Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Οι  δοκιμαστικές  καταγραφές του πληθυσμού της πρώτης γενιάς του δάκου στον κάμπο της Ιεράπετρας, έδειξαν ότι, το πρόγραμμα δακοκτονίας φέτος , θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα, για  να  έχει στη συνέχεια και τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα, στην προστασία του ελαιόκαρπου, σε μια χρονιά όπου αναμένεται -αν όλα πάνε καλά- πολύ μεγάλη παραγωγή στο Ν.Λασιθίου.
«Ξεκινήσαμε να τοποθετούμε τις πρώτες γυάλινες δακοπαγίδες στο Κεντρί και τη Βαϊνιά Ιεράπετρας, διαπιστώνοντας ότι η πρώτη γενιά του δάκου, παρουσιάζει ήδη  αυξημένους πληθυσμούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν πιο νωρίς φέτος οι ψεκασμοί, για να προστατευτεί ο ελαιόκαρπος από το καταστροφικό αυτό έντομο, πριν προλάβει να αναπαραχθεί», μας είπε ο έμπειρος παγιδοθέτης κ Γιάννης Μαστοράκης.
Παρά το φόρτο εργασίας των τελευταίων ημερών λόγω εκλογών στην Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Ν.  Λασιθίου, έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους .
« Οι εργολάβοι και οι παγιδοθέτες δακοκτονίας θα είναι και φέτος οι ίδιοι με πέρυσι στο Ν Λασιθίου. Μόνο στον κάμπο της Ιεράπετρας και στα δυτικά χωριά της, το πρόβλημα της διάθεσης συνεργείων δακοκτονίας παραμένει άλυτο. Εμείς κάνουμε προσπάθειες να βρούμε τα κατάλληλα συνεργεία που θα αναλάβουν να εκτελέσουν με σύννομο τρόπο το πρόγραμμα δακοκτονίας και σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε ωστόσο  κανένα πρόβλημα με την εξασφάλιση των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων» μας διαβεβαίωσε ο  επανεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος κ Γιάννης Γουλιδάκης.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όμως,  οι έμποροι-τυποποιητές ελαιολάδου , οι οποίοι ζητούν καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας λάδι για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Μας ενδιαφέρει η παραγωγή ποιοτικού ανταγωνιστικού προϊόντος για  να κρατήσουμε τις αγορές που έχουμε. Αν δεν καταπολεμηθεί  φέτος έγκαιρα  ο δάκος,  ποιοτικό λάδι δε μπορεί να παραχθεί. Ο καιρός που ήταν σύμμαχος του ελαιοπαραγωγού φέτος , έχει βοηθήσει να πάει καλά  η καρπόδεση και τώρα είναι  η ώρα να ξεκινήσει το πρόγραμμα της προστασίας του ελαιόκαρπου από το δάκο», μας είπε ο τυποποιητής και εξαγωγέας  ελαιολάδου κ Γιώργος Νικολαράκης.
Μετά από μια πολύ κακή σε παραγωγή ελαιοκομική περίοδο, όπου πολλά ελαιουργεία, τον περασμένο χειμώνα , έφτασαν κοντά στο κλείσιμο, η αγωνία των ελαιουργών βρίσκεται στο αποκορύφωμα της.
«Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των συνεργείων  δακοκτονίας έχει καθυστερήσει ήδη στην Ιεράπετρα και στα δυτικά χωριά της.
Μετά από μια κακή χρονιά με μικρή παραγωγή,  ακολουθεί φέτος μια περίοδος με πολύ καλή καρπόδεση όπως δείχνουν τα πράγματα. Δε φτάνει όμως αυτό. Από τώρα και μετά η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει  την προστασία του ελαιόκαρπου από το δάκο. Περιμένουμε αν όλα πάνε όπως τα προγραμματίζουμε στο Δήμο της Ιεράπετρας, να ξεπεράσουμε τους 7.000 τόνους, εφόσον  γίνει σωστά και στην ώρα της  η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς», πρόσθεσε ο ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.
Στις πιο πρώιμες παραλιακές περιοχές της Ιεράπετρας, υπήρχε πλούσια ανθοφορία  ενώ έχει προχωρήσει σε καλό βαθμό και η καρπόδεση. Στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας , όπου υπάρχουν πολλοί άνυδροι ελαιώνες, η καρπόδεση παρουσιάζει μια καθυστέρηση και αρκετά προβλήματα  το μήνα Μάη λόγω ανυδρίας. Αυτό που στο μεταξύ είναι εξασφαλισμένο φέτος και δεν υπήρχε πέρυσι την Άνοιξη, είναι το επαρκές αυτή την περίοδο αρδευτικό νερό…

Related posts

Δημοτικές εκλογές – 15 Οκτωβρίου 2023

admin

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα

admin

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment