Image default
ΑΡΧΙΚΗ

«ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ» ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Την περασμένη εβδομάδα   , μόλις οι τιμές παραγωγού στις καλοκαιρινές ντομάτες και τα αγγούρια της Κρήτης , άρχισαν να ανακάμπτουν λόγω της αύξησης των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι γνωστοί άγνωστοι  εισαγωγείς Τουρκικών κηπευτικών έκαναν μεγάλες εισαγωγές ντομάτας από την Αντάλεια της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ρίξουν σε λίγες  μόνο μέρες τις τιμές του Έλληνα παραγωγού από το 1,5 ευρώ στα 0,50 λεπτά , παρασέρνοντας στον κατήφορο τα αγγούρια , τις πιπεριές και τα άλλα κηπευτικά.

«Οι τολμηροί και ακούραστοι  παραγωγοί της Ιεράπετρας, του Τυμπακίου και της Κουντούρας, αποφάσισαν να ρισκάρουν καλλιεργώντας μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες καλοκαιρινά κηπευτικά , ελπίζοντας ότι θα αποζημιωθεί ο κόπος τους από την ζήτηση που θα υπήρχε αν πήγαινε καλύτερα ο τουρισμός, δεν υπολόγισαν όμως  ότι απέναντι τους θα είχαν και τους εισαγωγείς Τουρκικής ντομάτας,  που την επανασυσκευάζουν σε μαύρες πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης και τις πουλούν στις αγορές σε χαμηλές τιμές «βαπτισμένες», Ελληνικές, Πολωνικές η Ολλανδικές η Βέλγικες.

Εδώ στην Αθήνα , όπου προσπαθούμε να πουλήσουμε τα ποιοτικά καθαρά κηπευτικά  της Κρήτης , απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα,  στις λαϊκές αγορές και σε διάφορα μανάβικα , βλέπουν τα μάτια μας πολλά τέτοια περιστατικά με «βαπτίσια» Τουρκικών κηπευτικών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τώρα τελευταία όμως το κακό έχει παραγίνει και θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να το σταματήσει. Δυστυχώς δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις αγορές», μας είπε ο παραγωγός πωλητής Λαϊκών αγορών από την Αθήνα κ Γιώργος Πηγιάκης.

Στην Ομάδα Παραγωγών «Νότος» το 25% των μελών της Οργάνωσης  πήραν το ρίσκο της καλλιέργειας καλοκαιρινών κηπευτικών. Οι υπόλοιποι επέλεξαν την καλοκαιρινή ξεκούραση.

«Δεχόμαστε  έναν ακήρυχτο πόλεμο από τα οργανωμένα συμφέροντα στις αγορές κάθε φορά που η ζήτηση των προϊόντων μας αυξάνει και οι τιμές ανεβαίνουν σε υψηλότερα επίπεδα. Μόλις η ντομάτα πέρασε το 1,50 ευρώ οι επιτήδειοι ξανά χτύπησαν και έριξαν τις δικές μας  ντομάτες στα 0,50 λεπτά, χρησιμοποιώντας τις Τούρκικες, παρουσιάζοντας τις ως Πολωνικές, Ολλανδικές η Βέλγικες,  για να μη μπορούμε  εμείς να βγάλουμε ούτε τα έξοδα μας. Ζητούμε από τον κρητικό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μας προστατέψει. Μας παίρνουν με αθέμιτο τρόπο τη μπουκιά από το στόμα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

«Συγκεντρώνουμε καθημερινά αρκετά προϊόντα στο Δημοπρατήριο της «Ανατολής». Τις τελευταίες μέρες με τις αθρόες εισαγωγές που έγιναν και τα «Βαπτίσια» που ακολούθησαν,  οι τιμές έπεσαν και η τοπική μας αγορά έγινε άνω-κάτω. Πολλά προϊόντα  και κυρίως αγγούρια έμειναν στα αζήτητα, ενώ κάθε μέρα που περνά στις δημοπρασίες εμφανίζονται λιγότεροι έμποροι,  αφού κάποιοι έχουν ήδη κλείσει τις εμπορικές τους επιχειρήσεις,  για θερινές διακοπές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» κ Γιώργος Καραλάκης.

Η Ελληνική κυβέρνηση και τα ελεγκτικά όργανα του κράτους , οφείλουν να προστατέψουν τους καταναλωτές,  τους υγιείς εμπόρους και κυρίως τους ίδιους τους παραγωγούς, από τα «Βαπτίσια» που γίνονται όλο το χρόνο σε εισαγόμενα κηπευτικά από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους , όπως η Τουρκία, όπου δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα της ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων και επιτρέπονται  στη φυτοπροστασία επικίνδυνες δραστικές ουσίες , που έχουν προ πολλού απαγορευτεί στην Ενωμένη αλλά ασύδοτη Ευρώπη.

«Έχουμε πληροφορηθεί κι εμείς, στο Δημοπρατήριο  golden farm ότι η κατάρρευση των τιμών των κρητικών κηπευτικών στις αγορές,  οφείλεται στις αθρόες εισαγωγές που εμφανίζονται ότι δήθεν έχουν γίνει από Ευρωπαϊκές  χώρες, ενώ η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει από τη γειτονική Τουρκία  και απλά τα κηπευτικά έχουν επανασυσκευαστεί σε άλλα πλαστικά τελάρα μιας χρήσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση  από τους εμπόρους της Ιεράπετρας τις τελευταίες μέρες , κυρίως  στα αγγούρια,  ενώ κάθε μέρα που περνά οι ποσότητες αυξάνονται . Ελπίζω ότι θα αυξάνονται σιγά σιγά και οι επισκέπτες μας , ώστε να υπάρξει σε λίγες μέρες μεγαλύτερη ζήτηση και να αποροφηθούν χωρίς πρόβλημα όλα  τα νωπά κηπευτικά που θα παράγουν οι αγρότες μας», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Διακάκης

NIKΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ.

Related posts

Εξαγωγές  Νωπών Οπωροκηπευτικών 30.12.2021 

admin

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλες τις Εκκλησίες της Κρήτης για την Αγία Σοφία

admin

«Προγραμματισμός εμβολιασμών κατά του COVID-19 στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης»

admin

Leave a Comment