Ένα παλιό αλλά άλυτο μέχρι στιγμής περιβαλλοντικό πρόβλημα, με μαύρα ζουμιά να τρέχουν στον Αλμυρό ποταμό δυτικά της Ιεράπετρας, έχει απασχολήσει μετά τις έντονες βροχοπτώσεις το Δήμο, τους δημότες, τις Αρχές του τόπου , αλλά και τους ιδιοκτήτες του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, που βρίσκεται δίπλα στον καταργημένο και αποκατεστημένο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Μετά από καταγγελίες δημοτών στις τοπικές Αρχές, ότι τις τελευταίες μέρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις ο Αλμυρός ποταμός, κατέβαζε μαύρα ζουμιά μαζί με το νερό της βροχής στη θάλασσα, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας με τη δικογραφία που συνέταξε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Ν. Λασιθίου.
Για το ενδεχόμενο αυτά τα μαύρα ζουμιά, να προέρχονται , από τα στραγγίσματα που αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, από τους ανοικτούς παλιούς και νέους χώρους εναπόθεσης λυμάτων και λυματολάσπης, ο διαχειριστής του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας, κ Μιχάλης Αλμπαντάκης, είχε έγκαιρα ενημερώσει με επίσημο έγγραφο του(Αρ. Πρωτ. 1104 /29-1-2019) το Δήμο Ιεράπετρας και τις αρμόδιες Αρχές.
Στο έγγραφο του αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε ότι δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας βρίσκεται σε λειτουργία χωματερή, τα λύματα και οι αποστραγγίσεις της οποίας, εισέρχονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας μας, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Από τα λύματα αυτά και τα στραγγίσματα της χωματερής, τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή.
Η αίτηση αυτή κατατίθεται προς γνώση όλων των αρμόδιων Αρχών για τις νόμιμες συνέπειες και για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας», καταλήγει το έγγραφο του επιχειρηματία κ Μιχάλη Αλμπαντάκη που κατατέθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας και πρωτοκολλήθηκε πριν από 20 ημέρες.
Στην αυτοψία που κάναμε στους χώρους του πυρηνελαιουργείου και στη χωματερή του Δήμου Ιεράπετρας, ο κ Αλμπαντάκης μας έδειξε μια καινούργια δεύτερη εξατμισοδεξαμενή την οποία έχει κατασκευάσει , όπου οδηγεί με αντλία τα νερά του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου, που προέρχονται από το ξέπλυμα της πυρήνας, λόγω των βροχών, για να μην καταλήγουν στο ποτάμι. Δίπλα από το εργοστάσιο και μέσα στην ιδιοκτησία της επιχείρησης , φαίνονται στραγγίσματα μαύρου χρώματος , τα οποία καταλήγουν στο ποτάμι.
«Αυτά τα στραγγίσματα μας έρχονται από τον ΧΑΔΑ ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι, μέσα στο χώρο του εργοστασίου, ακόμα και το μήνα Αύγουστο, όταν το Πυρηνελαιουργείο είναι κλειστό, αλλά η χωματερή συνεχίζει να δέχεται και υγρά απόβλητα που πέφτουν στις ανοικτές χαβούζες παλιές και νέες», μας είπε ο μηχανικός του εργοστασίου κ Κώστας Παπαδάκης.
Από τα δυτικά του Πυρηνελαιουργείου πάνω από τη χωματερή, είδαμε να τρέχουν μαύρα ζουμιά προς το χώρο του εργοστασίου.
«Αυτά τα μαύρα ζουμιά», μας εξήγησε ο κ Αλμπαντάκης, «προέρχονται όλα από τις ανοικτές χαβούζες του ΧΑΔΑ , όπου μπαίνουν και νέα λύματα τα οποία μεταφέρονται με βυτιοφόρα. Φτάνουν στο χώρο του εργοστασίου μου μαζί με άλλα στραγγίσματα, που προέρχονται από τα σκουπίδια που έχουν ταφεί κάτω το χώμα αλλά και από παλιές χαβούζες που έχουν σκεπαστεί με μπάζα.
Επειδή μας κατηγορούν άδικα σαν επιχείρηση , θα ζητήσουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη να μας δείξει πια είναι η αλήθεια. Για το λόγο αυτό σε συνεννόηση με το νομικό τμήμα της επιχείρησης μας, θα καταθέσουμε αγωγή κατά του Δήμου Ιεράπετρας, τον οποίο θεωρούμε υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή. Εμείς τηρούμε αυστηρά σε όλα μας τα εργοστάσια τους όρους της προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο έχουμε τις επιχειρήσεις μας.
Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εμάς, χωρίς εμείς να φταίμε . Το εργοστάσιο μας είναι υψομετρικά χαμηλότερα από τις χαβούζες του Δήμου και τη χωματερή. Συνεπώς η βαρύτητα φέρνει τα στραγγίσματα και τα μαύρα τους ζουμιά στο χώρο μας . Το ανάποδο δε μπορεί να γίνει», καταλήγει ο κ Αλμπαντάκης , ο οποίος μας δείχνει τα σημεία από τα οποία έρχονται τα μαύρα ζουμιά μέσα στην επιχείρηση του.
Η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη μας είπε πως,
«λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έχουμε φέτος, και επειδή τα προηγούμενα χρόνια εναποθέταμε σε αυτόν τον ΧΑΔΑ που τώρα έχει αποκατασταθεί, φυτικά υπολείμματα , θεωρούμε ότι το σκούρο ζουμί που κατεβαίνει είναι πιθανόν από αυτά τα φυτικά υπολείμματα που έχουν ταφεί κάτω από τα χώματα. Έχουμε πάρει δείγματα από αυτό το υγρό που κατεβαίνει από τον δικό μας χώρο, για να του κάνουμε χημική ανάλυση και πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Δεν έχουμε όμως εμείς καμία σχέση, με τα υπόλοιπα μαύρα ζουμιά , που φτάνουν από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», κατέληξε η κ Μαρία Ρουμελιωτάκη περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων.
Ο αρχιτέκτονας μηχανικός και πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ Γιώργος Προϊστάκης , ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το πρόβλημα αυτό , καταθέτοντας την άποψη του λέει: «Δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε, για τη λύση αυτού του προβλήματος. Από την κακοδιαχείριση έχουν προκύψει σοβαρά θέματα στην περιοχή αυτή.
Θα πρέπει με την ευκαιρία της ανάδειξης αυτού του θέματος, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δώσουμε λύσεις που πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ απλές. Αρκεί η Δημοτική Αρχή να ακούσει την πρόταση μας. Σαν τεχνικός προτείνω την εκτροπή του ρέματος που περνά μέσα από την παλιά χωματερή. Αν αυτά τα βρόχινα νερά δεν περάσουν μέσα από τη χωματερή και καταλήξουν καθαρά στο ποτάμι του Αλμυρού, τα λίγα στραγγίσματα που θα μείνουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, θα μπορούμε εύκολα να τα κρατήσουμε σε μια εξατμισοδεξαμενή. Είναι τόσο απλό , αλλά δεν το κάνουμε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε να δώσουμε μια σωστή λύση», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Γιώργος Προϊστάκης.