Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

                              

Μια νέα τουριστική πραγματικότητα καλείται να αφομοιώσει η Ιεράπετρα , που αποτελεί τα τελευταία χρόνια την πιο ενδιαφέρουσα αναδυόμενη τουριστική αγορά της Ελλάδας,  καθώς είχε εκτός των άλλων καταφέρει να καθιερώσει τη σμαραγδένια νήσο Χρυσή ως ένα φυσιολατρικό προορισμό,  που συμπεριελάμβαναν όλα τα τουριστικά πρακτορεία , στις ημερήσιες κρουαζιέρες που πρότειναν για τους πελάτες τους.

Το σχέδιο Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής που απειλούνταν από τον ανθρώπινο παράγοντα, αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ από αυτό  το καλοκαίρι,  καθώς  εκδόθηκε και είναι άμεσα εκτελεστή  η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σχετικά με τον περιορισμό της αποβίβασης και της παραμονής  στην ενδοχώρα της  Χρυσής  στα πλαίσια εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως  πρότεινε η επιτροπή των επιστημόνων, που εκπόνησαν αυτό το σχέδιο .

Μια μέρα πριν την τελευταία  συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου δράσης δημοσιεύτηκε  και πήρε ΦΕΚ, το σχέδιο  το οποίο υπογράφει η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  κ. Μαρία Κοζυράκη,  όπου  περιγράφεται το πλαίσιο με το οποίο θα πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι οι επισκέψεις.

Όπως είχε δημοσιευτεί από την πρώτη στιγμή  η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής γίνεται  αυτούσια δεκτή και απαγορεύεται πλέον  η αποβίβαση επισκεπτών πάνω στη νήσο Χρυσή,  ενώ επιτρέπεται στα ημερόπλοια  να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά στις γνωστές παραλίες ώστε να κάνουν το  μπάνιο τους  οι  Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

Εικάζεται ότι η Ιεράπετρα δεν θα απουσιάζει σαν τουριστικός προορισμός από το πρόγραμμα των ημερήσιων εκδρομών των τουριστικών πρακτορείων που τις οργανώνουν από  όλη την Κρήτη.

Αυτή η ημερήσια εκδρομή υπήρχε στην ατζέντα των τουριστικών γραφείων πριν αναπτυχθεί η ημερήσια κρουαζιέρα στη νήσο Χρυσή, και αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι, μέχρι να επιτευχθεί η ανάταξη και η σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος της Χρυσής.

                               ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΦΕΚ

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 2022 και συγκεκριμένα από 1η Μαίου 2022 έως 31 η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου:

1. Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (στα αγκυροβόλια) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].

2. Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

3. Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

Ο έλεγχος της τήρησης των ανωτέρω και η βεβαίωση τυχόν παραβάσεων για την επιβολή κυρώσεων ασκούνται βάσει των όσων ορίζονται στους όρους 41, 42 και 43 της υπό στοιχεία 2548 Π.Ε./10-03-2016 απόφασης Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρω-μένης Διοίκησης Κρήτης (Β” 1655), σε συνδυασμό με το άρθρο 5 «Ελεγχος-Κυρώσεις» της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης,
της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» (Δ” 617).

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί που αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της νήσου Χρυσή [υπό στοιχεία 2548 ΓΙΕ/10-03-2016 απόφαση Ασκούντα Καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Β” 1655)].

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Αντί για νεκρό ασθενή με κορωνοϊό, το φέρετρο ήταν τίγκα στην κάνναβη

admin

Προς υλοποίηση τέσσερις νέες δεξαμενές ύδρευσης στον Μύρτο, Άγιο Στέφανο, Άγιο
Ιωάννη και Καβούσι προϋπολογισμού 230.000€

admin

19,5 εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση παραγωγών λαϊκών αγορών

admin

Leave a Comment