Image default
ΑΡΧΙΚΗ

Τούμπα όλα με τον Καύσωνα Κλέων: «Άλλαξαν τα δεδομένα…», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος

Αν και αρκετές φορές οι μετεωρολόγοι στην Ελλάδα έχουν διαφορετικές απόψεις και προβλέψεις στο συγκεκριμένο κύμα καύσωνα υπάρχει μια γενικότερη ταύτιση τόσο στη διάρκεια αλλά και στις ημέρες κλιμάκωσης του καύσωνα. Εξάλλου και η ΕΜΥ χθες εξέδωσε έκτακτο δελτίο αναφορικά με τον καύσωνα διαρκείας ο οποίος και ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη.

Καύσωνας Κλέων: Η πρόγνωση του Καλλιάνου και ο συγκρατημένος Μαρουσάκης

Όλοι προειδοποιούν τους πολίτες για το κύμα ζέστης που φτάνει από το Μαρόκο. Με τον Γιάννη Καλλιάνος να κάνει λόγο για θερμοκρασίες που θα περάσουν τους 43 βαθμούς. Ενώ σύμφωνα με τον Γ. Καλλιάνο από χθες αλλάξαν τα δεδομένα και όσον αφορά την διάρκεια αλλά και την ένταση του καύσωνα. Καθώς και θα πλήξει περισσότερες περιοχές και οι μέγιστες θερμοκρασίες ενώ έκαναν λόγο για 41 με 43 τώρα είμαστε σε 2 βαθμούς παραπάνω και 43 με 45 με κορύφωση πια όχι μόνο την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή”.

Ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο μετεωρολόγος του OPEN “βλέπει” γενικότερη αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα από τις 20 Ιουλίου. και το μήνυμά του είναι πως “Δεν χρειάζεται πανικός”

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τον καύσωνα Κλέων

Με το ισχυρό κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ένα κύμα ζέστης για το οποίο μιλάμε κάμποσα 24ωρα σε βαθμό τέτοιο ώστε να νομίζουν αρκετοί ότι βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες καύσωνα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια σημεία του όλου θέματος γιατί πραγματικά διακρίνω έναν έντονο πανικό με όσους τουλάχιστον προσωπικά έρχομαι σε επικοινωνία.

1. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου).

Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για τις θερμοκρασίες που προβλέπονται νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας τις μέγιστες για την ίδια ημέρα το μεσημέρι.

– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.

– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.

– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.

– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.

– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.

2. Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως? Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό.

Οδηγίες για τον καύσωνα

 Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

 Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και

μεγάλη υγρασία.

 Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

 Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο

αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό

αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που

προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

 Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα

φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

 Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο

φαγητό σας.

 Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορείτε και χρειαστεί, τοποθετείστε

υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

 Οσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν το

το ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει

να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία

του σώματος.

 Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά

επίπεδα.

Related posts

ΠΡΌΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίουμε τους μελετητές της Γέφυρας Αγίου Ιωάννη Σητείας

admin

Leave a Comment