Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΜΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΥΤΟΫΓΕΙΝΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ

Η εμφάνιση του εντόμου καραντίνας SpodopteraFugiperdaσε καλλιέργεια καλαμποκιού και σε διάφορες υπαίθριες καλλιέργειες στη μεγαλόνησο, υποχρεώνει την Περιφέρεια Κρήτης να εφαρμόσει την Κοινοτική Νομοθεσία και τους παραγωγούς και εμπόρους να εγγραφούν άμεσα στο Φυτοϋγεινομικό Μητρώο, ώστε εφόσον διακινούν εκτός Κρήτης κυρίως πιπεριές , μελιτζάνες , χρυσάνθεμα κλπ, νατα συνοδεύουν υποχρεωτικά με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο .     

«Πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση η  εγγραφή όλων των  υπόχρεων στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, λόγω της  εφαρμογής της νομοθεσίας για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda», μας είπε η  προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ιεράπετρας κ Άννα Μίχου.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, αλλά θα δούμε πως θα τηρήσουμε αυτήν την οδηγία , χωρίς να εγκλωβιστούμε στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥΠΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει ότι: Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης,  απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για την υλοποίηση των παραπάνω,, καλούνται οι υπόχρεοι να στείλουν άμεσα συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

• ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στο fytoprostasia@crete.gov.gr (τηλ. επικ. 2813407921 -920)

• ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ στα agrotiki.cha@crete.gov.grmalandraki@crete.gov.gr, (τηλ. επικ. 2821346543-41-42-40)

• ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο karataraki@crete.gov.gra.mihou@crete.gov.gr (τηλ. επικ. 2841340508, 2842341310

• ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο daok_reth@crete.gov.gr (τηλ. επικ 2831343805, 2831343822)

ή να τις καταθέσουν στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑΚ/ΔΑΑ) ή τα Τοπικά γραφεία τους (εφόσον υπάρχουν).

Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

• Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

• Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.

• Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://politis.crete.gov.gr/detail.php?a=286

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ˊΉΦΑΙΣΤΙΩΝΑˊˊ

admin

Οι αγώνες «SITIAS S.U.P 2023» με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

admin

ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

Leave a Comment