Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ


Αν και όλα έδειχναν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, ότι ο κλάδος των θερμοκηπιακών πρώιμων κηπευτικών, θα πήγαινε πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα δυο χρόνια , η κατάρρευση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και κυρίως στην τομάτα μετά το Πάσχα, έχει οδηγήσει στην απόγνωση την πλειονότητα των αγροτών της Ιεράπετρας.
Οι τιμές του χειμώνα στα περισσότερα προϊόντα ήταν ικανοποιητικές, αλλά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της συννεφιάς, η παραγωγή ανά στρέμμα ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι αγρότες δεν κατάφεραν να κερδίσουν εκείνα που περίμεναν για να αντέξουν στην πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
«Μετά το Πάσχα οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές στην υπόλοιπη Ελλάδα , με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να μπαίνουν στην παραγωγή ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών κηπευτικών οι παραγωγοί από την Πελοπόννησο, την κεντρική και τη Βόρειο Ελλάδα ενώ σταμάτησε να αγοράζει κηπευτικά από την Κρήτη η αγορά της Βουλγαρίας.
Εμείς οι έμποροι κηπευτικών δεν έχουμε παραγγελίες από τους πελάτες που εξυπηρετούμε , γιατί το κόστος συσκευασίας και το μεταφορικό κόστος ανά κιλό είναι 0,25 λεπτά . Δηλαδή μας κοστίζει περισσότερο από το προϊόν η συσκευασία και η μεταφορά των κηπευτικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έτσι οι πελάτες μας εξυπηρετούνται από τα ντόπια προϊόντα που πλέον παράγονται παντού , γιατί δεν έχουν κανέναν λόγο να αγοράσουν κρητικά κηπευτικά», μας είπε ο έμπορος κηπευτικών κ Γιώργος Καλόγερος που δραστηριοποιείται στην αγορά της Ιεράπετρας τα τελευταία 40 χρόνια, προσθέτοντας ότι, « κάποτε οι παραγωγοί εκτός εποχής κηπευτικών της Ιεράπετρας γνώριζαν ότι στα τέλη του Μάη έπρεπε να ‘’ξεμποστανίσουν’’ για να ξεκουραστούν εκείνοι και τα περβόλια τους . Τώρα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι αγρότες κάνουν διπλές και τριπλές καλλιέργειες μέσα στο κατακαλόκαιρο , ελπίζοντας ότι θα πιάσουν την καλή, ξεχνώντας ότι το καλοκαίρι παράγει όλη η άλλη Ελλάδα».
Αν και η αγορά των κηπευτικών έκανε μια τεράστια κοιλιά μετά το Πάσχα, έγιναν και εισαγωγές κηπευτικών από αγορές χαμηλού κόστους, επιταχύνοντας την πλήρη κατάρρευση των τιμών στα κηπευτικά της Κρήτης.
«Ξέρουμε ότι κάθε χρόνο το μήνα Μάη οι τιμές πέφτουν και οι αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ψάχνουν να βρούν αγροτικά προϊόντα από άλλες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό που συμβαίνει όμως φέτος είναι πρωτόγνωρο.
Μας έχουν ακυρώσει οι πελάτες μας, που τους τροφοδοτούσαμε όλο τον χειμώνα και έχουν στραφεί σε άλλες πιο κοντινές τους περιοχές, για να μην επιβαρύνονται το μεταφορικό κόστος.
Δυστυχώς με αυτήν την κατάσταση που επικρατεί μετά το Πάσχα, οι παραγωγοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν χωρίς να μπορούν να καλύψουν έστω τα εργατικά τους¨, παρατηρεί με τη σειρά του και ο νεαρός έμπορος κηπευτικών Παναγιώτης Κεφάλας.
Προβληματισμένοι οι αγρότες της Ιεράπετρας ψάχνουν να δούν τι συμβαίνει και εξελίσσεται τόσο άσχημα η σαιζόν κάνοντας πάρα πολλές σκέψεις.
«Κάποτε λίγο πριν φτάσουν στο τέλος τους οι καλλιέργειες των θερμοκηπιακών κηπευτικών, γνωρίζαμε ότι κάποιο προϊόν , δε μπορεί να απορροφηθεί απο την αγορά για συγκεκριμένους λόγους . Τώρα έχουμε την κατάρρευση των τιμών όλων των κηπευτικών, χωρίς να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τους λόγους που η αγορά έχει καταρρεύσει.
Θα δούμε στον Αγροτικό Σύλλογο της Ιεράπετρας αν μπορούμε να ζητήσουμε Κοινοτικές Οικονομικές Ενισχύσεις όπως εκείνες που δίνονται σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης της αγοράς και επίσης θα εξετάσουμε αν μπορούμε να ζητήσουμε από το ΥΠΑΑΤ οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας(de minimis) όπως εκείνες που μοιράζονται στα ροδάκινα , στα κρυστάλλια, στα βαμβάκια στα καπνά κλπ της Βόρειας και κεντρικής Ελλάδας», μας είπε η πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Κατερίνα Τσικαλουδάκη.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ – Συμφωνήσαμε ψήφο κατά συνείδηση

admin

Πρόγραμμα Προεκλογικών Συγκεντρώσεων ΚΚΕ στο Λασίθι

admin

Επιτραπέζια παιγνίδια για τα άτομα με προβλήματα όρασης στο Πολύκεντρο Νεολαίας

admin

Leave a Comment