Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΑΣΑΝΣΕΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

Ο καιρός ήταν πάντα ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του όγκου της παραγωγής και του ύψους  των τιμών των αγροτικών προϊόντων και κυρίως των οπωροκηπευτικών στην ελεύθερη αγορά.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με τις κακοκαιρίες «Τηλέμαχο» , «Σοφία» και  «Υπατία», λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών , των χιονοπτώσεων, των χαλαζοπτώσεων και του παγετού που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, τα ποιοτικά οπωροκηπευτικά έχουν λιγοστέψει , οι τιμές έχουν ανέβει και η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, παρουσιάζει μετά τις γιορτές μια σχετική κόπωση.

«Η παραγωγή των κηπευτικών της Ιεράπετρας, λόγω των πρόσφατων ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν σε όλη την Κρήτη και λόγω του κακού ποιοτικά αρδευτικού νερού μέχρι προχθές στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, παρουσιάζει  μια σημαντική μείωση που κυμαίνεται ανάλογα το προϊόν, γύρω στο -25% , ενώ οι τιμές παραγωγού στα περισσότερα κηπευτικά  είναι σχετικά καλύτερες  φέτος ,  και κυμαίνονται σε γενικές γραμμές, γύρω στο +10% σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχει  πράγματι μια σχετική ζήτηση από τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού αλλά τα προϊόντα που συγκομίζονται αυτή την περίοδο λόγω του κρύου δεν είναι τόσο πολλά . Ειδικά για τις ντομάτες που έχουν φυτευτεί τον Οκτώβρη, ο κύριος όγκος της παραγωγής θα πέσει στην αγορά μετά τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε πιστεύω ότι θα αυξηθεί και η κατανάλωση η οποία το χειμώνα είναι λίγο μειωμένη.

Αν και  η περίοδος αυτή  που διανύουμε, δείχνει ότι θα είναι καλύτερη από την περυσινή για τους παραγωγούς μας, πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα έχουμε την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι,  το μυαλό όλων μας δεν είναι καθημερινά στη βάρβαρη και αδικαιολόγητη φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κλάδο», μας είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Ανατολή» Ιεράπετρας, κ Φώντας Δουλούμης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι τιμές για τα πράσινα- φυλλώδη λαχανικά  του χειμώνα: μαρούλια, λάχανα, ραδίκια, πράσα, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, κ.λ.π. ήταν πολύ πιο υψηλές σε σχέση με τον περυσινό ήπιο χειμώνα.  Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις λαϊκές αγορές της Αθήνας στα κρεμμύδια και στις πατάτες λόγω μειωμένης παραγωγής.

«Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας δε βρίσκουμε πλέον εύκολα καλές Ελληνικές πατάτες. Οι καλύτερες που βλέπουμε στους πάγκους της λαϊκής είναι από την Κύπρο και πωλούνται 1,50 ευρώ το κιλό. Μέχρι πέρυσι η τιμή παραγωγού στην πατάτα ήταν κάτω από τα 0,30 που δεν κάλυπτε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα οι αγρότες να αλλάξουν επάγγελμα και να εγκαταλείψουν τη γή τους.

Εμείς στα κηπευτικά που παράγουμε στην Ιεράπετρα, προσπαθούμε όταν τα βάζουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών της Αθήνας, να συγκρατούμε τις τιμές σε επίπεδα που να μπορεί   και ο καταναλωτής να τα αγοράζει . Για παράδειγμα τώρα,  πουλούμε τις ποιοτικές ντομάτες από 1.00 έως 1,29 ευρώ. Ο  κόσμος της εργασίας όμως περνά δύσκολα και οι αγορές του, είναι πολύ συγκρατημένες. Βλέπουμε συχνά τους καταναλωτές στη λαϊκή, να βάζουν στην τσάντα τους μια ντομάτα η ένα αγγούρι για να κάνουν σαλάτα το μεσημέρι… Κάποτε μας έλεγαν να τους γεμίσουμε μια πλαστική σακούλα ντομάτες που ζύγιζε κατά μέσο όρο γύρω στα 5 κιλά. Περασμένα μεγαλεία…», μας λέει ο τέως πρόεδρος των  Κρητικών παραγωγών –πωλητών λαϊκών αγορών της Αθήνας κ Μανόλης Μιχαλάκης.

Η εμπειρία πάντως των μεγαλύτερων σε ηλικία παραγωγών κηπευτικών της Ιεράπετρας, λέει ότι , όποτε ο χειμώνας στην Κρήτη ήταν βαρύς, με πολλά χιόνια και κρύο, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνταν  στον όγκο παραγωγής , το τελικό αποτέλεσμα στην πρόσοδο , μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της καλλιέργειας των κηπευτικών υπό κάλυψη, ήταν πάντοτε καλύτερο, σε σύγκριση με  εκείνο το αποτέλεσμα, που έδιναν οι ήπιοι χειμώνες.

Related posts

Αιμοδοσία Αυγούστου

admin

Απεργία ΠΝΟ: Πιθανή η παράτασή της και ο αποκλεισμός των νησιών για όλη την εβδομάδα

admin

Με 20 εκ. ευρώ προχωρεί το εργοστάσιο απορριμμάτων στη Σητεία

admin

Leave a Comment