Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΟΥ 2021

Αγρότες έμποροι και επαγγελματίες της Ιεράπετρας , διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου του 2021, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις μεταφορές εμπορευμάτων , αγροτικών προϊόντων και άλλων αγαθών κατά το  2020.

« Το μεταφορικό ισοδύναμο που μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και πίεση πετύχαμε να ισχύσει και για τους αγρότες , επαγγελματίες και εμπόρους της Κρήτης , που  μέχρι  το 2020 δεν υπήρχε στις περιοχές που το δικαιούνταν αν και είναι νησί, αποτελεί μια εξαιρετική οικονομική στήριξη,  κυρίως για τους αγρότες, που στέλνουν μόνοι τους τα δικά τους προϊόντα στις αγορές της Αθήνας και της  Θεσσαλονίκης , καθώς και για τους εμπόρους και επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξημένων κόμιστρων ιδιαίτερα τώρα τελευταία με τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα που έχουν επηρεάσει και το κόστος μεταφοράς. Ζητούμε ως πρωτογενής τομέας Ν. Λασιθίου,  να συντομεύσουν τις διαδικασίες και να καταβάλλονται νωρίτερα όσα μας αναλογούν για να μπορούμε να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, που είναι πάρα πολλές πλέον», μας δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου  κ Γιώργος Τσιφετάκης.

 Στα αγροτικά στέκια της Ιεράπετρας το θέμα της καθυστέρησης της καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου μονοπωλεί τις συζητήσεις .

«Είναι αλήθεια ότι μεταξύ των συναδέλφων αγροτών με τους οποίους συζητούμε καθημερινά στα διάφορα αγροτικά στέκια , εκφράζεται καθημερινά το παράπονο της καθυστέρησης είσπραξης των οφειλόμενων από το κράτος,  που έχουν να κάνουν με το μεταφορικό ισοδύναμο , το οποίο δικαιούνται αγρότες , επαγγελματίες και έμποροι που έχουν καταθέσει τα σχετικά  παραστατικά .

Πολλοί συνάδελφοι  αγρότες , περιμένουν καθημερινά αυτά τα χρήματα , που δεν είναι λίγα, για να πληρώσουν τους γεωπόνους και τα μεταφορικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται. Πέρυσι μας πλήρωσαν μέχρι τον Φεβρουάριο. Φέτος έχουμε φτάσει στα μέσα του Απρίλη και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μας τα χρήματα που μας αναλογούν από το μεταφορικό ισοδύναμο», μας είπε  ο αγρότης κ Γιώργος Τάπανας.

 Τα παράπονα των αγροτών , των εμπόρων και των επαγγελματιών έφτασαν μέχρι τον βουλευτή του Ηρακλείου κ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος άμεσα κατέθεσε σχετική ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων,  ζητώντας από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων από το Μεταφορικό Ισοδύναμο και  τη βελτίωση  της διαδικασίας καταβολής των χρημάτων  με αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η  ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου απευθύνεται  στα Υπουργεία Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.

 «Στη  δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει επιχειρήσεις, παραγωγοί και επαγγελματίες, αντί να προωθείται η γρήγορη καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς τους πολίτες, παρατηρούνται όχι  μόνο μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ολιγωρίες», αναφέρει ο κ Κεγκέρογλου και συνεχίζει.

«Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και οι δικαιούχοι εύλογα  διαμαρτύρονται, αφού δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για μεταφορές που έχουν πραγματοποιηθεί από  τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά.

Επειδή οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Κρήτης διαμαρτύρονται για  τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών που δικαιούνται και είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες του Μεταφορικού Ισοδυνάμου; Εχουν  εντοπιστεί τα αίτια και τα κρίσιμα σημεία της καθυστέρησης;

2.Προτίθεστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αλλάξετε τη διαδικασία  πληρωμής, με την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών,  ώστε να γίνεται άμεσα η καταβολή των  δικαιούμενων ποσών;

3.Τι θα πράξετε για να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που οφείλονται από τον Φεβρουάριο του 2021;».

   Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Μετά τις δεκάδες διαμαρτυρίες που είχε και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας από τα μέλη του,  ο πρόεδρος των εμπόρων κ Βαγγέλης Μπινιχάκης , επικοινώνησε με την υπηρεσία η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των παραστατικών των δικαιούχων και μας διαβεβαίωσε ότι,  « μας έδωσαν την υπόσχεση πως η γραφειοκρατική διαδικασία  θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες . Μας υποσχέθηκαν επίσης ότι οι πρώτες καταβολές των χρηματικών ποσών θα γίνουν μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας στους λογαριασμούς των μεμονωμένων αγροτών , εμπόρων και επαγγελματιών που δικαιούνται μικρά ποσά.

Όσοι έχουν μπεί στον έλεγχο επειδή δικαιούνται μεγάλα ποσά και θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα παραστατικά τους εξονυχιστικά , θα πληρωθούν αμέσως  μετά το Πάσχα και αφού έως τότε,  θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και δεν θα έχουν βρεθεί παρατυπίες», μας είπε ο κ Βαγγέλης Μπινιχάκης

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΆΓΙΟ ΕΊΧΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΊΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΊΟ ΣΤΑ ΓΔΟΧΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Απεγκλωβίστηκαν 11 άτομα στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου

admin

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 12.11.2021

admin

Leave a Comment