Image default
ΑΡΧΙΚΗ

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακη Ενοτητα Λασιθίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) , σε συνεργασία με τους συλλόγους των επαγγελματιών αλιέων, ξεκίνησαν απο την Ιεράπετρα μια ασυνηθιστη καμπάνια δημοσιοποίησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού,  για την  γνωριμία και την αξιοποίηση του γευστικότατου λεοντοψαρου, που εχει εισβάλει στη Μεσόγειο απο το Σουέζ και έχει τα τελευταια χρόνια πολλαπλασιαστει στις θάλασσες της Ανατολικής Κρήτης.”Η Περιφέρεια Κρήτης, αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την τάξη των αλιέων οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παραγωγικό κομμάτι του πρωτογενή τομέα. Οι εκδηλώσεις γνωριμίας  με το λεοντοψαρο ξεκίνησαν απο την Ιεράπετρα και θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με όλους τους εμλεκόμενους φορείς”, μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Μανόλης Χνάρης αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η πρώτη εκδήλωση γνωριμίας με το λεοντόψαρο φιλοξενήθηκε στο νεότευκτο Ξενοδοχείο του Robinson club στο Κουτσουνάρι Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας, με καλεσμένιυς εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων αλλά κυρίως με καλεσμένους τους εκπρόσωπιυς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας απο τους οποίους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν την πρωτοβουλία και να γράψουν η να μιλήσουν αντικειμενικά, (αφού δοκιμάσουν το λεοντόψαρο), τις εντυπώσεις τους απο τη γευστική γνωριμία μαζί του. Και οι εντυπώσεις ολων  όσοι δοκίμασαν τα τρια πιάτα με λεοντοψαρο που ετοίμασε ο βραβευμένος σεφ του Ξενοδοχείου Αντώνης Μεσανάκης με την ομάδα του,  ήταν  άριστες.Ο αντιπεριφερειάρχης Νομού Λασιθίου κ Γιάννης Γουλιδάκης έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος απο την εκδήλωση που  πέτυχε απόλυτα το σκοπό της.”Η συνεργασία της Αντιπεριφερειας Λασιθιου με το ΕΛΚΕΘΕ  και τους επαγγελματίες αλιείς, με σκοπό να γνωστοποιήσει στο ευρύτερο καταναλωτικό  κοινό  τη θρεπτική αξία και τη γευση  ενός Λεσεψιανου εισβολεα στις θάλασσες μας, του Λεοντοψαρου , ξεκίνησε από την Ιεραπετρα και θα συνεχίσει. Είναι ένα γευστικοτατο ψαρι που μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα κυριο πιατο στο τραπέζι μας. Μπορει επιπλέον να συνδράμει στην αύξηση του εισοδήματος των αλιέων ,  εφόσον διαδοθεί , αλλά και διασφαλίζοντας την ισορροπία στα υπόλοιπα είδη αλιείας μειώνοντας τους πληθυσμούς του Λεοντοψαρου μεσω της κατανάλωσης.Ηρθε ως ψαρι εισβολέας και θα μεινει,  καθώς αυξάνεται ταχύτατα ο πληθυσμός του.Ευχαριστω τις κυριες  Ψοχιου Ελενη, Λαβδακη Μαρια, Κληματσιδα Δέσποινα απ τη Διεύθυνση Αγροτ.Αναπτυξης, Διοικητικού και απο  το τμήμα Τουρισμού  της Π. Ε. Λασιθιου, την ιχθυολόγο  κ  Νότα  Περιστερακη απο το ΕΛΚΕΘΕ με τους συνεργατες της, το εξαίρετο προσωπικό του ξενοδοχείου  Robinson  club , την Ι.Μ Ιεραπυτνης και Σητειας και ολους όσοι συνετέλεσαν γι’αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση γευσιγνωσίας,  ενός νέου ειδους ψαριού εξαίρετου για κατανάλωση”, μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδκης..
“Η συνάντηση με το λεοντοψαρο ήταν πραγματικά μια όμορφη έκπληξη! 
Η πρωτοβουλία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε συνεργασία με την Αντιπεριφερεια Λασιθιου  για την προώθηση του λεοντοψαρου στην τοπική αγορά είναι αξια  συγχαρητηρίων. Είμαστε όλοι θετικοί στην προώθηση ενός νέου προϊόντος  στον τόπο μας στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τους αλιείς  μέσω των οποίων θα διατεθεί στην τοπική αγορά και κατ επέκταση και τους καταναλωτές που θα έχουν τη δυνατότητα  να βάλουν στο τραπέζι  τους ένα  προϊόν  με πολλα θρεπτικα οφέλη για τον οργανισμό τους. Πραγματικά  γευτηκαμε όσοι παρευρέθηκαμε σ αυτήν τη βραδιά ιδιαίτερες γεύσεις  με βάση το λεοντοψαρο  από τον καταπληκτικό Σεφ του ξενοδοχείου  κ Αντώνη Μεσανακη και την ομάδα του. Ας το ζητήσουμε λοιπόν από τους αλιείς  μας η  και από τους ψαρομαναβηδες.Ειναι πραγματικα γευστικότατο, “ανέφερε η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη .
Η ιχθυολόγος του τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΚ Λασιθίου κ Ελένη Ψόχιου ηταν κατηγορηματική.”Το λεοντόψαρο είναι πολύ ευγευστο  ψάρι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και ήρθε στη Μεσόγειο απο την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Μέσα σε 5 χρόνια  πολλαπλασίασε τους πληθυσμούς του στην Κρήτη που αποτελεί πλέον σε πολλές περιοχές,  αφθονο αλίευμα για τους επαγγελματίες   αλιείς. Σύντομα θα αποτελεί ένα συχνό αλίευμα της παράκτιας αλιείας.Επειδή δεν είναι ακόμα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, προσπαθούμε με αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις να το μάθουμε στον κόσμο “,  προσθεσε η κ Ελένη Ψόχιου.
Γιά τη νοστιμιά του και τους παραδοσιακούς τρόπιυς μαγειρέματος του λεοντόψαρου που μοιάζει πάρα πολύ με τη σκορπίνα,  μίλησαν ο προεδρος του Συλλόγου Επαγγαλματιών Ιεράπετρας κ Λάμπης Τζαράκης, της Σητείας κ Δημήτρης Τσιριγώτης και της Ελούντας κ Γ. Σφυράκης.
Ο Ηρακλειώτης  σεφ του ξενοδοχείου κ Αντώνης Μεσανάκης εδειξε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πως αφαιρούνται οι άκανθες απο τα πτερύγια του λεοντοψαρου  και πως φιλετάρεται, εξηγώντας επίσης πως δημιούργησε τα τρια εντυπωσιακα πιατα με βαση το λεοντόψαρο που δοκίμασαν οι καλεσμενοι της βραδιάς.
 Απόλυτα ικανοποιημένος απο την εκδήλωση  δήλωσε και ο οικοδεσπότης διευθυντής του Robinson club  της  Ιεράετρας κ Αρης Παυλάκης με καταγωγή απο το Ηράκλειο.”Είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα απο την επιτυχία της εκδήλωσης και χαιρόμαστε που καταφέραμε μέσα απο τις δημιουργίες του σεφ μας να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που  δοκίμασαν το λεοντόψαρο μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πιστευω οτι συντομα θα αποτελεί μια συνιθισμένη μας επιλογή  όταν πάμε στην αγορα για φρέσκο ψάρι. Φυσικά θα αποτελέσει και μια απο τις επιλογές μας στα εστιατόρια του ξενοδοχείου μας”ατέληξε ο κ Άρης Παυλάκης.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΑΣΗΣ

Related posts

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

admin

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

admin

ΤΟΝ  ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Π.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  

admin

Leave a Comment