαίες ιδιοκτησίες (από €60.000 έως €1.000.000) θα μειωθεί από 20% έως 27%, ενώ για τις ιδιοκτησίες με αξία άνω του ενός εκατομμυρίου η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.

Όλα αυτά θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και την αξιοποίηση κεφαλαίων που υπάρχουν, με την προϋπόθεση ενός σταθερού οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Η αναθέρμανση του κατασκευαστικού κλάδου τα δυο τελευταία χρόνια, συμπαρασύρει και την τοπική κτηματαγορά της Ιεράπετρας, που από τις αρχές του 2018 έχει αρχίσει και συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

«Ειδικά φέτος το κλίμα στην κτηματαγορά έχει αλλάξει πάρα πολύ . Πάμε πολύ καλύτερα και αρχίσαμε να πουλάμε ακίνητα που ήταν στα αζήτητα πάνω από 7 χρόνια.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ξύπνημα των Τραπεζών, που άρχισαν να μιλούν και πάλι για στεγαστικά δάνεια υπό όρους, οι ευκαιρίες  για αγορές που υπάρχουν, αφού έχουν φτάσει πολύ χαμηλά οι αξίες των ακινήτων, δίνουν σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την κτηματαγορά το δικαίωμα, να πούμε ότι υπάρχει προοπτική για μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου μας», συμπληρώνει ο κτηματομεσίτης κ Λευτέρης Τζίτζικας.

Related posts

“Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας”

admin

-Ο ΚΑΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΣΕΛΕΡΩΝ

admin

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το επιχειρησιακό έργο του ΕΚΑΒ και αγοράζει 15 νέα ασθενοφόρα και τέσσερα αυτοκίνητα για τους ορεινούς δήμους-Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ

admin

Leave a Comment