Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Οι καθημερινές επεμβάσεις των Πυροσβεστικών Οχημάτων και των αντρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, για κατάσβεση αγροτικών και κτηνοτροφικών πυρκαγιών κατά την περίοδο του χειμώνα αλλά και τώρα την άνοιξη, τρείς εβδομάδες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουν ανησυχήσει  τους αξιωματικούς της  τοπικής υπηρεσίας , που αναγκάζεται να βγάζει περιπολίες επιτήρησης και ελέγχου αλλά και ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι  δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Ακόμα και τον χειμώνα που επιτρέπεται η καύση  των φυτικών υπολειμμάτων , οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι επιτρέπεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιτρέπεται μόνο,  αν έχουν δίπλα τους  διαθέσιμο νερό,  αν έχουν οργώσει περιμετρικά το χώρο τους για να μην ξεφύγει από τα όρια της ιδιοκτησίας τους η φωτιά  και εάν έχουν συγκεντρώσει τα φυτικά τους υπολείμματα σε  μεγάλη απόσταση από τις δασικές εκτάσεις ώστε να μην κινδυνέψει να μεταφερθεί η φωτιά στο δάσος», μας λέει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αντιπύραρχος  Δημήτρης Καλιοτζής.

Εδώ και 15 μέρες που δεν έχουμε βροχοπτώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται καθημερινά να σπεύσει για την κατάσβεση αγροτικών και κτηνοτροφικών πυρκαγιών .  Κτηνοτροφικές πυρκαγιές έχουμε εφέτος έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής ηρεμίας.

«Τις τελευταίες μέρες καλούμαστε καθημερινά  να κάνουμε κατάσβεση πυρκαγιών κυρίως σε ελαιώνες,  όπου ο παραγωγός είχε κάψει τα λιόκλαδα του με άπνοια και υγρασία,  αλλά φεύγοντας δεν είχε φροντίσει να ρίξει νερό στο σημείο της καύσης και μετά από δύο η τρείς μέρες όταν σηκώθηκε  δυνατός αέρας,  οι σπίθες από τα κάρβουνα που δεν είχαν σβήσει, μετέδωσαν τη φωτιά στις γειτονικές ιδιοκτησίες η  ακόμη και σε δασικές εκτάσεις.

Έτσι αναγκαστήκαμε να έχουμε καθημερινά πυροσβεστικό αυτοκίνητο που περιπολεί σε όλη την περιφέρεια εκ περιτροπής και όπου βλέπουν καπνό  οι πυροσβέστες,  τρέχουν να ελέγξουν αν τηρούνται   τα προληπτικά μέτρα που οφείλουν να παίρνουν όλοι  οι πολίτες.

Ζητούμε από όλους να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, γιατί μετά από έναν βροχερό χειμώνα η βλάστηση είναι πάρα πολύ αναπτυγμένη και ο κίνδυνος εκδήλωσης  πυρκαγιάς είναι πάντα πολύ μεγάλος ακόμα και όταν δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε,  με εκείνους που νομίζουν φεύγοντας, ότι η φωτιά θα σβήσει μόνη της ,  χωρίς να έχουν ρίξει νερό στα κάρβουνα της εστίας που είχαν  νωρίτερα ανάψει και μάλιστα δίπλα σε εκτάσεις με χορτολιβαδική βλάστηση , με ασπαλάθους και θάμνους που καίγονται πάρα πολύ εύκολα.

Φέτος έχουμε και κτηνοτροφικές πυρκαγιές. Αυτές δηλαδή    που τις  προκαλούν κάποιοι κτηνοτρόφοι προκειμένου να φυτρώσει περισσότερο χορτάρι για τα κοπάδια τους. Ήδη έχουμε παρέμβει σε δυο περιπτώσεις στη Θρυπτή, μια στο Σελάκανο και μια στο Ορεινό. Σε περιοχές με  πευκοδάση που κινδυνεύουν να καούν αν δεν τα προστατέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.    Δεν θα διστάσουμε να ενεργοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  τη διάταξη που αποκλείει την καταβολή των επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους που έχουν δηλώσει τους συγκεκριμένους βοσκότοπους στο ΟΣΔΕ και μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες βεβαιώθηκαν από την υπηρεσία μας κτηνοτροφικές πυρκαγιές ανεξάρτητα με το ποιος ευθύνεται για την εκδήλωση τους . Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποκλείσει από τις επιδοτήσεις,   όσους κτηνοτρόφους έχουν δηλώσει ότι θα έχουν  τα κοπάδια τους μέσα σε αυτούς τους βοσκοτόπους»,  προειδοποιεί ο διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας αντιπύραρχος Δημήτρης Καλιοτζής,

Παράλληλα ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας κ Νεκτάριος Παπαδάκης ενημερώνει  τους Ιεραπετρίτες ότι,  υποχρεούνται  μέχρι την 30η Απριλίου όλοι οι ιδιοκτήτες , νομείς ,επικαρπωτές και μισθωτές , οικοπεδικών και λοιπών ακαλύπτων χώρων που βρίσκονται εντός των πόλεων και των οικισμών  να προβούν στον     καθαρισμό     τους     και   στην   απομάκρυνση     όλων   των   υπολειμμάτων καθαρισμού,    καθώς   και   στην   απομάκρυνση   τυχών   άλλων   εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την Πρωτομαγιά.

  Με στόχο  δε την προστασία  της ζωής και της περιουσίας των πολιτών   και  προκειμένου   οι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι από τα πυροσβεστικά  χωματουργικά κλπ οχήματα  που επιχειρούν σε περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς,   καλούνται  όλοι οι ιδιοκτήτες , νομείς και επικαρπωτές αγροτικών εκτάσεων να προβούν σε  κοπή όλων των προεξεχόντων-  προς οδούς κοινής χρήσης-  κλαδιών των δέντρων  τους , των θάμνων κλπ και να απομακρύνουν  με δική τους μέριμνα τα προϊόντα  καθαρισμού.

 ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

admin

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κεντρί Ιεράπετρας Κρήτη.

admin

 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ «I RUN MYRTOS 2023»

admin

Leave a Comment