H διεθνής έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, απέδειξε ότι δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που η απογραφή των χιλιάδων προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια η τις αποθήκες ενός σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, θα γίνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας με απίστευτη ταχύτητα και ακρίβεια από ένα ρομπότ.
Η διεθνής έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας είχε και αυτή τη φορά έντονο κρητικό χρώμα συγκεντρώνοντας όλες τις καινοτόμες ελληνικές εταιρείες και start ups που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής.
Σημαντικό ερευνητικό έργο παρουσίασαν και αυτή τη φορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τις ερευνητικές τους ομάδες να αποδεικνύουν ότι τελικά τα δυνατά μυαλά των νέων Ελλήνων επιστημόνων γενούν ιδέες, αρκεί αυτές να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από εκείνους που έχουν τα κεφάλαια.
Μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν ήταν η Relief με επικεφαλής τον Ιεραπετρίτη καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Αντώνη Δημητρίου, ο οποίος έκανε επίδειξη ενός αυτόνομου ρομπότ , το οποίο μπορεί να κάνει απογραφή προϊόντων σε μεγάλες μονάδες, σκανάροντας έως και 1.000 ετικέτες το δευτερόλεπτο, και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του χώρου.
«Τα δύο επίγεια ρομπότ που έχουν κατασκευαστεί από την ερευνητική μας ομάδα», μας είπε ο Δρ Αντώνης Δημητρίου, «είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που τους επιτρέπουν να φτιάχνουν χάρτη του χώρου, στον οποίο κινούνται και να βρίσκουν τη θέση τους σε αυτόν. Παράλληλα, είναι εφοδιασμένα με αναγνώστη τεχνολογίας RFID (RFID reader), ο οποίος «διαβάζει» αδιάκοπα οποιαδήποτε ετικέτα τεχνολογίας RFID βρίσκεται γύρω του. Μέσω κατάλληλης επεξεργασίας των πληροφοριών που του στέλνει η ετικέτα, ο υπολογιστής που βρίσκεται πάνω στο ρομπότ καταφέρνει να προσδιορίσει τη θέση των ετικετών και άρα τη θέση των προϊόντων πάνω στα οποία αυτές έχουν κολληθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του συστήματος είναι η επικόλληση RFID ετικέτας πάνω σε κάθε αντικείμενο ή προϊόν που παρακολουθείται. Οι ετικέτες κοστίζουν περίπου 1 λεπτό, ενώ το ρομπότ μπορεί να διαβάσει περίπου 1000 ετικέτες το δευτερόλεπτο και μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ διαβάζει μέχρι μέγιστη απόσταση της τάξεως των 10 μέτρων γύρω του. Οι μπαταρίες του, του επιτρέπουν να κινείται για 10 ώρες, προτού ξανα χρειαστεί να φορτισθεί. Η φόρτιση ολοκληρώνεται σε 80 λεπτά, οπότε μπορεί να ξεκινήσει και πάλι.
Η τεχνολογία RFID θεωρείται κατεξοχήν τεχνολογία του διαδικτύου των πραγμάτων. Κάθε ετικέτα λειτουργεί χωρίς μπαταρία, μία ιδιότητα που εξασφαλίζει αειφορία, καθώς δεν υπάρχει κάποια διάταξη που απαιτεί αντικατάσταση.
Λειτουργικά, ο χειριστής, αρκεί να σημειώσει στον χάρτη του ρομπότ τα σημεία από τα οποία επιθυμεί να περάσει. Κατόπιν αυτό, θα επιλέξει την καλύτερη διαδρομή για να περάσει από τα συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, αποφεύγοντας ενδεχόμενα εμπόδια που αναγνωρίζει στο δρόμο του μέσω κατάλληλων αισθητήρων.
Τυπική εφαρμογή αποτελεί η απογραφή προϊόντων, αλλά σε μια εξελιγμένη της μορφή, καθώς πραγματοποιείται διαρκώς, άρα εξασφαλίζεται για πρώτη φορά αέναη παρακολούθηση της κατάστασης ενός καταστήματος, μιας αποθήκης, μιας βιβλιοθήκης, ενός νοσοκομείου κτλ. σε πραγματικό χρόνο.
Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν μέχρι σήμερα. Οπότε, προσφέρονται νέες δυνατότητες στη δυναμική διαχείριση μιας επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο», προσθέτει ο Δρ. Αντώνης Δημητρίου.
Για ποιους λόγους οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εμπιστευτούν την απογραφή των χιλιάδων ειδών που εμπορεύονται σε ένα ρομπότ όπως αυτό που κατασκεύασαν οι ερευνητές της ομάδας του καθηγητή Αντώνη Δημητρίου;
«Γιατί με απογραφέα το ρομπότ μειώνονται τα πιθανά σφάλματα κατά την απογραφή. Σε σχέση με τα barcodes, τα RFIDs επιτρέπουν την ανάγνωση εκατοντάδων ετικετών ανά δευτερόλεπτο, ενώ δεν απαιτείται οπτική επαφή. Η ανάγνωση γίνεται μέσω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικού κύματος και όχι με οπτικό τρόπο. Με ένα μόνο κινούμενο σύστημα εξασφαλίζεται συνεχής απογραφή (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος ή της αποθήκης). Η αυτονομία της μπαταρίας αναμένεται να εξασφαλίζει αδιάκοπη λειτουργία για τουλάχιστον 10 ώρες στο επίγειο ρομπότ.
Η απογραφή από ανθρώπους είναι μία επίπονη διαδικασία, η οποία σχετίζεται με επιβάρυνση της υγείας τους, λόγω της επαναλαμβανόμενης κίνησης που καλούνται να κάνουν και ενδεχόμενα σφάλματα. Η κίνηση των ρομπότ, εξασφαλίζει την κάλυψη οποιουδήποτε χώρου με ένα μόνο σύστημα (ένα ρομπότ). Το ισοδύναμο κόστος παρακολούθησης με στατικά συστήματα RFID είναι απαγορευτικό, λόγω της μικρής εμβέλειας της περιοχής ελέγχου κάθε κεραίας. Σκεφθείτε ότι κάθε αναγνώστης μπορεί να ελέγξει μέχρι μία απόσταση της τάξεως των 5-10μ, ανάλογα με το μέγεθος των ετικετών και την διαθέσιμη κεραία», καταλήγει ο Δρ. Αντώνης Δημητρίου, επικεφαλής της ομάδας που συνένωσε φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και του αντίστοιχου τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας της Θεσσαλονίκης ο τεχνοβλαστός ORamaVR, που έδωσε το «παρών», δείχνοντας την πλατφόρμα του. H OramaVR προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την ιατρική εκπαίδευση μέσω εικονικής πραγματικότητας. Η πλατφόρμα της παράγει υψηλής ποιότητας προσομειώσεις ιατρικών πράξεων, όπως εγχειρήσεις, ώστε οι εκπαιδευόμενοι -φορώντας τον ειδικό εξοπλισμό- να μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, πρώτα σε εικονικό περιβάλλον, και χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή οποιουδήποτε ασθενή.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ