Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΓΥΑΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Στο πιλοτικό πρόγραμμα «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2019  το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννιτών, Ναυπλίου και Άνδρου, θα πάρει μέρος και  ο Δήμος Ιεράπετρας  που θα είναι ο πρώτος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης , που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία  να  το εφαρμόσει για να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών του, με μικρό οικονομικό όφελος για τον δημότη.

«Θα ανακυκλώνουμε με οικονομική ανταπόδοση για τον δημότη, συσκευασίες  γυαλιού, χαρτιού και αλουμινίου(π.χ. κουτάκια αναψυκτικών),  δράση που θα  επιφέρει και ένα συμβολικό οικονομικό όφελος στον πολίτη, μέσω ενός κουπονιού που θα παίρνει , το οποίο μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο ίδιος για  αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα η  souper market η να το διαθέτει σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Στο πρόγραμμα «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» μπήκαν αρχικά μόλις  5 Δήμοι: της Άνδρου, του Ναυπλίου, της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και των Ιωαννίνων, ενώ ακολουθεί πρώτος από την Κρήτη ο Δήμος Ιεράπετρας, για να εξαπλωθεί σιγά-σιγά, αυτό  το πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι ουραγός, καθώς βρίσκεται στην 24η θέση στο σύνολο των χωρών της ΕΕ με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 18%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 45%», είπε σε δηλώσεις του  ο  υπουργός Εσωτερικών κ.  Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι  «γι’ αυτό το λόγο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή τσουχτερών προστίμων. Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει δραστικά. Να πετύχουμε κάτι καλό για τη χώρα μας , για τα παιδιά μας, για το περιβάλλον, καθώς έχουν γεμίσει οι χώροι  υγειονομικής ταφής και αναζητούμε νέους»,  τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι,  αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί, οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη.

Στις 5 Δεκεμβρίου το υπουργείο  Εσωτερικών, μοίρασε 45  ειδικά «σπιτάκια» στους 5 πρώτους  Δήμους, συνολικού μόνιμου πληθυσμού 220.000 κατοίκων. Για κάθε συσκευασία που θα τοποθετείται στις ανάλογες υποδοχές αυτών των μικρών σπιτιών  θα επιστρέφονται στον πολίτη 3 λεπτά, που σημαίνει ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες. Τα χρήματα θα επιστρέφονται με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ συνεργαζόμενα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

«Στην  Ιεράπετρα   μετά την ομόφωνη απόφαση που πήραμε προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες κατά το Μάρτη, θα τοποθετήσουμε  σε κεντρικά σημεία στο παραλιακό μέτωπο  στο δυτικό τμήμα και στο ανατολικό τμήμα της πόλης μας 3 σπιτάκια αρχικά , στα οποία οι δημότες,  θα πηγαίνουν οι ίδιοι τις γυάλινες , τις χάρτινές και τις αλουμινένιες συσκευασίες , θα τις τοποθετούν στα αυτόματα μηχανήματα και θα λαμβάνουν το αντίστοιχο με τον αριθμό των συσκευασιών κουπόνι,  με το οποίο είτε θα αγοράζουν αγαθά,είτε θα τα διαθέτουν σε ευαγή ιδρύματα, κάνοντας ταυτόχρονα και μια δεύτερη καλή πράξη εκτός από την ανακύκλωση», μας εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Το 2020 θεωρείται για την Ελλάδα χρονιά ανακύκλωσης

Όταν προ καιρού  ο  κ. Τάκης  Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πρόγραμμα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  είπε ότι,  «ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα ανακοινώνεται κατά διαστήματα καθώς τα σπιτάκια είναι on line και η συμμετοχή θα καταγράφεται από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εξουσία για την ανακύκλωση πρέπει να περάσει στα παιδιά που έχουν στο DNA τους  την αγάπη για το περιβάλλον», τόνισε, μεταφέροντας το  βάρος της ευθύνης για την επιτυχία του προγράμματος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων αλλά και στους ΟΤΑ που πιλοτικά ξεκινούν την εφαρμογή του,  μειώνοντας τους όγκους των σκουπιδιών.

«Στόχος μας  είναι να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του ποσοστού ανακύκλωσης ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού, σε όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε ο υπουργός  Εσωτερικών μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο κ. Τάκης  Θεοδωρικάκος είπε επίσης ότι «περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας στην Ελλάδα τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του ποσοστού σε 10% το 2035. Οι δεσμευτικοί στόχοι της κυκλικής οικονομίας είναι να επιτευχθεί αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 55% το 2025, διαφορετικά θα ακολουθήσει επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας, τα οποία θα πληρώσουμε όλοι μας, ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων».

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

Πιάνει και νεοεισερχόμενους του 2021 η πρόσκληση Νέων Αγροτών που βγαίνει το 2023

admin

Οι εργάτες γης που με τον ιδρώτα τους έγιναν αφεντικά στην Ιεράπετρα

admin

ΓΕ.Π.Α.Δ Κρήτης της 10.04.2022 (Λασίθι- Ν. περί ζώων συντροφιάς)

admin

Leave a Comment