Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ RAPID TEST ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ ΣΗΤΕΙΑΣ


Η Κινητή Ομάδα Δημόσιας Υγείας(ΚΟΜΥ) Λασιθίου συνέχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανήμερα των Φώτων, τη διενέργεια των γρήγορων τέστ ανίχνευσης εκείνων που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό, έπειτα από την πρώτη ημέρα των μαζικών τέστ που είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη, με το αποτέλεσμα να προκαλεί αγωνία και προβληματισμό, αφού ο αριθμός εκείνων που βρέθηκαν θετικοί(συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) έφτανε τους 30 κατοίκους της όμορφης και γραφικής κωμόπολης της Σητείας.
Μέχρι τις 5:00 μ.μ. της Τετάρτης η Κινητή Ομάδα Δημόσιας Υγείας Λασιθίου του ΕΟΔΥ είχε καταφέρει να διενεργήσει το γρήγορο τέστ σε 206 κατοίκους του Παλαικάστρου, έχοντας εντοπίσει 8 θετικούς στον κορονοϊό, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τους 38  χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο  προγραμματισμένος έλεγχος της δεύτερης μέρας. Ο στόχος του κλιμακίου του ΕΟΔΥ ήταν να προλάβει να ελέγξει  πάνω από 200 κατοίκους στη δεύτερη μέρα του ελέγχου, ενώ στη λίστα που είχε ανοίξει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας, για να δηλώσουν  την πρόθεση τους να κάνουν το γρήγορο τέστ οι δημότες του Παλαίκαστρου, μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 800 κάτοικοι.
«Το Παλαίκαστρο  είναι μια μεγάλη κωμόπολη που αριθμεί γύρω στους 2000 κατοίκους . Θέλουν να ελεγχθούν όλοι αν είναι δυνατόν», μας είπε ο 84χρονος κ Μανόλης Μαυροκουκουλάκης, αφού πέρασε το γρήγορο τεστ στην αυλή του κοινοτικού καταστήματος Παλαικάστρου.
«Το κακό ξεκίνησε από ένα παιδί που δουλεύει σε φούρνο και σε παντοπωλείο. Εκείνος είχε επαφές με διάφορους μεταπράτες και πωλητές εταιρειών τροφοδοσίας τροφίμων και εικάζεται ότι κόλλησε τον κορονοϊό από κάποιον που είχε επαφή μαζί του. Ενώ είχε πυρετό μερικές μέρες δεν κατάλαβε πως ήταν κάτι που θα έπρεπε αμέσως να τον οδηγήσει στο Νοσοκομείο της Σητείας. Νόμιζε ότι ήταν ένα κοινό κρυολόγημα. Όταν μετά από 10 μέρες πήγε στο Νοσοκομείο, από τις εξετάσεις που έκανε  του βρήκαν ότι είχε νοσήσει με κορονοϊό και άρχισε αμέσως η ιχνηλάτηση των στενών επαφών του», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Μαυροκουκουλάκης.
Στην αυλή του Κοινοτικού καταστήματος του Παλαίκαστρου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ Γιώργος Αϊλαμάκης, βοηθούντος και του καλού καιρού , συντονίζει όλα εκείνα που σχετίζονται με τη διενέργεια του  μαζικού γρήγορου τεστ  στο σύνολο αν είναι δυνατον των κατοίκων της κοινότητας.
«Από το πρωί της Τετάρτης εκτός από τα γρήγορα τέστ που συνεχίζονται εφαρμόζουμε και  στην κοινότητα του Παλαίκαστρου το σκληρό lock down  που αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις επόμενες 10 μέρες, με ελεγχόμενες μετακινήσεις από τα σπίτια μας προς τις δουλειές μας και αντίστροφα, ώστε με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, να εξακριβώσουμε πόσοι έχουν νοσήσει και να γίνουν όλα όσα προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο, για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα και την καθημερινότητα μας.
Υπάρχει στην τοπική μας κοινωνία μια έντονη ανησυχία και μια αγωνία, αλλά εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά απο λίγες μέρες. Σε συνεργασία με την επόπτρια Υγείας του ΕΟΔΥ κ Αθηνά Καρπούζη, θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε με το γρήγορο τέστ όλους τους κατοίκους της κοινότητας μας με ψυχραιμία και χωρίς πανικό», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σητείας κ Γιώργος Αϊλαμάκης.
Φανερά προβληματισμένος και έκπληκτος από την τροπή που πήρε η υπόθεση αυτή , ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαίκαστρου κ Νίκος Χατζηδάκης, μας είπε  ότι , «κάποιοι ευθύνονται για την ανευθυνότητα τους, ειδικά στην περίπτωση αυτή, που αφορά στη δημόσια υγεία. Γιατί εδώ στο Παλαίκαστρο διακυβεύεται αυτές τις μέρες η δημόσια υγεία. Εμείς όπως έχετε καταγράψει , κάνουμε όλα όσα προβλέπονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ,ώστε να βγούμε γρήγορα από αυτή την περιπέτεια. Προγνώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας για τοι γρήγοροι τέστ. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε σε δυο μέρες , αφού ολοκληρωθούν τα γρήγορα τέστ και όσα μοριακά τέστ απαιτηθεί να γίνουν στη συνέχεια», κατέληξε ο κ Νίκος Χατζηδάκης.
Στο μεταξύ από το αρνητικό αποτέλεσμα της πρώτης μέρας των γρήγορων και των μοριακών τέστ όπου ο αριθμός των προσβεβλημένων με τον κορονοϊό   έφτανε τους 30, η δεύτερη μέρα είχε λιγότερα θετικά αποτελέσματα καθώς στους 206 που είχαν ελεγχθεί λίγο πριν τη φύση του ηλιου ,  είχαν βρεθεί  8 θετικά δείγματα , ανεβάζοντας το γενικό σύνολο των προσβεβλημένων συμπτωματικών και ασυμπτωματικών στο Παλαίκαστρο στους 38 , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των 5 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σητείας.Εδώ σταματά ο ΕΟΔΥ  τα γρήγορα τεστ έχοντας αποτυπώσει την κατάσταση  με τα 373 άτομα που έλεγξε σε ένα διημερο.Το  10ημερο τοπικό σκληρο lock down εαν εφαρμοστεί Με συνέπεια και ατομική ευθύνη σε δύο εβδομάδες η κατάσταση θα είναι στο Παλαικαστρο πολύ διαφορετική. 
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ- ΔΗΜΟΣΙΟΥ ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΔΕΚ. 2021 ΓΙΑ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 14 /12 ΣΤΗΝ Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 11 π.μ.

admin

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 43ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ομορφιάς!

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2018

admin

Leave a Comment